用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SPK 取錄 08-09 k1, 會放棄邊間學校正取呀 ?? ...
go

SPK 取錄 08-09 k1, 會放棄邊間學校正取呀 ?? [複製鏈接]

妳地有無留了多間留位費呀 !!

唔知大家會放棄邊間學校巳留了位的學位呢 ?
可以 share 下嗎 ??
   2    0    0    0

Offer (all am sessions): SPK, Sacred Heart, St. Margaret Mary, St. Cat. (英普), Kentville

交咗留位費:Sacred Heart, Kentville
最終決定 : SPK

我自己個大仔K1考幼稚園時由於係細仔(oct)又naughty曾經被很多kinders reject,好明白箇中感受,其他收到reject信ge家長唔好氣餒呀,希望小朋友讀書讀得開心先最緊要!!

Hi alalmama,

Can you share why you pick SPK finally (vs SH)?  I am still struggling which school I should choose.....

Thanks for your sharing !!

原文章由 alalma 於 08-3-18 12:58 發表
Offer (all am sessions): SPK, Sacred Heart, St. Margaret Mary, St. Cat. (英普), Kentville

交咗留位費:Sacred Heart, Kentville

我自己個大仔K1考幼稚園時由於係細仔(oct)又naughty曾經被很多 ...

妳囡囡好叻呀 ,

我其實係等緊 SH, SPK WAITING LIST, 不過
SPK WAITING LIST = NO CHANCE

Kiteli,

其實唔係佢叻,只係因為佢比較定同埋佢係大囡,我會盡快通知SH,唔好阻住d位,希望你快d收到好消息啦!
原文章由 kiteli 於 08-3-18 13:27 發表

妳囡囡好叻呀 ,

我其實係等緊 SH, SPK WAITING LIST, 不過
SPK WAITING LIST = NO CHANCE

maynjune,

我諗我唔係一個好ge adviser on your issue coz 我係SPCS ge舊生,一定有bias,我只可以話俾你聽我好treasure我喺St. Paul ge日子,讀得好開心,同學好active,英文水平有guarantee,入U ratio..

原文章由 maynjune 於 08-3-18 13:13 發表
Hi alalmama,

Can you share why you pick SPK finally (vs SH)?  I am still struggling which school I should choose.....

Thanks for your sharing !!

[ 本文章最後由 alalma 於 08-3-18 22:34 編輯 ]

原文章由 alalma 於 08-3-18 14:40 發表
maynjune,

我諗我唔係一個好ge adviser on your issue coz 我係SPCS ge舊生,一定有bias,我只可以話俾你聽我好treasure我喺St. Paul讀得好開心,同學好active,英文水平有guarantee,入U ratio高..

...

alalma,

pls check p.m.

原文章由 sippo 於 08-3-20 00:33 發表

The reasons for choosing SPK rather SH are simple:-

1.
Basically, the teaching approach is absolutely different.  SPK uses a flexible teaching approach to encourage the kids to learn by themselve ...

sippo,

我女兒讀聖心小學六年級,咁多年背唔夠5課書,咁算唔算"SH requires its student to memorize this and that"?

道聽途說,不可盡信也!

Offer (all am sessions): SPK, St. Cat., Munsang
Offer (don't  know which session would be given):
St. Rose of Lima

交咗留位費:St. Cat

[ 本文章最後由 MrsBunBun 於 08-3-23 00:55 編輯 ]

Agreed with Ms. chanchan.  SH 係活動教學, 唔係死背書, 學生讀得好開心.  從來無聽過人講小朋友響 SH係讀得唔開心.  SH係100%返回聖心小學,差在係私小,定係津貼那邊.不過sh私小比津小好, 課程, 設備等等高一線, 因不受教統局管制.  而好多人都知spk唔係100%直上小學, 一個唔覺意, 入唔到st. paul小學就大件事, 其他小學唔會咁易收spk kids, 因所學既課程較淺.

新年期間, 同舊朋友見面, 舊朋友話佢既同事個囡囡響SH讀K1, 之後慕名就轉左去SPK讀k2, 跟住就......超後悔, 因SPK既程度比SH低很多, 另SPK既老師無SH咁caring & 學習無咁多元化, 佢囡囡響SPK讀得十分唔開心.所以我一早'碟'埋心水比阿囡讀sh, 仲希望spk唔收阿囡, 唔駛煩.  結果如我所料, 阿囡waitlist spk, 所以一d都無失望,仲有偷笑 ,因我老公個同事成日同我老公洗腦話spk好(因佢囡囡讀緊),搞到我老公以為spk係寶.

SPK既程度低,係事實,我阿囡面試時, 老師好坦白同我地兩公婆講話, 佢地既程度比其他Kinder低,問我地點睇.而我接觸spk老師, 感覺都唔太好, 都幾老pat pat .

不容置異係, St. Paul一向都被公認為好學校, 我一路都問一個問題, d人成日都話spk好, 究竟真係有幾好呢 ?  有幾多個叻人,名人響st. paul出黎呢 ?  我都幾理性既,想要一d factual 既 data去backup呢個論點,但好似fail to receive such info. 而我接觸過一d St. Paul graduates, 雖然好有禮,但好似唔多覺得佢地smart.

原文章由 sippo 於 08-3-20 00:33 發表

The reasons for choosing SPK rather SH are simple:-

1.
Basically, the teaching approach is absolutely different.  SPK uses a flexible teaching approach to encourage the kids to learn by themselve ...

讀邊到都要睇自己小朋友係米真係讀到, 當日我個女都係spk waiting list, 仲去過2nd interview, 老師好似好巴閉咁, 當然結果係 0 啦, 我冇吾開心, 因為阿女依加都黎緊入到我地首選既小學

just curious, if u "一早'碟'埋心水比阿囡讀sh", why u still went for spk interview??

"阿囡waitlist spk, 所以一d都無失望,仲有偷笑" , really funny!!!

原文章由 薳然媽媽 於 08-3-20 23:51 發表
SH係100%返回聖心小學,差在係私小,定係津貼那邊.

唔係幾明點樣100%, 私小個邊冇問題, 不過得120個位度唔夠分, 而津貼個邊要跟政府派位... 其實有咩方法可以保証分到比幼稚園學生呢 ? 因為我諗選擇得有小學 support 既幼稚園既家長, 都係想有個保險, 所以都想知道下. 謝謝.
學寫blog, 學影相, 學做體貼的爸爸.
----------------------------------------
http://hk.myblog.yahoo.com/hknl32
http://www.flickr.com/photos/hknl32
----------------------------------------

雖然當年自己亦有幫囡囡報考st.paul kindergarten,但只因為它可以直升其小學及中學,免除再煩小學的問題!我認識的朋友當中,有些真的覺得她們的囡囡能入讀這所學校便非常了不起,只因為它是出名的"英文小學",除了中文以外,所有科目都是英文教學。對我來說,數學及常識用中文教並沒有問題,最重要的是要打好英文底子!只要英文底子打得好,又何需介意它是中數或英數呢?

我並不否定st.paul亦是好學校之一,我只是奇怪為何那麼多人覺得聖心是一間死背書,死記知識的學校

傳聞並非事實!

原文章由 薳然媽媽 於 08-3-20 23:51 發表
Agreed with Ms. chanchan.  SH 係活動教學, 唔係死背書, 學生讀得好開心.  從來無聽過人講小朋友響 SH係讀得唔開心.  SH係100%返回聖心小學,差在係私小,定係津貼那邊.不過sh私小比津小好, 課程, 設備等等高一線, 因不受教統 ...

[ 本文章最後由 vanessamom 於 08-3-21 02:08 編輯 ]

醒目開學勳章

原文章由 no32 於 08-3-21 00:47 發表

唔係幾明點樣100%, 私小個邊冇問題, 不過得120個位度唔夠分, 而津貼個邊要跟政府派位... 其實有咩方法可以保証分到比幼稚園學生呢 ? 因為我諗選擇得有小學 support 既幼稚園既家長, 都係想有個保險, 所以都想知道 ...

首先,學校會俾家長選私少,一D唔住中西區,唔係OLD GIRL嘅,又或死硬想讀上晝嘅會去私小,又番學校確認架,UNDERTAKING係唔參加派位!一早收定!果統一計分會夠分,又想搏下嘅咪派LO,如果1ST CHOICE係聖心,多數OK,唔得就校長再試下推薦!
但係就只有果D有誠意,派位都係揀聖心嘅先多數收!

我表妹係SPK,個女係聖心,2間都係好學校,聖心都無死谷,個人印象係SPC(中小)的學生比校物質化,SH 嘅學生純D!當然哩個同背竟關係大D,但係同學校位置都有關,始終銅鑼灣太多街行,好多學生中一二已經放學去蒲SA SA, IT!

原文章由 candietweety 於 08-3-21 07:29 發表

首先,學校會俾家長選私少,一D唔住中西區,唔係OLD GIRL嘅,又或死硬想讀上晝嘅會去私小,又番學校確認架,UNDERTAKING係唔參加派位!一早收定!果統一計分會夠分,又想搏下嘅咪派LO,如果1ST CHOICE係聖心,多數OK,唔得就校 ...

哦, 咁姐係聖心私小會分左 d 位比 唔係住中西區 或者甲部唔夠既學生先, 住中西區或者夠分個d 就叫佢地選聖心津小 ?
如果係咁....咁住中西區或夠分而只係想入聖心私小既家長咪唔知點算... 另外我始終覺得, 今年聖心幼稚園收 240 個學生, 當佢有 200個女生, 其他男生, 私小有大約 130 個位, 咁個70個女生 就要參加派位, 始終黎講抽籤呢樣野係睇彩數, 我讚成你話夠分同係中西區宜又參加派位既家長入返聖心津小機會係大d, 不過一定唔係100%羅. 我諗如果當我想入聖心, 不過學校見我夠分或住中西區, 叫我去參加派位, 我一定唔肯. 我寧願佢比個私小位我.

另外我覺得已經 off 左 topic , 希望其他家長唔好介意, 不過都多謝你解答,謝謝前輩.
學寫blog, 學影相, 學做體貼的爸爸.
http://hk.myblog.yahoo.com/hknl32
http://www.flickr.com/photos/hknl32

haha, it seems that you have not read my message fully :

why u still went for spk interview??

Reason 1: 我老公想阿囡讀spk- "因我老公個同事成日同我老公洗腦話spk好(因佢囡囡讀緊),搞到我老公以為spk係寶".

Reason 2: 唔去過面試,都唔會feel到d老師&學校係點, 面試時, 我答完第一個問題, 老師話: 係呀, 您都知道我地學校好多野, 好了解我地學校咁喎, 跟住開口話第二條問題唔比我答, 一定要我老公答.  面試完之後, 我覺得老師好串, 好專制.  一d都唔appreciate我為左幫阿囡揀一間好學校而去做左d深入既了解, 我老公話spk可能唔like我太過了解&太關心佢地既教育方向&老師背景, 阻礙佢地.  另外, 我阿囡面完試之後超超超扭計, 之前未入去面試時, 心情係幾好架, 我相信間幼稚園, 尤其係老師可能都唔太適合佢.  

"阿囡waitlist spk, 所以一d都無失望,仲有偷笑" , really funny!!!

因我老公想阿囡讀spk, 而我想阿囡讀sh, 唔想有爭呦.  另外再加上 d 人個個都話spk好, 若果阿囡得左, 我唔比佢讀會好怪, 但我心低裡覺得sh 已經 good enough for my daughter, 唔駛我make decision, 那我偷笑應該是合理, NOT really funny.

原文章由 cat28 於 08-3-21 00:35 發表
just curious, if u "一早'碟'埋心水比阿囡讀sh", why u still went for spk interview??

只係睇完你篇文章覺得你非常矛盾, 你講到間學校咁差咁負面, 我好奇你點解去interview姐.

原文章由 薳然媽媽 於 08-3-21 23:04 發表
haha, it seems that you have not read my message fully :

why u still went for spk interview??

Reason 1: 我老公想阿囡讀spk- "因我老公個同事成日同我老公洗腦話spk好(因佢囡囡讀緊),搞到我老公以為spk係寶".

Reason 2: ...

SH & SPK ARE GOOD SCHOOLS.   IF ACCEPTED BY BOTH OF THEM, THAT'S REALLY DIFFICULT TO MAKE A DICISION.  
‹ 上一主題|下一主題