用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德寶係米好多功課架
go

德寶係米好多功課架 [複製鏈接]

想問下讀緊德寶既媽咪,德寶係米好多功課架?
每日大約有幾多樣呢﹖同埋D課程係米真係好深,谷得好勁架﹖ 我女女報左今年K1, 希望讀緊既媽咪比D意見我丫
唔該晒
   0    0    0    0

德寶真的很多功課,好深,好掠水,我勸你吾好讀,高班要英文重組句子,背乘數表等。我個人認為讀資助幼稚園比較好,資源豐富,老師比較專業。

我囝囝在德寶讀的,今年已經升上UK了,它的課程及功課是深過及多過一般資助幼稚園,它的課程是快半年的,例如現在UK下學期已經是跟小學的模式教,只於話功課多,可能一開始已經有功課做,到現在UK習慣了,又不是太辛苦,現在下學期剛剛開始,還未見有背乘數表。其實它深都有好處,起碼剛升小學時個小朋友會容易習慣小學的多功課多默書的模式。

原文章由 dollydolly716 於 08-3-11 13:49 發表
德寶真的很多功課,好深,好掠水,我勸你吾好讀,高班要英文重組句子,背乘數表等。我個人認為讀資助幼稚園比較好,資源豐富,老師比較專業。

回覆 #3 herman-mame 的文章

多謝你地既意見
其實我都心大心細,唔知要d深既幼稚園好定係普通既好,深既真係可以比佢升小學無咁辛苦,但又怕會令到佢好辛苦...

herman ma ma 我仲想問下你覺得德寶既老師如何呀﹖ 同埋有無課外活動架﹖ 你而家每晚要用幾耐同你仔仔做功能呀﹖

麻煩晒...

德寶今年轉了很多老師,不過我個讀了4年的遇到的班主任都很好,囝囝都讀得很開心,它有很多課外活動,另簡中有一些主題活動,要家長和小朋友一齊參與,LK開始又有親子運動會之類,我囝囝做功課快慢是取決於他的心情的,有時不用半個鐘就做完,有時就分開時段才做完,由LK下學期開始每星期二及四要默書,默書前一日就會辛苦些,其餘的時間都OK啦,不是太辛苦。

原文章由 piktat 於 08-3-12 16:12 發表
多謝你地既意見
其實我都心大心細,唔知要d深既幼稚園好定係普通既好,深既真係可以比佢升小學無咁辛苦,但又怕會令到佢好辛苦...

herman ma ma 我仲想問下你覺得德寶既老師如何呀﹖ 同埋有無課外活動架﹖ 你而家每晚要用幾耐 ...

原文章由 herman-mame 於 08-3-12 22:47 發表
德寶今年轉了很多老師,不過我個讀了4年的遇到的班主任都很好,囝囝都讀得很開心,它有很多課外活動,另簡中有一些主題活動,要家長和小朋友一齊參與,LK開始又有親子運動會之類,我囝囝做功課快慢是取決於他的心情的,有時不用半個 ...

herman mama 你是否全職媽咪呀﹖你仔仔讀半日班定全日班﹖

其實我是想給由細打好基礎的,我知道一般既幼稚園都比較淺,好似 K2 才學one...two..three 以及一些單字如人、日、石這些,其他nursery 已經學會了,我只怕每天不夠時間給他做家課呢。

我是在職媽咪,囝囝是讀半日班,其實不要想到咁驚沒時間囉,如果妳由nc開始讀真的會適應做功課及默書問題的,妳所講的比較淺的問題我可以講是一定有,因為我表姐個女(資助幼稚園)和我個仔同一年入讀幼稚園,我仔讀LK懂讀及寫的字,她到高班都未曾接觸過,我表姐很擔心她上小學時都不知怎算。其實妳都報了名那不要咁擔心先,或者妳個小朋友很適應。

原文章由 piktat 於 08-3-13 10:02 發表

herman mama 你是否全職媽咪呀﹖你仔仔讀半日班定全日班﹖

其實我是想給由細打好基礎的,我知道一般既幼稚園都比較淺,好似 K2 才學one...two..three 以及一些單字如人、日、石這些,其他nursery 已經學會了,我只怕每天不 ...

原文章由 herman-mame 於 08-3-13 22:25 發表
我是在職媽咪,囝囝是讀半日班,其實不要想到咁驚沒時間囉,如果妳由nc開始讀真的會適應做功課及默書問題的,妳所講的比較淺的問題我可以講是一定有,因為我表姐個女(資助幼稚園)和我個仔同一年入讀幼稚園,我仔讀LK懂讀及寫的字 ...

多謝你的回覆呀 herman mama

聽完你咁講好似定d,我會比佢試下先,希望佢可以好似你仔仔咁四年都咁開心同學到野啦..

如果習慣了就不覺得什麼,升小一後也容易適應,我個人覺得,私校的幼稚園一定會較資助幼稚園掠水,因私校並不是非謀利的學校,至於師資方面,助資幼稚園的師資唔一定會差,相反老師會有更多培訓的機會,這方面相信並不是每間私校幼稚園都會做到囉
原文章由 dollydolly716 於 08-3-11 13:49 發表
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/p0efd5180a15094e49bc8309350fd91f5/f9e92a54.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/pc8bf148c3b975239357968cfc2f3d509/f9e92a4b.jpg[/img][img align=right]
‹ 上一主題|下一主題