用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 啓業村邊間幼稚園好?
go

啓業村邊間幼稚園好? [複製鏈接]

各位媽媽, 想問問大家意見~ 基督教小天使(麗晶)幼稚園, 粵南信義會腓力堂啓業幼兒園, 中華基督教會基華幼稚園~ 到底邊間好d? 同埋有d咩comment呢?
   0    0    0    0

請問有無媽媽可以答解到我既問題呢???

原文章由 poo_law 於 08-3-3 15:22 發表
各位媽媽, 想問問大家意見~ 基督教小天使(麗晶)幼稚園, 粵南信義會腓力堂啓業幼兒園, 中華基督教會基華幼稚園~ 到底邊間好d? 同埋有d咩comment呢?

論學校環境我覺得小天使好D. 我諗程度應相差不遠. 我鄰居的男孩讀基華, 很乖不過英文麻麻, 中文OK.(可能媽媽是新移民的聯繫) 小天使的學費好似貴D. 信義會我囝囝試過暫托了幾天, 但她不願上學, 所以放棄了( 當時約2歲 )
希望可以幫到你.

Thanks, HIN2003. 我都認為小天使係最好既, 但係因為我地兩公婆都要返工, 所以如果要6點前接小朋友真係有d難道呢~ 而信義會就可以6點半先去接, 咁樣我地會易d manage到d時間lor~ 而家我都好煩呢~ 其實你認為果頭仲有d咩好既學校呢? 價錢我唸如果太貴既話我會再申請埋築費減免, 而家巳有學卷了~ 所以我唸呢方面都無咩問題既~ please give me advise, thanks~

原文章由 HIN2003 於 08-3-6 12:40 發表

論學校環境我覺得小天使好D. 我諗程度應相差不遠. 我鄰居的男孩讀基華, 很乖不過英文麻麻, 中文OK.(可能媽媽是新移民的聯繫) 小天使的學費好似貴D. 信義會我囝囝試過暫托了幾天, 但她不願上學, 所以放棄了( 當時約 ...

原文章由 poo_law 於 08-3-6 13:42 發表
Thanks, HIN2003. 我都認為小天使係最好既, 但係因為我地兩公婆都要返工, 所以如果要6點前接小朋友真係有d難道呢~ 而信義會就可以6點半先去接, 咁樣我地會易d manage到d時間lor~ 而家我都好煩呢~ 其實你認為果頭仲有 ...

我囝囝讀九龍靈糧堂下午班. ( 有全日班, 最後放學時間就不知 ).
剛有朋友的小孩是讀聖三一 放學時間都好像可以要求晚一點. 評價亦不錯, 可作參考. 但其實還要考慮小朋友的性格及你的要求.

九龍靈糧堂即係藍田果間嗎? 其實我都好想呀囡去讀d名d既學校, 不過因為湊放學既問題真係唸左好耐呢~ 我都知搵學校係要視乎返呀囡既性格狀況既, 所以我唸住搵日點都要過去果兩間學校睇左先呢~ 始終唔去參觀過, 實質既野真係唔會知~ anyway, thank so much for your advise~

原文章由 HIN2003 於 08-3-6 14:20 發表

我囝囝讀九龍靈糧堂下午班. ( 有全日班, 最後放學時間就不知 ).
剛有朋友的小孩是讀聖三一 放學時間都好像可以要求晚一點. 評價亦不錯, 可作參考. 但其實還要考慮小朋友的性格及你的要求. ...

原文章由 poo_law 於 08-3-6 16:41 發表
九龍靈糧堂即係藍田果間嗎? 其實我都好想呀囡去讀d名d既學校, 不過因為湊放學既問題真係唸左好耐呢~ 我都知搵學校係要視乎返呀囡既性格狀況既, 所以我唸住搵日點都要過去果兩間學校睇左先呢~ 始終唔去參觀過, 實質既 ...

九龍靈糧堂(在九龍城法國E院對面)/聖三一(在宋王臺對面).
其實兩間都算交通方便.

哦, 原來兩間都係o係九龍城既~ anyway, 我尋日臨收工終於收到個call了~ 就係觀塘循道打黎約我個囡去interview, 話有位了~ 呢間係我dream kindergarden黎架, 之前我自己去參觀過, 雖然校舍唔算十分大, 不過d老師同校長真係幾有愛心, 同埋學校既透明度都幾高, 又多親子活動, 家長工作坊~ 所以我好鐘意~ 上次去參觀完先知原來係無位既~ 岩岩尋日收到個call之後真係開心到爆呢~

原文章由 HIN2003 於 08-3-6 16:51 發表

九龍靈糧堂(在九龍城法國E院對面)/聖三一(在宋王臺對面).
其實兩間都算交通方便.

原文章由 poo_law 於 08-3-7 13:33 發表
哦, 原來兩間都係o係九龍城既~ anyway, 我尋日臨收工終於收到個call了~ 就係觀塘循道打黎約我個囡去interview, 話有位了~ 呢間係我dream kindergarden黎架, 之前我自己去參觀過, 雖然校舍唔算十分大, 不過d老師同校 ...

祝囡囡interview成功

thanks你呀~~~

原文章由 HIN2003 於 08-3-7 14:18 發表

祝囡囡interview成功

‹ 上一主題|下一主題