用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問讀瑪利諾是否要經濟條件很好?
go

請問讀瑪利諾是否要經濟條件很好? [複製鏈接]

各位家長請給意見?
   0    0    0    0

請問瑪利諾是否要經濟條件很好 ?

原文章由 123BB 於 08-3-3 12:27 發表
各位家長請給意見?

123BB,

我就覺得未必係, 是關我姨甥女都係讀緊, 由小學至中學.

KadMum :-D

原文章由 123BB 於 08-3-3 12:27 發表
各位家長請給意見?

以前就是, 現在就不是, 97前,  maryknoll只有兩種學生,一種是屋企有錢, 一種是成績很好, 到近代, 不知為何好多家長都寧可選擇 heep yunn or 其他學校, 首選都不是maryknoll,我的朋友是maryknoll 畢業生, 她說, 學校已大不如前....

原文章由 kristywhy916 於 08-3-5 12:17 發表

以前就是, 現在就不是, 97前,  maryknoll只有兩種學生,一種是屋企有錢, 一種是成績很好, 到近代, 不知為何好多家長都寧可選擇 heep yunn or 其他學校, 首選都不是maryknoll,我的朋友是maryknoll 畢業生, 她說, 學 ...

Hee, hee, 可能我是例外啦, 我同我家姐都係198X 年在Maryknoll 畢業 (小學+中學), 不過我屋企絕對不富有 (父親只是一般公務員), 兩姊妹成績亦只是一般 (因我哋都比較lazy). 近代就不清楚, 但以前英文水準真的很高 (其他人可能未必認同), 到中五會考時, 英文科多數係坐B望A (仲要係考前吾洗點溫書), 因平時嘅standard 已經係咁高 (恕我有D自大, but this is the fact).

可恨的是, 我生了的是仔, 不是女, 否則一定入番maryknoll, 咁小學便不用煩了.

多謝大家既答覆,我係聽朋友講佢地個間學校搞好多活動,係要俾錢個種,係貴族學校,所以有此一問,如果依家佢間學校大不如前,真係有d可惜。

請問你的年代是否有很多外籍修女或外籍老師任教? 所以英文水準很高。為何別人說學校已大不如前

原文章由 Adrian_mom 於 08-3-5 14:37 發表

Hee, hee, 可能我是例外啦, 我同我家姐都係198X 年在Maryknoll 畢業 (小學+中學), 不過我屋企絕對不富有 (父親只是一般公務員), 兩姊妹成績亦只是一般 (因我哋都比較lazy). 近代就不清楚, 但以前英文水準真的很高  ...

而家經派位入既學生,質素好參差,
水平一定要adjust,程度有可能無以前高卦,
家長如果真係要搵一間學生真正英文水準高,
真係唔好揀傳統學校, 只有真正的國際學校才算係高

原文章由 shortcakecake 於 08-3-8 09:38 發表
請問你的年代是否有很多外籍修女或外籍老師任教? 所以英文水準很高。為何別人說學校已大不如前

原文章由 shortcakecake 於 08-3-8 09:38 發表

是有外籍老師任教, 但又不是太多, 近代情況如何, 亦不太清楚了.
‹ 上一主題|下一主題