用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請教:鋼琴老師失蹤該怎麼辦
樓主: 123
go

請教:鋼琴老師失蹤該怎麼辦 [複製鏈接]

原文章由 helenli 於 08-3-1 17:10 發表
點解唔報警呢? 好明顯係騙案一宗!

同意!應該報警,告琴行&走路老師詐騙!

原文章由 123 於 08-3-3 09:08 發表
dear sandra,
請問在網上download small claim 的form是否屬於'服務'呢? 再謝.

你先揾消委會, 我返公司睇睇上次有冇save起條link !

many tks, sandra, 我已在網上遞交了投訴書給消委會, 好忙呀, 還要再找琴行, 已白白浪費了三個月, 以為學琴只是簡單小事一宗, 真料不到會去了法院!

[ 本文章最後由 123 於 08-3-3 18:21 編輯 ]

原文章由 123 於 08-3-3 18:19 發表
many tks, sandra, 我已在網上遞交了投訴書給消委會, 好忙呀, 還要再找琴行, 已白白浪費了三個月, 以為學琴只是簡單小事一宗, 真料不到會去了法院!

Sorry呀, 今天很忙忘記了...... 睇吓消委會個邊点先!

dear JP,
我想請問報案是打去商業罪案or999or walk-in to police station...因我怕俾警局趕我走,為了些少錢浪費警力...但若去小額錢債不知是否要先報案呢?

dear onon,
tks for yr info, 因我住在北角,不會到紅磡學琴了,只希望在家附近再找一間有信譽的琴行就算了...

[ 本文章最後由 123 於 08-3-4 12:01 編輯 ]

原文章由 123 於 08-3-4 11:54 發表
dear JP,
我想請問報案是打去商業罪案or999or walk-in to police station...因我怕俾警局趕我走,為了些少錢浪費警力...但若去小額錢債不知是否要先報案呢?

dear onon,
tks for yr info, 因我住在北角,不會到紅磡學 ...

我建議妳親身去間琴行要求退款/另揾老師上課。如間琴行拒絕,妳可即時打999報案,佢地會好快send 差人上琴行調查/錄囗供&比個報案no.妳 for reference!

警局趕妳走都要有充分理由~~為何不受理報案lor!
妳要堅持有充分理由相信尼呢單係刑事詐騙案!

既然佢唔退$$,咁就叫佢俾另一個老師俾你上堂,反正仲有兩堂又唔係多,如果佢唔肯就法庭見啦

我也這樣想,可是因該琴行的負責人只教古箏,她長得很有古典美,彈起古箏很優雅,可是講到還錢便大變臉...連電話也不接聽,她的琴行只有鬼佬老師一人教琴,所以沒有人可代課囉.

[ 本文章最後由 123 於 08-3-4 23:28 編輯 ]

原文章由 123 於 08-3-4 16:44 發表
我也這樣想,可是因鄒老師只教古箏,她長得很有古典美,彈起古箏很優雅,可是講到退錢便大變臉...連電話也不接聽,她的琴行只有鬼佬老師一人教琴,所以沒有人可代課囉. ...

有沒有人可代課是另一回事.....點都要退錢, 因佢收咗你錢卻沒有service provide !

dear sandra,
tks for yr reply.我會記住你教我的term:"no service provided"去告她的.

Dear 123,

Pls check PM.

Clarinet

鄒x倫音樂學院

dear all,
很多謝媽咪們的指導和鼓勵,妳們令我覺得很warm,真的人間有情,我已循妳們的guidelines一一去做,亦剛去了small claim,原來假如我獲勝數的話,還可claim回govt charge和其他一切支出...我希望我的case能給各位媽咪一個借鏡,將來我可以將一切procedures告訴大家,希望妳們為我加油.

dear clarinet,
正是你猜的學校.

[ 本文章最後由 123 於 08-3-5 16:03 編輯 ]

騙錢音樂學校

dear all,
想請教音樂學校需要像補習社那樣領取牌照的嗎? 還有可否聘請旅客身份的老師任教嗎? 再謝.

簽名被屏蔽

原文章由 ming2 於 08-3-5 22:21 發表

理論上就應該會有商業牌照,但係有冇"學校"牌照,呢個就未必,因為冇記錯好似係要同一時間有八個或以上學生一齊上堂先要註冊為"學校"架..否則就只需要有普通商業牌照就ok架啦..

至於你話"可否聘請旅客身份的老 ...

其實琴行同老師o既關係都唔係顧主同顧員關係,
只係類似合作咁o既形式.......
勞工法例應該不合用的.......

原文章由 123 於 08-3-5 21:20 發表
dear all,
想請教音樂學校需要像補習社那樣領取牌照的嗎? 還有可否聘請旅客身份的老師任教嗎? 再謝.

佢入境時,係以旅客身份既話,咪要符合返條例裏面旅客既定義囉,賓妹黎做工人,佢都唔可以做小販,因為違返左入境逗留條例囉.....個廣告呢.....im-乜-grade-純 ........

tks for all advices. 一句講晒,學野都係搵d有口啤的好,現在浪費了金錢和時間.待這case settled後,希望各媽咪再教我如欲聘請私人鋼琴老師,如何才可保障雙方面的利益,保證我會準時交學費,老師又不會像這個玩人間蒸發.到底這次是我唔好采還是學琴的常態呢.真心up.

123,

你唔好介意, 我一睇到你個post 即刻同我hubby 講, 好彩個囡係 Tom Lee 學琴.

btw, 我好多謝你講依件事出嚟, 大家都可以提防下..

原文章由 123 於 08-3-6 14:54 發表
tks for all advices. 一句講晒,學野都係搵d有口啤的好,現在浪費了金錢和時間.待這case settled後,希望各媽咪再教我如欲聘請私人鋼琴老師,如何才可保障雙方面的利益,保證我會準時交學費,老師又不會像這個玩人間蒸發.到底這 ...

原文章由 mmak 於 08-3-6 23:22 發表
123,

你唔好介意, 我一睇到你個post 即刻同我hubby 講, 好彩個囡係 Tom Lee 學琴.

btw, 我好多謝你講依件事出嚟, 大家都可以提防下..

其實學琴唔係睇你係邊間琴行學的,係睇教小朋友果個人負唔負責任,唔係既話,轉左老師比你,交左既學費係有堂上呀,三日唔埋又話轉老師啦喎,你都唔啱心水啦

英國老師和負責人找我啦

前晚他們電我,洋人說他在3月23日離開香港, 可以在走前送多3個鐘給我(不知計不計欠我的兩個鐘), 我說不用了(仲灑我59,每次不出現不是數天後send sms說有人病便說有人入院, 來一次不來三次,最後這次連sms都冇), 把錢還給我便算了...他說這樣便要和老板娘商量...他的來電是沒有顯示的, 之後又再次人間蒸發了...

[ 本文章最後由 123 於 08-3-8 22:02 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題