用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請教:鋼琴老師失蹤該怎麼辦
go

請教:鋼琴老師失蹤該怎麼辦 [複製鏈接]

如題.
我在鄒X倫音樂學院交了四堂學費學鋼琴, 老師只來了兩次, 自上星期便下落不明, 沒有出現也沒有電話, 琴行說這是我和老師之間的問題, 要自己解決, 因為我的學費沒有經琴行繳交, 是直接開給該老師的, 當時是我先繳交了一堂現金學費試堂, 下課時老師再向我收一個月學費, 他叫我不用寫抬頭了, 因他會寫, 然後再發了一張琴行收據給我, 我該如何追討學費呢, 謝謝.
   0    0    0    0

原文章由 123 於 08-2-29 19:48 發表
如題.
我在鄒X倫音樂學院交了四堂學費學鋼琴, 老師只來了兩次, 自上星期便下落不明, 沒有出現也沒有電話, 琴行說這是我和老師之間的問題, 要自己解決, 因為我的學費沒有經琴行繳交, 是直接開給該老師的, 當時是我先 ...

琴行發得收據比你,咪即係琴行收左啦,唔追琴行追邊個呀?間琴行咁衰架

回覆 #1 Sindy 的文章

不過收據也是飛機老師自己開的, 因當時只有負責人的爸爸在場,他有看見但可能不便說太多吧.

it is so strange. Normally the piano tutoring center should be in charge with everything.

I just think you might not get anything back. :(

原文章由 123 於 08-2-29 20:10 發表
不過收據也是飛機老師自己開的, 因當時只有負責人的爸爸在場,他有看見但可能不便說太多吧.

琴行比得佢開呢張收據,就要負上責任,咁佢如果平時求其搵個人坐係度收錢,到人要上堂時,就話唔係佢收,佢咪肥過肥仔水,至於個老師有無得琴行同意,係佢同琴行既事,唔係既話,咁第時我去通利比錢,係咪要問個收銀,佢有無授權收錢,你比左錢通利個收銀,拎左d貨出門口,咪好易比人話偷野?

回覆 #1 mmak 的文章

有沒有向x天泳會成功申索的家長可指點我呢?

原文章由 123 於 08-2-29 19:48 發表
如題.
我在鄒X倫音樂學院交了四堂學費學鋼琴, 老師只來了兩次, 自上星期便下落不明, 沒有出現也沒有電話, 琴行說這是我和老師之間的問題, 要自己解決, 因為我的學費沒有經琴行繳交, 是直接開給該老師的, 當時是我先 ...

咩琴行咁唔負責任架, 個老師係佢地請番泥架啵,點可以話唔知架,琴行發得收據你咪攞住張收據去消費者委員會投訴要求退回$$$$囉

回覆 #1 jackybb695 的文章

多謝各位指點.
我會take yr advice去consumer council,希望不要有其他媽咪像我的不幸,不過咁少錢(1400/2=700)都唔知消委會理不理呢.

[ 本文章最後由 123 於 08-3-1 12:14 編輯 ]

原文章由 123 於 08-3-1 11:19 發表
多謝各位指點.
我會take yr advice去consumer council,希望不要有其他媽咪像我的不幸,不過咁少錢(700)都唔知消委會理不理呢.

少錢極都係錢泥架........佢敢唔理咩,lee d係消費者的權利

有D 叫"小額錢債案" 好似法庭咁... $300 都有得追..
應可向對方 claim 埋你嘅損失, 如: application fees etc... 不過, 都要睇到時個法官點判的...

要填張form 交少少錢apply, 不過你要花D 時間, 要去apply  又要出庭, 個法院好似係灣仔

原文章由 123 於 08-3-1 11:19 發表
多謝各位指點.
我會take yr advice去consumer council,希望不要有其他媽咪像我的不幸,不過咁少錢(1400/2=700)都唔知消委會理不理呢.

[ 本文章最後由 mmak 於 08-3-1 16:04 編輯 ]

點解唔報警呢? 好明顯係騙案一宗!

好多謝你們的支持. 其實大家街坊(我和琴行), 真的不想弄得這麼惡劣(但我會照你們的advice去做),
鄒老師(琴行負責人)解釋是琴老師擅自把支票開入他私人戶口, 她不會代老師退還金錢的, 那個只是在她琴行教琴的老師吧了(我不太明白)...難道以後我們交學費時, 真的要問收款人和學校的關係嗎?
其實除了金錢的損失, 我還浪費了許多時間,因他來一堂又不來一堂,不過事後有send sms向我道歉,只希望其他媽咪不要學我一樣stupid...

[ 本文章最後由 123 於 08-3-1 19:44 編輯 ]

原文章由 123 於 08-3-1 19:23 發表
好多謝你們的支持. 其實大家街坊(我和琴行), 真的不想弄得這麼惡劣(但我會照你們的advice去做),
鄒老師(琴行負責人)解釋是琴老師擅自把支票開入他私人戶口, 她不會代老師退還金錢的, 那個只是在她琴行教琴的老師吧了 ...

講真真係唔係講關係惡唔惡劣, 無論個琴行負責人嘅解釋係乜嘢, 你都應該係揸住張琴行開嘅收據好和平咁同佢講:「你琴行收咗我四堂學費, 但只係俾兩堂我上, 咁唔該退番兩堂錢俾我。」

如佢唔俾, 你先去消委會, 唔得至諗Small Claim, 因個d 「職業走數人」(或公司), 知道就算個官判你win, 佢一樣可以唔俾錢, 因佢睇死你唔會俾錢叫執達吏去清佢!

回覆 #1 SandraLo 的文章

多謝你的回覆.
我已做了你提及的step1,負責人表明立場不退錢,所以唯有照你們的advice一一去做.
其實該琴行的單張和名片都有介紹這老師,我真不明甚麼"他只是在這裡教琴的人", 我自己猜想難道這老師只是旅客身份(因他是英國人),負責人叫我等他出現,鄒老師說她和我一樣只有他手機號碼,但都是mailbox,找不到便沒有辦法...

[ 本文章最後由 123 於 08-3-1 23:35 編輯 ]

原文章由 123 於 08-3-1 22:47 發表
多謝你的回覆.
我已做了你提及的step1,負責人表明立場不退錢,所以唯有照你們的advice一一去做.
其實該琴行的單張和名片都有介紹這老師,我真不明甚麼"他只是在這裡教琴的人", 我自己猜想難道這老師只是旅客身份(因他 ...

都係嗰句, 亦係Sindy嗰句:「琴行比得佢開呢張收據,就要負上責任」, 老師同琴行之間嘅關係, 我地點知?
我估你一話去消委會, 佢會賠的; 如你真係要去到small claim, 我再教你!

好多謝你呀,在我c水混亂時能給我guideline, 我會跟住去做,
你得閒時可否再教多少少呢,例如我是sue琴行定鬼佬老師呢?還有我不知道那鄒X倫琴行是否有限公司,可否直接填form1andform2呢?
萬謝.

原文章由 123 於 08-3-2 18:21 發表
好多謝你呀,在我c水混亂時能給我guideline, 我會跟住去做,
你得閒時可否再教多少少呢,例如我是sue琴行定鬼佬老師呢?還有我不知道那鄒X倫琴行是否有限公司,可否直接填form1andform2呢?萬謝. ...

你揾咗消委會未?

還未,因剛好是weekend,明天會盡量抽空去...any more advice pls?

[ 本文章最後由 123 於 08-3-3 09:04 編輯 ]

dear sandra,
請問在網上download small claim 的form是否屬於'服務'呢? 再謝.
‹ 上一主題|下一主題