用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 將軍澳德寶主流班好定國際班好呢
go

將軍澳德寶主流班好定國際班好呢 [複製鏈接]

我住坑口已經報咗藍田朗思收咗,3月德寶招生但又唔知報主流定國際班想問大家你哋意見或更好潠擇其他幼兒班2歲bb仔:idea:
   0    0    0    0

我個仔是在將軍澳寶盈德寶讀國際幼兒班,而一班都唔會有太多學生,及有兩位老師一位是外籍一位是本地,而我選擇讀國際班原因是想他接觸吓聽全英文不用太驚及視作返英語興趣,但到現在讀k1我就轉返主流班。(不過國際是不適合用學券)

原文章由 Pkceddie 於 08-2-23 02:20 發表
我住坑口已經報咗藍田朗思收咗,3月德寶招生但又唔知報主流定國際班想問大家你哋意見或更好潠擇其他幼兒班2歲bb仔:idea:

唔該哂你fiontse
但你覺得德寶老師有無愛心教小朋友好唔好及以我所知德寳無學卷升小學會升那間呢

My girl is studying in an international class. The class teachers are quite good. The local teacher sometimes calls me to talk about my girl's progress. The English-speaking teacher usually writes her comments about my girl in English in the handbook. My daughter is used to speaking in English at home with us. She enjoys her school life very much.

原文章由 Pkceddie 於 08-2-23 02:20 發表

如果係屋企有人同佢用英文溝通就國際班,
(全日九成以上用英文)
冇就主流班較實際.

但係如果就係因為自己英文唔太好,屋企比唔到個全英既環境(當然基本英文可以教到),所以先想佢從小可以有多d接觸全英語溝通的地方,因為lee幾年真係佢地吸收外界既黃金時期,如果只係比多$600,可以一日有3個鐘全英環境,點解唔好?

其實我都係15,16既mami,所以有乜意見大家分享下!

原文章由 Y6baba 於 08-2-24 01:55 發表

(全日九成以上用英文)
冇就主流班較實際.

[ 本文章最後由 kirstyau 於 08-2-26 21:14 編輯 ]

原文章由 kirstyau 於 08-2-26 21:12 發表
但係如果就係因為自己英文唔太好,屋企比唔到個全英既環境(當然基本英文可以教到),所以先想佢從小可以有多d接觸全英語溝通的地方,因為lee幾年真係佢地吸收外界既黃金時期,如果只係比多$600,可以一日有3個鐘全英環境, ...

你既然有計劃安排過,
比小朋友多過機會接觸外語,
咪報國際先,
真係唔合適咪轉返班,
冇一定既

加油

PS
我覺得基本英文最難教,
發音,用字,輕重節奏

原文章由 kirstyau 於 08-2-26 21:12 發表
但係如果就係因為自己英文唔太好,屋企比唔到個全英既環境(當然基本英文可以教到),所以先想佢從小可以有多d接觸全英語溝通的地方,因為lee幾年真係佢地吸收外界既黃金時期,如果只係比多$600,可以一日有3個鐘全英環境, ...

kirstyau,
我既諗法都同你一樣, 所以囡囡依家都係返緊國際班, 只不過唔係係呢間讀~

唔好意思,你囡囡讀邊間,佢讀左之後係咪分別咁大?

原文章由 芷欣mama 於 08-2-27 01:17 發表

kirstyau,
我既諗法都同你一樣, 所以囡囡依家都係返緊國際班, 只不過唔係係呢間讀~

kirstyau,
依家讀緊綠茵, 進度當然冇其他屋企, 有菲傭及家人會係屋企同佢講英文既咁快, 但進度係可以接受既~ 有時囡囡會突然講 'oh~my god' 'what's this'咁, 都令我同老公好驚訝架~ 同埋起碼佢聽到英文唔會抗拒先~
咁你小朋友依家幾大?

原文章由 kirstyau 於 08-2-27 14:04 發表
唔好意思,你囡囡讀邊間,佢讀左之後係咪分別咁大?

Kirstyau,

可否知道綠茵多功課嗎?老師質素如何?唔該!

原文章由 芷欣mama 於 08-2-27 16:18 發表
kirstyau,
依家讀緊綠茵, 進度當然冇其他屋企, 有菲傭及家人會係屋企同佢講英文既咁快, 但進度係可以接受既~ 有時囡囡會突然講 'oh~my god' 'what's this'咁, 都令我同老公好驚訝架~ 同埋起碼佢聽到英文唔會抗拒先~
...

原文章由 supermummy 於 08-2-27 16:24 發表
Kirstyau,

可否知道綠茵多功課嗎?老師質素如何?唔該!

supermummy,
我囡囡依家返緊n班咋~所以功課可以講話係冇, 就算有都係d填color及圈大細嗰d~ 至於老師質素, 之前教囡囡嗰個都幾好, 不過依家剛剛轉咗class, 所以唔係太清楚依家呢個o唔ok~

芷欣MaMa,

唔該!佢哋的教師流失率大嗎?尤其是外籍老師?

原文章由 芷欣mama 於 08-2-27 16:33 發表

supermummy,
我囡囡依家返緊n班咋~所以功課可以講話係冇, 就算有都係d填color及圈大細嗰d~ 至於老師質素, 之前教囡囡嗰個都幾好, 不過依家剛剛轉咗class, 所以唔係太清楚依家呢個o唔ok~ ...

原文章由 supermummy 於 08-2-27 16:46 發表
芷欣MaMa,

唔該!佢哋的教師流失率大嗎?尤其是外籍老師?

supermummy,
其實我都唔係太清楚, 囡囡都係係度讀咗幾個月, 我諗流失量都幾大, 之前未轉班前, 就有一個miss走咗(但一班有兩個外籍miss, 所以我覺影響不大), 但最近囡囡轉咗班之後, 呢兩日都唔見教開嗰個, 唔知係放假定冇做? 我知道後再話你知呀~

芷欣MaMa

好, 唔該哂。

原文章由 芷欣mama 於 08-2-27 16:54 發表

supermummy,
其實我都唔係太清楚, 囡囡都係係度讀咗幾個月, 我諗流失量都幾大, 之前未轉班前, 就有一個miss走咗(但一班有兩個外籍miss, 所以我覺影響不大), 但最近囡囡轉咗班之後, 呢兩日都唔見教開嗰個, 唔知係放 ...

芷欣mama

hi!我囡囡依家21mths,今個星期六in富康德寶,不過仲未決定讀主流定國際班!所以依家上bk了解多d先,咁照睇你囡囡都幾好ar,已經可以講短句(唔係單字)

綠茵一班有2個外籍教師ka,係咪同時上堂?德寶係一中一英(國際)
咁學費幾錢一個月?係咪都係3個鐘?

唔好意思咁多問題!

原文章由 芷欣mama 於 08-2-27 16:18 發表
kirstyau,
...

kirstyau,,
其實都係間唔中先講到句子, 大部分時間都係講單字咋~
開學時有兩堂陪堂, 可以一齊同阿女上, 嗰次就有兩個外籍老師教, 但之後係咪都係咁, 就唔知啦~ 我諗大部分時間會有兩個人,有時會有3個, 一個外籍老師 + 一個助教(呢兩個一定係講英文的)+ 一個嬸嬸, 係呢3個鐘入面, 都係全英語環境.

返學時間9至12, 每月學費$3300(國際班)~

另外, 如果你係諗住比你小朋友讀國際班, 你要有心理準備, 會有一段時間小朋友可能唔係咁鍾意返學(如果之前冇乜接觸過英文)~

原文章由 kirstyau 於 08-2-27 18:02 發表
芷欣mama

hi!我囡囡依家21mths,今個星期六in富康德寶,不過仲未決定讀主流定國際班!所以依家上bk了解多d先,咁照睇你囡囡都幾好ar,已經可以講短句(唔係單字)

綠茵一班有2個外籍教師ka,係咪同時上堂?德寶係一中一英( ...

[ 本文章最後由 芷欣mama 於 08-2-27 19:03 編輯 ]

I agree the msg from Y6baba that
(全日九成以上用英文)
冇就主流班較實際.

As my girl studies in  主流班, the teacher
in Deborah also agree what Y6baba said.
It's important that to develop the mother
language well than the other language.

hi!好開心.終於in左國際班,等in時好緊張,好似自己去見緊工咁 ,不過其實都係似in爸爸多d!講真d小朋友仲咁細,唔好話英文ar,可能根本有d講都未識講!所以都係in家長者ma!

希望阿囡可以入到la,我唸唔會太大問題卦!?

原文章由 芷欣mama 於 08-2-27 18:57 發表
kirstyau,,
其實都係間唔中先講到句子, 大部分時間都係講單字咋~
開學時有兩堂陪堂, 可以一齊同阿女上, 嗰次就有兩個外籍老師教, 但之後係咪都係咁, 就唔知啦~ 我諗大部分時間會有兩個人,有時會有3個, 一個外籍老師  ...

回覆 #7 supermummy 的文章

外籍老師經常轉,又成日吾返工,我個女讀左2 個月就無讀啦,試過外籍老師無返,竟由幼兒園主任入班,離晒譜,如果你淨係讀2歲班就ok,我勸你吾去再讀上去啦﹗
‹ 上一主題|下一主題