用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 開心家庭網
樓主: palmchristy
go

開心家庭網 [複製鏈接]

我同大家一樣, 前幾天click入去發覺睇唔到,真好失望 .... 原來只是搬左, 很多謝你的教材呀

簽名被屏蔽

palmchristy,

我剛睇完如何教寶寶閱讀本書,睇咗兩次都唔係好明第三階段同第四階段有咩分別?另外想問啲字係唔係唔可以口語化,要好似書本咁嫁?eg.枱~桌子,櫈~椅子.....

認識到你個網真係好呀, 你係咪2個女都由出生起開始教呀??
我初初用shichida的方法教BB, 7個月起去教, 真係好辛苦呀, 一日不停的用FLASH CARD去閃, 那時還要是handwriting版本的, 根本沒想過用電腦做, (本來不打算讓BB太細個接觸個MON), 半個月前左右(即BB13個月)開始知道HAPPYFAMILYNET.COM及DOMAN EDUCATION, 才漸漸將一路教開的PROGRAM換成有系統的杜曼式PROGRAM...

不過教了差不多半年, 我也不察覺BB有長足的進展, 有點失望呀, 不過教是還會繼續教下去的... 有時覺得EARLY CHILDHOOD EDUCATION真的是'不要問,只要信', 我相信到適當的時候, BB會給出成果來的...... (請給我一點SUPPORT, 因為身邊人都說我在迫BB)

順帶一問, 你教了BB多久她們才會RESPONSE(發音或指認)相關的字或圖???

回覆 #14 palmchristy 的文章

Hi palmchisty,
In the past I have heard that your daughter have some emotional problems.  How you solve it?  My son (of the same age as your daughter), have similar emotional problem.  I try to bring him to  the doctor of the health clinic(DH).  The answer is everyone have emotional problem.  They don't bother.  Do you have any advise?  Thanks!

[ 本文章最後由 smallfat 於 08-7-14 01:27 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題