用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 開心家庭網
go

開心家庭網 [複製鏈接]

今早收到電話,問我點解上唔到開心家庭網, 我先知道自己唔記得話俾大家知:開心家庭網的網址轉了。

舊網址(Old):http://www.palmchristy.net/baby

新網址(New):http://www.happyfamilynet.com/baby

多謝大家一直的支持和鼓勵。
   5    0    1    0

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

hi palmchristy,
好似好耐冇見你留言.

係呀,果日我妹妹上唔到開心網舊site, 好驚呀佢. 我比返個新web site佢之後, 嚇到佢即刻download晒所有上面嘅files做back-up呀!

真係想再三同你地say thank-you呀!!!
我而家都冇用比月費果個flash card courses嘞, 而家用緊開心網上面的template自己做中文教材, 英文用緊上面的file.

thanks! thanks! thanks!!

令大家唔方便, 真係唔好意思.

遲下會再加入多少少新檔案供大家下載. 希望對大家有用.

如果你有做新檔案, 想放上開心家庭網與人分享, 可以電郵給我.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

個網真係有好多有用的info... 十分感謝
不過我download唔到上面d file. 如power point的中文教材?
有無特別技巧? 請指教....  thanks

原文章由 palmchristy 於 08-2-21 20:56 發表

如果你有做新檔案, 想放上開心家庭網與人分享, 可以電郵給我. ...
Mqchris :>

原文章由 Mqchris 於 08-2-22 15:55 發表
個網真係有好多有用的info... 十分感謝
不過我download唔到上面d file. 如power point的中文教材?
有無特別技巧? 請指教....  thanks

right click 要download 的file --> save as 你個computer度.就ok了.

原文章由 palmchristy 於 08-2-21 20:56 發表

如果你有做新檔案, 想放上開心家庭網與人分享, 可以電郵給我. ...

好呀,我好快會開始做片語,短句,句子了...
唔知你地係咪只要powerpoint file呢?
我上次研究了好耐都唔識將15個字的template改成25個ramdom template啊...
咁word file/ excel file/ 沒ramdom播放的powerpoint file要嗎?

思言大個咗好多呀~!!
唔知佢地出街會唔會有人認得呢? haha...

Tina,

如可以的話, 請替我解以下的疑問.

請問在那買Glenn Doman的百科CD-Roms會平一點呢? 是否值得一買??

小朋友看Glenn Doman的百科咭CD和看自制的百科咭, 有可分別??

還有, 為什麼不可以看到"開心家庭網"的討論區??

Hi palmchristy,

I'm a BIG FAN of your website. That's certainly a lot of hard work and dedication of time to benefit many moms here.

I was so disappointed when I browsed at your old website but couldn't find any info. But now I'm glad that I've found this thread and updated your new link.

A big THANK YOU to you and all those who have contributed the many files.

原文章由 palmchristy 於 08-2-21 12:57 發表
今早收到電話,問我點解上唔到開心家庭網, 我先知道自己唔記得話俾大家知:開心家庭網的網址轉了。

舊網址(Old):http://www.palmchristy.net/baby

新網址(New):http://www.happyfamilynet.com/baby

多謝大家一直的支持 ...

My friends including me are your fans too!
Thanks for the efforts!!!

hi palmchristy,
我係一個懶媽咪,而家仔仔成22個月我先開始教佢嘢,無意中發現你個網,真係俾咗好大幫助我,首先喺呢到萬二分多謝你,thank you very much!~
當我睇到圓點圖時有啲嘢唔係好明,希望你可以幫我解決難題
1.係咪要順序由1開始睇到100嫁?
2.什麼是第三階段解題呀?
3.係咪第晒20左右就可以試第二階段至學數字,然後再學第21張咭?

jellomama & hahahaking,

謝謝你們的支持和鼓勵.

Hi gg2000,

由於孩子已經超過一歲, 可能已經過了看圓的最佳時間. 如果再讓他看, 可能會事倍功半. 現階段或者你可以考慮用字卡教閱讀, 孩子的反應會較好.

miumiu809,

家姐依言經常在街上被人認出. 即使現在五歲多還間中有人認得她.

但是妹妹思言出街少, 從未被人認出.

原文章由 palmchristy 於 08-3-4 09:32 發表
Hi gg2000,

由於孩子已經超過一歲, 可能已經過了看圓的最佳時間. 如果再讓他看, 可能會事倍功半. 現階段或者你可以考慮用字卡教閱讀, 孩子的反應會較好. ...

咁唔睇圓點....係咪改學數字先...(數學方面)
其實文字卡我都準備好晒,就快可以開始嫁喇....謝謝

原來網主在此, 前幾天click入去發覺搬左, 還以為從此看不到依言思言的成長週記還有大量有用材料 (很多我未曾下載呀), 真係失落, 而家一天光晒

真係好欣賞你們的心意, 好感激你們的努力.

[ 本文章最後由 納奧美 於 08-3-6 00:41 編輯 ]

I have downloaded the pps files from your website. I am planning to show it to my baby (now 6 months old).  I have some questions which really hope you can help.

1. I want to save the voice in Chinese on the pps as well.  Is there a site that I can do it?  I searched many 真人發聲 sites but can't find one that I can download the wav file like the English site you recommended.

2. I am also updating some of the pps, like adding some pictures or new words.  I could share that with everyone who want to use it.  Can you send it to you to upload to your site when I done?  Where should I send to? Your email?

Thanks!

請問:BB -幾多個月,可以 用 LCD 看 flashcard ?

Hi Palmchristy,

My BB is now 6 months, and I want to start teaching her reading the dots, could you kindly teach me how?
Thanks much!

原文章由 palmchristy 於 08-3-4 09:32 發表
Hi gg2000,

由於孩子已經超過一歲, 可能已經過了看圓的最佳時間. 如果再讓他看, 可能會事倍功半. 現階段或者你可以考慮用字卡教閱讀, 孩子的反應會較好. ...

搵到你個hp對我地真係好大幫助,你對兩個女兒既努力同時都係我地既鼓舞...不過又好愧疚law...hehe

我係亞b個月時已經睇左你地個hp同埋杜曼既書...不過都係間唔中同佢玩下flash card咁咋..真係好懶..

其實唔係日日做有冇用既呢
‹ 上一主題|下一主題