用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 應否比個仔打籃球比賽
樓主: chuiiris
go

應否比個仔打籃球比賽 [複製鏈接]

尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

:恭: :喜: 真替你高興。

原文章由 chuiiris 於 08-2-20 22:41 發表
好開心, 好開心.......
個仔今晚比賽鋼琴, 取得冠軍.
返到屋企, 收到中學取綠信.
very luck!

請容許我在此興奮下.
星期六又有一場籃球賽
星期日又有第2間中學面試
希望一切順利, 咁就發達啦! ...

打籃球會弄壞手指是琴老師及有經驗的家對我的忠告,凡是都有例外,我只是提出作參考。

原文章由 zitalin 於 08-2-21 07:55 發表
我識既小朋友打籃球和彈琴都一樣攞獎!
打籃球會弄壞手指,對彈琴不利 - 這不一定的!

[ 本文章最後由 Goody 於 08-2-21 08:46 編輯 ]

其實打藍球同彈琴真係相冲架
因打波會令手指变粗同硬, 靈敏度变低.

彈琴需要手指幼長, 柔(丸), 敏感度高, 控制力度
越高級演奏, 越需要保護手指的感覺

彈琴呀 sir 一早解釋左利幣, 但我諗住現在尚年幼, 到高級組才算
(點知眨下眼, 現在又話考8 級了, 所以開始緊張他的手指了)

籃球呀 sir 也一直比壓力, 希望呀仔專注打波, 因他們練習時間很密很長, 很多次因出外表演, 比賽撞時間,

問過呀仔籃球同鋼琴選边樣, 呀仔都話選打波
但我又點捨得比他現在停鋼琴

所以同呀仔講, 完成演奏級, 吾再理他彈吾彈琴了.

[ 本文章最後由 chuiiris 於 08-2-21 09:13 編輯 ]

打藍球真係會有機會打歪手指,我女小學藍球隊同學的媽媽跟我說女兒的手指歪了。我女也十分喜愛打藍球因為是群體活動,比自己練習樂器開心。

原文章由 chuiiris 於 08-2-21 09:09 發表
其實打藍球同彈琴真係相冲架
因打波會令手指变粗同硬, 靈敏度变低.

彈琴需要手指幼長, 柔(丸), 敏感度高, 控制力度
越高級演奏, 越需要保護手指的感覺

彈琴呀 sir 一早解釋左利幣, 但我諗住現在尚年幼, 到高級組才 ...
‹ 上一主題|下一主題