用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資小學是否等於私立小學?師資是否勝過政府律貼學校? ...
go

直資小學是否等於私立小學?師資是否勝過政府律貼學校? [複製鏈接]

0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

直資有收政府支助, 同時可以收學費(每月上限$4800, 不過有d收幾百又有, 千幾二千幾都有), 所以金錢上, 應該會比較充裕d, 行政上亦比官校津校自由
直資教師薪酬, 以我所知係唔跟政府scale既, 即每間各自有唔同水平, 至於師資, 好難講架wor, 人工固然係一個因素, 工作量亦有影響, 好似有d新教學方法直資學校, 做老師既工作量會較大, 資深老師未必肯做(教左幾廿年邊個想重新預備過晒d教材丫!), 另一方面亦有老師鐘意工作上較大自由度
原文章由 lalasan 於 08-2-10 12:42 AM 發表

不能一概而論, 睇你拿邊間同邊間比較啦!
而津校都有好多係資源豐富的. 而唔同學校各有特色. 不過一般來說直資私校會商業化一d, 話晒都要有吸引家長讓小朋友報, 如果唔係點可以又收錢仍可有學生報呢?

醒目開學勳章 王國長老

我女都係讀直資, 不過我唔覺商業化wor, 唔會特別要學生出咩風頭
就算係公開比賽, 都係俾學生自由參加, 當然嬴左都會刊登o係校報既
反而我女鋼琴老師話, 佢有學生係九龍塘名津校學生, 學生唔幫佢報校際, 因為佢之前無得過獎wor!
其實好多直資都有好好條件, 家長報學校亦唔係一味靠平, 你睇下spcc收$4800都大把人爭就知啦~~
原文章由 Venuscheng 於 08-2-11 10:44 AM 發表
不能一概而論, 睇你拿邊間同邊間比較啦!
而津校都有好多係資源豐富的. 而唔同學校各有特色. 不過一般來說直資私校會商業化一d, 話晒都要有吸引家長讓小朋友報, 如果唔係點可以又收錢仍可有學生報呢? ...

理論上直資同官津校比係資源上好d, 而且"有為"校長可以更多管理上的自主權. 包括請多個net, 買多台電腦,都唔使話寫紙仔等上頭批.

如果讀過官津校嘅都會有經驗,遇到好嘅老師係恩賜. 但遇到唔好亦無奈可.

不過官津校, 話晒係主流(尤其係名校), 而且又多"出卷老師",有"制度內"優勢. 如果教育界未流行"挖角", 私校直資出得起錢就找到好老師, 師資上都不一定能勝過官津校.

Parents should not forget that education is under reform. Our kids who study in primary school will not face the same old system, that emphasis on the performance in public exams, as we did before. You can refer to EHB's 334 webpage to understand better. I don't think the teachers familiar with the old system will have significant advantages. Instead, I think the DSS/private school can have more resources and space to rethink the directions, methods and strategy of education.

I also think that only those teachers willing to learn and change with time, will be treasured by all the schools in the years to come. Those teachers that are so reluntant to let go of what he/she is familiar with will soon be phased out.

[ 本文章最後由 peppergin 於 08-2-11 17:04 編輯 ]
敬畏耶和華是智慧的開端,認識至聖者便是聰明

做到改革派就係要企係d道德高地, 大聲疾呼明天會更好!

睇番以快刀李同飯焦此等高手都搞到灰頭土臉,所謂嘅改革都係廿十二世紀嘅事啦.反對嘅聲音(同力量)從來無細過.

同埋,直資都係新鮮產物,究竟政府係全力支持佢發展,定係慢慢讓它自生自灭,以脫手減責為目的,真係要俾d耐性睇...

我反而覺得唔好睇咁長遠,睇吓眼前間學校交緊什麼貨..

原文章由 peppergin 於 08-2-11 17:02 發表
Parents should not forget that education is under reform. Our kids who study in primary school will not face the same old system, that emphasis on the performance in public exams, as we did before. Yo ...

[ 本文章最後由 rohoy2k 於 08-2-13 13:45 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題