用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 灣仔軒小上午班???
go

灣仔軒小上午班??? [複製鏈接]

Hi咁多位mama,

本人希望囡囡入讀09年度真光幼稚園,  但有以下問題請幫忙:-
1/ 本人欲報考軒小上午班,  若囡囡能成功入讀真光幼稚園,  請問有多少機會可順利入讀軒小呢??
2/ 請問讀哪一間幼稚園可以容易報考軒小呢???

謝謝.
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

1. 軒官係官校, 無得考的, 跟政府派位, 你可以去教統局網頁了解一下
2. 真光幼稚園就100%直升小一, 因為係私校可以自由收生, 你可以一路留真光小一位, 一路join政府大抽獎, 睇晒結果再作決定
3. 所有官校/津校都係跟政府派位, 無得考的, 亦同讀邊間幼稚園無關, 只有私校/直資可以去考
4. 由於12網太多好學校, 睇呢2年走勢, 如果軒官放第一志願, 都好大機會了
原文章由 之之媽 於 08-1-31 06:13 PM 發表
Hi咁多位mama,

本人希望囡囡入讀09年度真光幼稚園,  但有以下問題請幫忙:-
1/ 本人欲報考軒小上午班,  若囡囡能成功入讀真光幼稚園,  請問有多少機會可順利入讀軒小呢??
2/ 請問讀哪一間幼稚園可以容易報考軒小呢?? ...

回覆 #1 之之媽 的文章

Lui kwok big fung kindergarden will easy to Hennessy Gov'.

軒小? 想請問點解你選呢間小學呢?
因為我每天帶個仔返學放學都見到不同面孔既呢間小學學生, 在繁忙街上不是冇禮貌就是打尖, 不是打架就是推人, 成日係mtr 打尖入lift & 玩lift.......................

好多謝咁多位mama嘅意見, 我會好好研究一下.
此外,  我還有一些問題可否幫忙.
1/ 我家住柴灣, 請問哪一間私校或津校可以考慮呢???
2/ 我本身不介意囡囡搭校車,  亦可介紹遠少許嘅提議???

醒目開學勳章 王國長老

咁呀, 先提醒一下, 政府攪珠呢, 90%留俾區內學生架, 想誇區入軒官, 又唔係咁易wor
柴灣.....我見柴米都係好多家長心儀學校, 兩間基灣都勁多人爭架
如果私校/直資, 蘇浙有唔少捧場客, 因為全普通話, 如果鐘意新思維活動教學, 會揀維多利亞, 港同or培僑
傳統女校, 港島都好多, st paul convent, st paul catholic(津), 聖心(私/津), st francis(津), 真光, 瑪利曼(津), st clare's
真係要唸清楚鐘意咩類型wor

原文章由 之之媽 於 08-2-1 09:40 AM 發表
好多謝咁多位mama嘅意見, 我會好好研究一下.
此外,  我還有一些問題可否幫忙.
1/ 我家住柴灣, 請問哪一間私校或津校可以考慮呢???
2/ 我本身不介意囡囡搭校車,  亦可介紹遠少許嘅提議???
...

Dear Piyoma

Where is your son study? Please share

Thank you Charlotte mom,
好多謝妳的寶貴意見我和先生會詳細研究下. 查實我都考慮同囡囡interview真光K1,
妳對於真光小學有咩評價呀?? 有無朋友嘅仔女讀緊呀??? OK???
另外妳亦提議柴米,
但我知道呢間小學係勁谷d小朋友喎,
是嗎???

而我奶奶亦提議基灣,
兩者來說哪一間程度較深呢???

原文章由 Charlotte_mom 於 08-2-1 10:50 發表
咁呀, 先提醒一下, 政府攪珠呢, 90%留俾區內學生架, 想誇區入軒官, 又唔係咁易wor
柴灣.....我見柴米都係好多家長心儀學校, 兩間基灣都勁多人爭架
如果私校/直資, 蘇浙有唔少捧場客, 因為全普通話, 如果鐘意新思維活 ...

lamlauanita
我個仔依家先2yrs仲要推車仔出出入入, 所以先見得多呢間d學生成日玩lift. 真係好興架!!!

我個仔依家係kcs 讀緊.

piyoma

kcs - full name?

醒目開學勳章 王國長老

sorry呀, 對柴米唔太認識, 因為我唔係果區, 只知都幾多人鐘意咋
基灣至出名谷wor! 而家小朋友細, 係咪受谷亦言之過早, 而且基灣好多人爭, 除非有分否則都係夠抽獎, 入唔入到都好難講
真幼係活動教學, 我女都係真幼出黎既, 愛心一流, 唔谷, 幾開心, 中文程度好好, 不過英文差d (提你丫, 中文難學過英文架)
真小呢, 初小係活動教學, 不過又唔算太活, 程度ok啦, 有人話算band one尾

原文章由 之之媽 於 08-2-4 10:03 AM 發表
Thank you Charlotte mom,
好多謝妳的寶貴意見我和先生會詳細研究下. 查實我都考慮同囡囡interview真光K1,
妳對於真光小學有咩評價呀?? 有無朋友嘅仔女讀緊呀??? OK嗎???
另外妳亦提議柴米,
但我知道呢間小學係勁谷 ...

Thank you so much .......
原文章由 Charlotte_mom 於 08-2-4 11:08 發表
sorry呀, 對柴米唔太認識, 因為我唔係果區, 只知都幾多人鐘意咋
基灣至出名谷wor! 而家小朋友細, 係咪受谷亦言之過早, 而且基灣好多人爭, 除非有分否則都係夠抽獎, 入唔入到都好難講
真幼係活動教學, 我女都係真幼出 ...
‹ 上一主題|下一主題