用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 08-09 K1 備取生
樓主: kiteli
go

08-09 K1 備取生 [複製鏈接]

我同你一樣,要放棄聖瑪加利大.

原文章由 蛋蛋媽410 於 08-4-20 16:49 發表
hihi~~

有冇人好似我地咁要放棄聖瑪加利大,值嗎....@@?

我地都係放棄聖大,但要揀始終都要聖心,你問10個10個都係話聖心....兩間都好好,讀聖大入小學頭3多係天主教聖保祿,瑪利曼及聖心...甘不如直接讀聖心...除非你想讀其餘個兩間

唔係咁分架, 私校大部份位都係留返比聖心幼稚園學生(不論上、下午校), 只要你肯讀就有位架啦, 但係就要放棄大抽獎囉!

原文章由 May_Wai 於 08-4-16 15:33 發表
我明呀, 我就係想阿女讀私小, 驚住比上午班要哂D位, 到時無位迫住要LUCKY DRAW.

beaclem,  唔該哂您呀!  因今年08-09既幼稚園多左兩班 (即上下午各多一班) 所以我驚住到升上小學時無哂位比我地下午班既小朋友讀私小....
因我聽人講, 幼稚園讀下午班, 除非個小朋友既成績好彪炳可以直接收到SISTER信入私小外, 其他都要大抽獎.... 所以我好努力咁寫信轉上午班.... 不過就算轉唔到都無辦法, 順其自然啦....

原文章由 beaclem 於 08-5-22 13:30 發表
唔係咁分架, 私校大部份位都係留返比聖心幼稚園學生(不論上、下午校), 只要你肯讀就有位架啦, 但係就要放棄大抽獎囉!

原文章由 蛋蛋媽410 於 08-4-20 16:54 發表

校呔是不同顏色,知道是分級/分班嗎?
是否增設了蒙特梭利?

校呔:紅=A班
       桃紅=B班
       粉紅=C班
每年新學期也會分班令小朋友可認識更陊新同學
my daughter will promote to UK in Sept

哎呀!你聽邊個講呀?係我囡同我囝兩個不同年代(相隔三、四年), 都係只要你肯讀, 一定有位比你架, 當年佢地升UK (小囡上午校, 小兒下午校), 升小家長會我只係見到校長話只要你地想讀私小, 係張form度簽個名就得架啦, 唔洗計成績, 唔洗interview架喎!

我囡果年都係多咗兩班架, 我唔想讀上午校, 所以無簽到名, 但係我囡一樣派入下午校, 佢好多幼稚園同學, 一係升上午, 一係升下午, 無乜話邊個入唔番聖心, 你唔洗擔心喎。入唔番果D多數係派位時無揀聖心咋喎, 你只要一條心入去, 就算派唔到, SISTER多數都會幫你諗辦法架。

我囡好多幼稚園同學仔都一讀六年啦, 就黎又係番聖心中學做番同學(六年後再相遇)

原文章由 May_Wai 於 08-5-26 09:57 發表
beaclem,  唔該哂您呀!  因今年08-09既幼稚園多左兩班 (即上下午各多一班) 所以我驚住到升上小學時無哂位比我地下午班既小朋友讀私小....
因我聽人講, 幼稚園讀下午班, 除非個小朋友既成績好彪炳可以直接收到SISTER ...

[ 本文章最後由 beaclem 於 08-6-14 22:18 編輯 ]

請問幾時再會返學搞其他手續? 

beaclem, 唔該哂您呀!  咁我都放心d....
UK班又係點呀?  K2 & K3有分班架?? 點分架??

dobeedoraemon, 6月30日返學校取書簿及校服, 分上下午時間... 如您囡囡係上午班, 咁就要上午回校; 下午班就下午回校取.... 上次份通告有架.... 記得帶埋學卷呀!
7月10日就影學生相, $20一打

原文章由 beaclem 於 08-6-14 22:15 發表
哎呀!你聽邊個講呀?係我囡同我囝兩個不同年代(相隔三、四年), 都係只要你肯讀, 一定有位比你架, 當年佢地升UK (小囡上午校, 小兒下午校), 升小家長會我只係見到校長話只要你地想讀私小, 係張form度簽個名就得架啦,  ...

K2 = LK (有LKA, LKB, LKC, may be LKD)
K3 = UK (有UKA, UKB, UKC, may be UKD)

明未?

[quote]原文章由 May_Wai 於 08-6-17 10:04 發表
beaclem, 唔該哂您呀!  咁我都放心d....
UK班又係點呀?  K2 & K3有分班架?? 點分架??

Thank you May Wai. My daughter is only the one still on the waiting list. But I still
strong hope to be one of you.

beaclem, 唔該哂您呀! 明白哂... 我再有唔明, 再講教您呀!  希望唔好覺煩, 多謝哂!

dobeedoraemon, 您有無寫求位信呀!  一定要寫呀, 機會大好多架.... 我本來都係waiting list, 都係靠寫信咋!  祝您好運!  希望我女可以同您囡囡做同學仔...

原文章由 dobeedoraemon 於 08-6-19 01:27 發表
Thank you May Wai. My daughter is only the one still on the waiting list. But I still
strong hope to be one of you.

原文章由 beaclem 於 08-5-22 13:30 發表

想問問 "放棄大抽獎" 即係計分同統一派位兩個階段都不能參加?

唔好客氣, 我都係過來人, 我囡今年升中(希望讀到聖心啦), 有乜野可以pm我都得架(希望我D料唔會咁outdated啦)

原文章由 May_Wai 於 08-6-19 09:32 發表
beaclem, 唔該哂您呀! 明白哂... 我再有唔明, 再講教您呀!  希望唔好覺煩, 多謝哂!

dobeedoraemon, 您有無寫求位信呀!  一定要寫呀, 機會大好多架.... 我本來都係waiting list, 都係靠寫信咋!  祝您好運!  希望我女 ...

大抽獎即係統一派位, 你可以自行(計分)都試下聖心下午校架, 自行無派到位先至落到去統一派位, 統一派位就主要係以屋企既住址做校網分配, 如你住聖心附近, 即屬中西區 (但唔係好記得係唔係私校報名早過自行計分果part, 如私校報名早過自行, 咁可能係要放棄兩個階段, 你可以問下舊年既媽咪)

原文章由 cathymom 於 08-6-19 12:44 發表

想問問 "放棄大抽獎" 即係計分同統一派位兩個階段都不能參加?

唔好意思呀, 各位

請問 30/6 返學校拎野, AM & PM 係分別幾多點呀 ?

因為份 NOTICE 係屋企, 現在心急要知呀

有無人可以幫到我呀 ??
THANKS

A.M. 係9am-11am
P.M. 我唔記得了

原文章由 kiteli 於 08-6-23 11:18 發表
唔好意思呀, 各位

請問 30/6 返學校拎野, AM & PM 係分別幾多點呀 ?

因為份 NOTICE 係屋企, 現在心急要知呀

有無人可以幫到我呀 ??
THANKS

P.M. is from 1:30 pm to not sure 2:30pm or 3:00 something like that

原文章由 Piyoma 於 08-6-23 12:41 發表
A.M. 係9am-11am
P.M. 我唔記得了

AM - 9:00 to 11:00 am
PM - 1:30 to 3:30 pm

Remember to bring:
1. one cheque(9月份學費)
2. 學卷
3. 2008-2009 新生拍照學生相回條
4. 交學費銀行自動轉賬授權書
5. 2008-2009 年度搭校車申請表(如搭校車者)
6. 一個袋載書和校服

Any others????

bbmuilover

原文章由 sarahmama 於 08-6-23 14:41 發表
P.M. is from 1:30 pm to not sure 2:30pm or 3:00 something like that

原文章由 bbmuilover 於 08-6-23 15:13 發表

2. 學卷
6. ...

THANKS ,
好 DETAILS 呀

唔該晒!

原文章由 bbmuilover 於 08-6-23 15:13 發表

2. 學卷
6. ...
‹ 上一主題|下一主題