用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 08-09 K1 備取生
go

08-09 K1 備取生 [複製鏈接]

想請問有無現在係聖心讀0既 小朋友當年是收到 "備取生"信而最後是可入讀的  ??

因為我囡囡祇係收了備取生, 打去學校問, 她們說有百多人on waiting list 呀 ...

唔知機會有幾多呢 ??
   0    0    0    0

我都想知,我囡囡亦是on waiting!

原文章由 kiteli 於 08-1-24 20:28 發表
想請問有無現在係聖心讀0既 小朋友當年是收到 "備取生"信而最後是可入讀的  ??

因為我囡囡祇係收了備取生, 打去學校問, 她們說有百多人on waiting list 呀 ...

唔知機會有幾多呢 ?? ...

我都想知呀, 我都係收到信waiting, 話會3月通知

頭先 係 第個 FORUM 到見到有家長打去聖心問得知,
第一ROUND WAITING LIST 收了 10 個.

下一ROUND 要等到4 月了

原文章由 kiteli 於 08-1-24 20:28 發表

唔知機會有幾多呢 ?? ...

hi,

我在上一年度經驗, 我都是收到聖心0既"備取生"信, 我很快準備好d 小朋友資料 (bb班之成積表, 寫給學校的信) 親自叩門見校長, 很快在2007年農曆新年前收到聖心通知我囡囡可以入讀聖心及註冊, 當日呢份真係一個很開心的新年禮物.

ichiban

[ 本文章最後由 ichiban 於 08-2-21 17:02 編輯 ]

原文章由 ichiban 於 08-2-21 17:00 發表

hi,

我在上一年度經驗, 我都是收到聖心0既"備取生"信, 我很快準備好d 小朋友資料 (bb班之成積表, 寫給學校的信) 親自叩門見校長, 很快在2007年農曆新年前收到聖心通知我囡囡可以入讀聖心及註冊, 當日呢份真係一個 ...

1) 咁請問妳 係什麼時間去見校長>>因為見校長, 都要佢時間 AVAILABLE 先得 KA ? WEEKDAY AFTER 幾多點咁呀 ?

2) 校長問咗妳 D 咩野呀 ? 可唔可以 SHARE 下呀 ? 因為我真係好有誠意 KA

希望妳可以分享下

原文章由 kiteli 於 08-2-23 09:18 發表

1) 咁請問妳 係什麼時間去見校長>>因為見校長, 都要佢時間 AVAILABLE 先得 KA ? WEEKDAY AFTER 幾多點咁呀 ?

2) 校長問咗妳 D 咩野呀 ? 可唔可以 SHARE 下呀 ? 因為我真係好有誠意 KA

希望妳可以分享下 ...

kiteli:

我去叩門見校長都係向呢個討論區d 資深的,很了解聖心的媽媽取經, 之於成功與否, 要睇下運氣.
1) 我上年是在幼稚園下午班上學時去見校長, 你可以試下打電話到學校問下d 職員.
2) 上年經驗係校長唔會問你什麼東西, 主要是由你自己去講俾校長知道你今次之目的, 點解咁喜歡呢間學校, 校長都係同我講左5分鐘, 收下了我d資料便叫我回去等消息, 我當時都有點失望, 最後都收到學校佳音.

最緊要係帶d 囡囡資料, 因為校長可能都會俾其他老師參考及顯示你的誠意. 祝你成功.

tks,
ichiban

[ 本文章最後由 ichiban 於 08-2-26 13:45 編輯 ]

唔知聖心waiting list 0既 家長, 有無收到信上正取呢  ??

因為 spk 都出了 result ,可能好多人會放返d 位出來了  !!

原文章由 ichiban 於 08-2-26 13:43 發表

kiteli:

我去叩門見校長都係向呢個討論區d 資深的,很了解聖心的媽媽取經, 之於成功與否, 要睇下運氣.
1) 我上年是在幼稚園下午班上學時去見校長, 你可以試下打電話到學校問下d 職員.
2) 上年經驗係校長唔會問你什 ...

ichiban,

thanks your sharing .

現在妳小朋友讀成點呀 ??
妳可以分享下妳 喜歡 聖心什麼嗎 ??

原文章由 kiteli 於 08-3-19 12:54 發表

ichiban,

thanks your sharing .

現在妳小朋友讀成點呀 ??
妳可以分享下妳 喜歡 聖心什麼嗎 ??

有無人WAITING LIST 我家長巳收到聖心電話可以補上 LA ??

重未收到電話,收到第一時間update你.

我們要加油!

原文章由 kiteli 於 08-4-1 10:59 發表

有無人WAITING LIST 我家長巳收到聖心電話可以補上 LA ??

原文章由 Yiuyiubee 於 08-4-1 19:58 發表
重未收到電話,收到第一時間update你.

我們要加油!

好呀 .

係呢, 有D 過來人話寫信比校長.
唔知妳有無 呢 ??

現在妳小朋友邊間係正取呀 ??

有呀,寫左啦!
我囡囡係聖瑪加利大正取生!

咁你小朋友呢?

原文章由 kiteli 於 08-4-2 09:55 發表

好呀 .

係呢, 有D 過來人話寫信比校長.
唔知妳有無 呢 ??

現在妳小朋友邊間係正取呀 ??

原文章由 Yiuyiubee 於 08-4-3 02:24 發表
有呀,寫左啦!
我囡囡係聖瑪加利大正取生!

咁你小朋友呢?

如果聖心唔收, 就"碟"埋心水讀大坑真光 !!

其實 大坑真光唔係我FIRST CHOICE, 我係想 ST. CLARE KA

Kiteli,

我都係最鐘意St. Clare's 架,我面試咁多間幼稚園,感覺d老師最好(好既意思係佢地好caring,唔單止對小朋友,連對我地d大人都好好,面試時,我大緊肚架,老師好好心地,唔比我坐小朋友櫈,擔左張大人櫈我坐,講真咁多次面試,都無一間好似st.Clare's既老師咁.又因我家住荃灣,老師又好concern我阿囡返學路程遠,當時我地話如果佢地收,會搬到香港島住,佢仲話咁就好嘞,唔駛小朋友每天上學辛苦).

雖然St. Clare's都收左阿囡am,但我地因為學校名氣&同事朋友既意見,所以依家揀聖心.查實真係有d唔捨得.

我識幾個朋友都會放棄St. Clare's, 若果您真係想讀,為表誠意,不如打電話再問佢地收唔收 ?

原文章由 kiteli 於 08-4-3 20:53 發表

如果聖心唔收, 就"碟"埋心水讀大坑真光 !!

其實 大坑真光唔係我FIRST CHOICE, 我係想 ST. CLARE KA

8/4聖心做校服,邊個無去做,相信好快就知有幾多位比waiting

原文章由 薳然媽媽 於 08-4-3 22:01 發表
Kiteli,

我都係最鐘意St. Clare's 架,我面試咁多間幼稚園,感覺d老師最好(好既意思係佢地好caring,唔單止對小朋友,連對我地d大人都好好,面試時,我大緊肚架,老師好好心地,唔比我坐小朋友櫈,擔左張大人櫈我坐,講真咁多次面試,都無一間好似s ...

哈哈, 我都係呀 .  又係大緊肚, 又係比張高 d 0既 chair 我呀 .

妳個小 b現在幾大呀 ?
我小 b 係女, 現在 快要 5 個月了  

咁妳現在比亞女讀邊間呀 ?

唔係呀 ,我係等緊 聖心waiting list 呀 .
st .clare 我都收了 am , 會放棄  , 因真係太遠了.

不過, 真係好唔捨得, 最可惜係, 我地唔打算再搬了, 因搬了都係一年

[ 本文章最後由 kiteli 於 08-4-7 12:39 編輯 ]

原文章由 vanwy 於 08-4-4 16:46 發表
8/4聖心做校服,邊個無去做,相信好快就知有幾多位比waiting

係呀 .
咁就好 la ,

thanks your update info

kiteli,

哈哈,真係橋嘞.
我都係小b女呀,又係就快5個月啦,我個小b女11月9日出世,您個小b女呢?
原來St.Clare's都收左您囡囡,咁講真,我會揀St.Clare's架.因為我覺得真光唔太好.我或者可以同您分享吓架,我中學響灣仔讀band1中學,有d同學由大杭真光過黎,佢地成績&運動等等都唔突出,溝通動力亦唔太高,不過可能都唔能夠一概而論,但到我出來做野,我有個上司以前都係真光(堅道),佢d中文就ok,但英文就真係非常麻麻,而且做野無原則又lei fair,又自我滿足陶醉,所以我覺得真光唔係咁ok架.
我公司做小學幼稚園教科書架,d同事個個都話St. Clare's好,我有d朋友既朋友係st.Clare's既舊生,佢地真係好乖,好純,英文又好好,每個學生都喜歡自己學校.
您再考慮吓啦,St.Clare's雖然遠d,但其實真光都唔近得st.clare's好多.
最後,希望您唔好介意我咁直接咁講

原文章由 kiteli 於 08-4-7 12:37 發表

哈哈, 我都係呀 .  又係大緊肚, 又係比張高 d 0既 chair 我呀 .

妳個小 b現在幾大呀 ?
我小 b 係女, 現在 快要 5 個月了  

咁妳現在比亞女讀邊間呀 ?

唔係呀 ,我係等緊 聖心waiting list 呀 .
st .clare 我 ...

原文章由 薳然媽媽 於 08-4-7 23:02 發表
kiteli,

哈哈,真係橋嘞.
我都係小b女呀,又係就快5個月啦,我個小b女11月9日出世,您個小b女呢?
原來St.Clare's都收左您囡囡,咁講真,我會揀St.Clare's架.因為我覺得真光唔太好.我或者可以同您分享吓架,我中學響灣仔讀band1中學,有d同學由大杭真 ...

我知呀 .

所以我真係...... 仲好心煩囉.

我 pm 咗妳呀 .... check 下啦
‹ 上一主題|下一主題