用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才書院家長分享站 - Part 4
樓主: edea
go

優才書院家長分享站 - Part 4 [複製鏈接]

王國長老

原文章由 dabbycheung 於 08-3-12 16:40 發表
唔係,係好似沙士時期咁,學生響出門口之前就要量體溫。

不過小學部一向都要朝朝量體溫,係咪中學部唔洗?

原文章由 edea 於 08-3-12 17:45 發表

實際數字唔知, 我問左小墨魚, 佢話記得有6個(包括Cherrie,柏南,Sammy, Oscar, Christie), 但其中軒軒係因為複診,唔係流感.

星期一時已經聽講坐校車小朋友一定要戴口罩, 旺角校舍就規定要戴口罩而非optional.

星 ...

係, 我星期日一拖二, 9:00am 自已入去.  唔知會唔會取消?

回覆 #102 edea 的文章

係呀!中學部之前係唔洗量體溫既。

呀仔話之前學校曾經講過,如果一班有5,6個學生因病無返學,果班就會全班停課。如果每班都有3,4個學生因病無返,就會全校停課。唔知佢有無收錯料呢?

明 天 所 有 小 學 、 特 殊 學 校 、 幼 兒 園 和 幼 稚 園 停 課 兩 星 期

http://www.appleactionews.com/site/art_main.cfm?iss_id=20080312&sec_id=6996647&art_id=10859122

蘋果即時新聞都有講,今次周一鑊反應都算快

[ 本文章最後由 ngkf 於 08-3-12 23:28 編輯 ]

王國長老

原文章由 ngkf 於 08-3-12 23:26 發表
http://www.appleactionews.com/site/art_main.cfm?iss_id=20080312&sec_id=6996647&art_id=10859122

蘋果即時新聞都有講,今次周一鑊反應都算快

唔快啦, 我見bk自由講場已經鬧左兩日,仲乜仲唔停課

唔知Cherrie點呢...

唔該晒軍生報料!

[ 本文章最後由 edea 於 08-3-12 23:47 編輯 ]

請問到幾時先返學呢?? 學校千奇唔好扣番term break喎, 我已經買左機票啦

王國長老

原文章由 littlesister 於 08-3-13 00:10 發表
請問到幾時先返學呢?? 學校千奇唔好扣番term break喎, 我已經買左機票啦

我地都諗住去沙巴,應該唔會扣既.幾號返學我都想知...

edea, Thx. 尋日cherrie放學返來後, 發現有微燒, 咁既流感超高峰期, of cos帶佢睇醫生啦, 診所十分多人, 要排30幾個人先有得睇. 尋晚佢巳經退燒。不過, 小朋友年紀尚小, 未必個個都懂得注意, 所以今日冇返學比佢休息吓.

thx Bella幫cherrie抄手冊&佢畫既美麗可愛小女孩. :)

王國長老

原文章由 mandy_ng_bb 於 08-3-13 00:40 發表
edea, Thx. 尋日cherrie放學返來後, 發現有微燒, 咁既流感超高峰期, of cos帶佢睇醫生啦, 診所十分多人, 要排30幾個人先有得睇. 尋晚佢巳經退燒。不過, 小朋友年紀尚小, 未必個個都懂得注意, 所以今日冇 ...

希望Cherrie以及所有患病既小朋友早日康復. 原來我地學校都o係懷疑個案名單上.  我諗最近診所真係會非常繁忙, 醫院又差唔多間間兒科病房爆滿, 情況真係令人擔心.

今個星期六既童軍活動,皮影戲等唔知係咪會取消, 按理說應該會, 不過都要打去學校confirm一下.

原文章由 littlesister 於 08-3-13 00:10 發表

千萬唔好扣呀!! 我都買左機票+酒店!! 冇得改期/回水!!  
可以的話署假遲放兩星期都冇問題.

各位,内聯網有新通告呀!

我下星期二都會出席講座, 順便了解下學校如何處理慢了的教學進度, 測驗及term break的安排等.

細仔幼稚園已叫我回去拿復活節功課冊及工作紙等, 咁阿仔都有d野做下.

唔知優才幾時有功課通告呢

呀, 本星期六的小一預備班會取消, 請大家留意.

原文章由 beesbees 於 08-3-13 14:53 發表
各位,内聯網有新通告呀!

原文章由 HinMami 於 08-3-13 10:49 發表

千萬唔好扣呀!! 我都買左機票+酒店!! 冇得改期/回水!!  
可以的話署假遲放兩星期都冇問題.

好彩冇取消TERM BREAK咋, 我又係剛俾晒錢咋

童軍已出通告取消:

http://pta.gtschool.edu.hk/xoops/modules/news/article.php?storyid=487

三月十五日(星期六)假期活動安排事宜 是日以下活動將會暫停一次
    小學足球班
    皮影戲工作坊
    G5普試GAPSK應上試指導班
    奧校培訓課程
    羽毛球集訓
    童軍
   伯樂計劃通識課程

原文章由 edea 於 08-3-13 08:08 發表

今個星期六既童軍活動,皮影戲等唔知係咪會取消,  ...

[ 本文章最後由 印第安公主 於 08-3-13 20:52 編輯 ]

原文章由 Farm 於 08-3-13 17:27 發表
我下星期二都會出席講座, 順便了解下學校如何處理慢了的教學進度, 測驗及term break的安排等.

細仔幼稚園已叫我回去拿復活節功課冊及工作紙等, 咁阿仔都有d野做下.

唔知優才幾時有功課通告呢

呀, 本星期 ...

麻煩大家聽完報下料啦, 我18號有事去唔到:  希望快d收到功課notice, 阿女太得閒, 今日要佢去library借左幾本書, 等佢有d細藝

王國長老

原文章由 印第安公主 於 08-3-13 20:48 發表
童軍已出通告取消:

http://pta.gtschool.edu.hk/xoops/modules/news/article.php?storyid=487

三月十五日(星期六)假期活動安排事宜 是日以下活動將會暫停一次小學足球班 皮影戲工作坊 G5普試GAPSK應上試指導班 奧 ...

謝謝公主!

各位家長:
Intranet 陳校長有新通告, 我覺得校方的安排很好, 抵讚 .
Farm

原文章由 edea 於 08-3-13 23:58 發表

謝謝公主!

今日幫阿女帶了兩朵木綿花番學,見到周老師都係無乜精神.學校得老師無小朋友真係有少少悲情.

教員室都靜到不得了. 周老師把聲都仲係少少磁性

原文章由 Farm 於 08-3-14 09:15 發表
各位家長:
....我覺得校方的安排很好, 抵讚 .
Farm

Agree
‹ 上一主題|下一主題