用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才書院家長分享站 - Part 4
樓主: edea
go

優才書院家長分享站 - Part 4 [複製鏈接]

王國長老

流感對策

今朝同小墨魚返學, 老師不停巡視, make sure每個小朋友都有戴口罩, 冇口罩既小朋友老師會俾, 而且班房暫時停止小組形式排列桌椅, 改為一行行直線排, 等小朋友冇咁接近大家, 同埋小朋友要盡量留o係自己班房唔好周圍走.

而老師提醒家長如果朝早陪子女入課室都要戴口罩, 又提小朋友上課前要洗手, 我覺得學校安排得好好呀.

最近流感太犀利,我決定由今日起自己都做預防措施, 因為每日搭地鐵會好大機會接觸到流感細菌, 所以我都會每日戴口罩坐地鐵, 勤洗手.

今日睇到7歲個小朋友腦幹死亡,真係好心痛, 相入面既小朋友好精靈, 要佢父母個拔喉既決定真係好hurt

[ 本文章最後由 edea 於 08-3-11 12:53 編輯 ]

原文章由 meimeilam 於 08-3-7 09:20 發表

亞仔都係上左樂理班先至學鋼琴, 冇可否認學完樂理再學鋼琴真係有好大幫忙。

can you please let me know what kind of music class ? tks
Ewong

醒目開學勳章

原文章由 芷鍛 於 08-3-10 15:18 發表

meimeilam

恭喜晒!!!

多謝晒你呀!  

meimeilam

Congratulations

醒目開學勳章

原文章由 Ewongmum 於 08-3-11 14:07 發表

can you please let me know what kind of music class ? tks

亞仔係太子一間琴行度學, 課程內容大致學拍子, 睇譜, 睇音樂符號, 理論等等...........

醒目開學勳章

原文章由 littlesister 於 08-3-11 21:08 發表
meimeilam

Congratulations

多謝你呀! :loveliness:

醒目開學勳章

流感

亞仔尋日同我講五年班同六年班各有一班要隔離, 今朝早亞仔佢地搭校車就個個都要戴口罩, 我亦都比左兩個口罩亞仔帶返學, 叫佢如果見到有病而唔戴口罩嘅同學, 佢就自己戴嚟保護自己。

大家真係要小心 D 呀! 保重身體!

原文章由 meimeilam 於 08-3-12 09:16 發表
亞仔尋日同我講五年班同六年班各有一班要隔離, 今朝早亞仔佢地搭校車就個個都要戴口罩, 我亦都比左兩個口罩亞仔帶返學, 叫佢如果見到有病而唔戴口罩嘅同學, 佢就自己戴嚟保護自己。

大家真係要小心 D 呀! 保重身體! ...

請問個兩班點隔離法架?? 我見GT上左榜, 都有d擔心, 不過我覺得學校都一路有密切留意, 事關亞女上星期請假, 學校都打黎問, 所以我都對學校有信心既

原文章由 littlesister 於 08-3-12 09:57 發表

請問個兩班點隔離法架?? 我見GT上左榜, 都有d擔心, 不過我覺得學校都一路有密切留意, 事關亞女上星期請假, 學校都打黎問, 所以我都對學校有信心既 ...

其實我覺得應該早兩日放復活節假, 最多署假遲返兩日放.  咁家長會安心d.

阿妹幼稚園有人帶病返學, 我已經幫佢請左兩日"事"假.

醒目開學勳章

原文章由 littlesister 於 08-3-12 09:57 發表

請問個兩班點隔離法架?? 我見GT上左榜, 都有d擔心, 不過我覺得學校都一路有密切留意, 事關亞女上星期請假, 學校都打黎問, 所以我都對學校有信心既 ...

每一層樓最後尾都有一間比較細嘅班房, 咁果兩班就搬左去果度, 另外佢地唔需要上早會, 除左去洗手間之外, 亦都唔準離開班房同埋要戴口罩。

醒目開學勳章

原文章由 軍魁星 於 08-3-12 10:31 發表

其實我覺得應該早兩日放復活節假, 最多署假遲返兩日放.  咁家長會安心d.

阿妹幼稚園有人帶病返學, 我已經幫佢請左兩日"事"假.

係呀! 我都贊成早 D 放復活節假, 不過下個星期四係學校運動會呀, 四年級以上嘅同學都要去, 所以又好難話提早放假囉。

我真係好怕 D 人病左都要返學, 有 D 仲唔戴口罩, 你唔比軍女返學係明智嘅決定。

王國長老

今朝帶囡囡返學, 翠姐話我知所有家長都唔可以入學校啦, 我地就俾囡囡自己入左去.

我明白學校做法係想minimise細菌入學校機會, 亦都支持學校做法.

另外翠姐話而家一到小息,佢地就會幫小朋友檯面消毒. 辛苦各位姐姐了.

小墨魚話尋日大小息係1A同2A班先有得落操場玩, 唔知今日係咪輪到1B同2B. 囡囡本來追緊 "貓之報恩", 睇黎下半截要遲d先有得睇啦. 希望流感快d過去.

[ 本文章最後由 edea 於 08-3-12 12:47 編輯 ]

王國長老

阮主任剛來電, 1A班明日和後日停課了, 復活節party也cancel了.

希望病中的小朋友們都早日康復.

點解1A班要停課? 是不是有很多同學仔病左?

剛上學校intranet, 3月15-16日宿營照舊, 但3月20日的復活節活動就會取消, 支票會退回家長.

剛才打電話回家問阿仔, 他說早上和放學搭校巴, 保母都規定大家要戴口罩(今次真係要讚下校巴公司), 暫時在校內則未有硬性規定, 不過明日我都會叫阿仔戴, 希望他聽話啦.

祝各位家長小朋友身體健康
Farm

原文章由 edea 於 08-3-12 16:05 發表
阮主任剛來電, 1A班明日和後日停課了, 復活節party也cancel了.

回覆 #94 edea 的文章

感覺好似打到嚟咁!

呀仔話佢果班已經有2位同學無返學,而聽日開始學生都要涼體溫 ,大家都要保重身體呀!

dabby

你意思係學生回到學校要再由校方量一次?

Farm

原文章由 dabbycheung 於 08-3-12 16:20 發表
感覺好似打到嚟咁!

呀仔話佢果班已經有2位同學無返學,而聽日開始學生都要涼體溫 ,大家都要保重身體呀!

回覆 #97 Farm 的文章

唔係,係好似沙士時期咁,學生響出門口之前就要量體溫。

Intranet 又有新通告, 請大家留意.

原文章由 dabbycheung 於 08-3-12 16:40 發表
唔係,係好似沙士時期咁,學生響出門口之前就要量體溫。

Only 1A?? 好多小朋友病咩??

原文章由 edea 於 08-3-12 16:05 發表

王國長老

原文章由 Farm 於 08-3-12 16:17 發表
點解1A班要停課? 是不是有很多同學仔病左?

剛上學校intranet, 3月15-16日宿營照舊, 但3月20日的復活節活動就會取消, 支票會退回家長.

剛才打電話回家問阿仔, 他說早上和放學搭校巴, 保母都規定大家要戴口罩(今次真 ...

實際數字唔知, 我問左小墨魚, 佢話記得有6個(包括Cherrie,柏南,Sammy, Oscar, Christie), 但其中軒軒係因為複診,唔係流感.

星期一時已經聽講坐校車小朋友一定要戴口罩, 旺角校舍就規定要戴口罩而非optional.

星期六我地會入營, 不過我知好多家庭都係星期日日營, 我見軍仔都係

[ 本文章最後由 edea 於 08-3-12 17:49 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題