用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才書院家長分享站 - Part 4
樓主: edea
go

優才書院家長分享站 - Part 4 [複製鏈接]

回覆 #61 meimeilam 的文章

又有好消息!今次真係可喜可賀!

原文章由 meimeilam 於 08-3-5 15:13 發表
dabbycheung, edea,

多謝晒! 我而家仲好似係度發緊夢咁, 因為我真係冇諗過亞仔會攞到第三名

亞仔個死黨 (讀隔離班) 尋日下午又係去參加鋼琴比賽, 亞仔夜晚打電話比佢, 佢又係攞到第三名, 佢地兩個開心到 ...

恭喜! 恭喜! 真係凳你地開心.

恭喜!!請問幾多grade?

meimeilam,

恭喜妳!  有冇獎勵吓亞仔呀?

原文章由 meimeilam 於 08-3-5 15:13 發表

多謝晒! 我而家仲好似係度發緊夢咁, 因為我真係冇諗過亞仔會攞到第三名

亞仔個死黨 (讀隔離班) 尋日下午又係去參加鋼琴比賽, 亞仔夜晚打電話比佢, 佢又係攞到第三名, 佢地兩個開心到 ...

今日林主任出佐电子通告, 公佈優小上學期, 學生响校外囉倒既獎;張表密密麻麻, 水蛇春咁長!!
有武術冠軍, 圍祺冠長, 跳舞冠軍.....等等, 優才學生眞係多才多藝, 可喜可賀。

原文章由 dabbycheung 於 08-3-5 16:34 發表
又有好消息!今次真係可喜可賀!

醒目開學勳章

原文章由 軍魁星 於 08-3-5 18:48 發表

恭喜! 恭喜! 真係凳你地開心.

多謝晒!

醒目開學勳章

原文章由 ngkf 於 08-3-5 23:38 發表
恭喜!!請問幾多grade?

多謝晒!  亞仔係鋼琴 4 級。

醒目開學勳章

原文章由 中天英 於 08-3-6 00:59 發表
meimeilam,

恭喜妳!  有冇獎勵吓亞仔呀?

多謝晒呀!

爸爸送左本書比佢當係獎勵佢。

15-16號camp的請看校內聯網通告啦

剛剛路過,
提一提如果報左名去15-16號camp的請看校內聯網通告啦!

pr (grade 2 家長)
;-)

王國長老

我都替你地開心!
小墨魚學左鋼琴一年多,不過都係玩玩下,老師叫佢考一級,佢唔想(我諗佢怕要練)
我諗住由得佢先, 或者等佢大少少考二級啦...
meimeilam 妳仔仔學左幾耐呢?

王國長老

原文章由 PR 於 08-3-6 11:47 發表
剛剛路過,
提一提如果報左名去15-16號camp的請看校內聯網通告啦!

pr (grade 2 家長)

thank you, 今日小朋友上堂前都講緊, 大家都期待....

多謝妳的資料,4級真係無4,5年功力都唔得.我個女玩一級不過不失.有d小朋友水準好高,不過成個2,3年級咁.琴行d人話好多人會去低一兩級曪獎.

不過去比賽真係一個好既經驗.

我個女都係唔肯考琴,我地又唔會迫佢.可能一考就考2級啦.因為考琴大人聽都覺得悶.

醒目開學勳章

原文章由 edea 於 08-3-6 12:38 發表

我都替你地開心!
小墨魚學左鋼琴一年多,不過都係玩玩下,老師叫佢考一級,佢唔想(我諗佢怕要練)
我諗住由得佢先, 或者等佢大少少考二級啦...
meimeilam 妳仔仔學左幾耐呢? ...

亞仔一年班下學期開始學琴, 佢鍾意彈琴, 但係唔鍾意練琴, 每日要佢練半個鐘, 佢都好唔願意, 其實今次佢係校際音樂節度攞到第三名, 對佢嚟講係一個好大嘅鼓勵, 因為佢同我講, 出年都要參加, 佢嘅目標係攞第二名喎, 不過都係聽住先啦, 佢咁懶練琴

醒目開學勳章

原文章由 ngkf 於 08-3-6 14:00 發表
多謝妳的資料,4級真係無4,5年功力都唔得.我個女玩一級不過不失.有d小朋友水準好高,不過成個2,3年級咁.琴行d人話好多人會去低一兩級曪獎.

不過去比賽真係一個好既經驗.

我個女都係唔肯考琴,我地又唔會迫佢.可能一 ...

有 D 小朋友水準真係好高, 亞仔有個同學鋼琴已經達到 8 級, 真係好犀利!

想當年亞仔一開始都係考 2 級, 上年年尾就考左 4 級

多謝分享. 佢都係鐘意彈唔鐘意練. 仲好好記性. 佢個老師對佢好高要求,如果唔係真係浪費金錢同時間.

不過我個女K2時上了個音樂班,K3 先學琴.個音樂班對佢彈琴有好大幫助.

我個女都話出年再玩!

王國長老

原文章由 meimeilam 於 08-3-6 14:54 發表

亞仔一年班下學期開始學琴, 佢鍾意彈琴, 但係唔鍾意練琴, 每日要佢練半個鐘, 佢都好唔願意, 其實今次佢係校際音樂節度攞到第三名, 對佢嚟講係一個好大嘅鼓勵, 因為佢同我講, 出年都要參加, 佢嘅目標係攞第二名喎,  ...

屋企有冇買琴呢?

醒目開學勳章

原文章由 edea 於 08-3-6 18:02 發表

屋企有冇買琴呢?

有買呀!

初初亞仔學琴嘅時候, 係屋企附近間琴行練琴, 行過去都要成 10分鐘, 又唔可以日日同佢去練琴,所以咪要買個鋼琴囉。

醒目開學勳章

原文章由 ngkf 於 08-3-6 16:16 發表
多謝分享. 佢都係鐘意彈唔鐘意練. 仲好好記性. 佢個老師對佢好高要求,如果唔係真係浪費金錢同時間.

不過我個女K2時上了個音樂班,K3 先學琴.個音樂班對佢彈琴有好大幫助.

我個女都話出年再玩! ...

亞仔都係上左樂理班先至學鋼琴, 冇可否認學完樂理再學鋼琴真係有好大幫忙。

除了對樂理有幫助,其實對數學都有幫助.

佢地其實識了份數了.

AFSL
唔該晒!可否pm學校全名比我?謝謝幫忙.

meimeilam

恭喜晒!!!

原文章由 AFSL2007 於 08-2-29 23:15 發表
上年雖然K3畢業,但因幼稚園還安排暑期活動,再加上平時的課外活動、安排影畢業相、參加小一預備班等,日子過得都充實!

如果小朋友現讀的幼稚園沒有暑期活動,可看看其他的,我知道×南幼稚園有提供暑期活動,收外來學生的。

小 ...

[ 本文章最後由 芷鍛 於 08-3-10 15:22 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題