用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發展遲緩B媽媽(part 1)
樓主: weiwai
go

發展遲緩B媽媽(part 1) [複製鏈接]

原文章由 小C 於 08-3-28 16:06 發表
我而家都係唯有靠自己...比多d耐性佢...每次由簡單開始...再慢慢加d教佢講....不過我而家先體會到做媽媽真正既壓力....擔心.....以前可能大仔聽教....不過我一定唔會放棄....希望大家都唔好放棄....
我琴日係佢想食 ...

Hi 小C,

你baby幾大呀!

尋日我baby又去左做IS Training la. 伍姑娘話多描述, 小問問題! 佢forcus on 咩, 你就描述d咩! 慢慢黎la! 緊係吾会放棄, 佢地係我地宝貝黎ma!

原文章由 KwanLui 於 08-3-29 11:10 發表

Hi 小C,

你baby幾大呀!

尋日我baby又去左做IS Training la. 伍姑娘話多描述, 小問問題! 佢forcus on 咩, 你就描述d咩! 慢慢黎la! 緊係吾会放棄, 佢地係我地宝貝黎ma! ...

聽左wei wai話打左去兒童智能中心問, 話我仔仔18個月寄左e生信黎, 而家仲未有聲氣, 個姑娘話叫我比個ref no., 然後好快答 "未喎, 要等喎", 我話 "我知要等, 但係可吾可以話比我知大約仲要等幾耐, 我個仔而家27個月, 我地等左9個月一d聲氣都冇", 跟着個姑娘好迷禁問我 "等左9個係即係點..." 我話"即係寄左健康e生的轉介信黎9個月law"....佢跟住叫我留电話,話要check下牌板才覆我.

大佬呀! 你地吾係有既定程序咩或者好firm答我.係吖,係要等禁耐
or你地漏左聲我地排! 你禁迷罔, 我好驚喎!~!

嘩3個細路,好羨慕呀
你住邊到呀

原文章由 小C 於 08-3-27 12:42 發表
你地好呀...我小朋友前兩日係政府被評估發展遲緩...現在2.9...遲大半年....排i位...但聽講話會排成年幾...黎緊9月我已經同佢報左一個普通既幼稚園.....但我擔心佢跟唔到...而家唔知點好....想比佢早d返學...但而家好 ...
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

多謝你的分享,
我乜都唔識,好彩你講返d姑娘教你既野,令我從中學到

原文章由 KwanLui 於 08-3-29 11:10 發表

Hi 小C,

你baby幾大呀!

尋日我baby又去左做IS Training la. 伍姑娘話多描述, 小問問題! 佢forcus on 咩, 你就描述d咩! 慢慢黎la! 緊係吾会放棄, 佢地係我地宝貝黎ma! ...
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

佢地真係踢一踢先郁一郁架
我排左2個月就見e生,所以覺得9個月好耐
可能地區輸候情況唔同,你住邊區呀

原文章由 KwanLui 於 08-3-29 11:24 發表

聽左wei wai話打左去兒童智能中心問, 話我仔仔18個月寄左e生信黎, 而家仲未有聲氣, 個姑娘話叫我比個ref no., 然後好快答 "未喎, 要等喎", 我話 "我知要等, 但係可吾可以話比我知大約仲要等幾耐, 我個仔而家27個月 ...

原文章由 weiwai 於 08-3-29 16:33 發表

我個仔同樣有遲緩情況,同樣要接受評估,但天父庇佑,3個月已輪到,因為有個booking臨時來唔到,我立即replace 個booking.  而我綜合其他有經驗的家長,如遇weiwai 的情況,要不停打電話去姑娘到問情況,有人even日日打,佢就話work,但我唔肯定

响呢度,大家要有心理準備,中心會refer你地去讀兼收位,起初好抗拒,但入學後發覺一D都冇做錯,因為明顯見到個仔有進步, 所以希望大家要積極面對,等寶寶愈快得到幫助愈好

原文章由 weiwai 於 08-3-29 16:33 發表

我住紅磡, 係由觀音街健康院refer去中九龙兒童体能智力測驗中心. 本來有心理準備去等, 但係見其他mammy好似冇等禁耐, baby又一日一日長大, 開始着急了!

原文章由 yookko 於 08-3-29 21:57 發表

我個仔同樣有遲緩情況,同樣要接受評估,但天父庇佑,3個月已輪到,因為有個booking臨時來唔到,我立即replace 個booking.  而我綜合其他有經驗的家長,如遇weiwai 的情況,要不停打電話去姑娘到問情況,有人even日日打,佢就話wo ...

Hello,
你所提的兼收位咪等於D MAMMY提既S位, 要特別REFER的!

其實都吾使介意, 只要幫到BABY, 睇到佢地進步就OK就勿野吾開心都忘記LA!

呀女越大,d俾氣也越臭,越難搞
我好驚佢有情緒問題!記得初次到評估中心見姑娘時佢問過一個問題:你覺得你小朋友俾氣大唔大呀?當時我話一般。
我一直有留意佢俾氣,真係越來越大。一有唔鐘意就大喊,例如佢將tissue放入口,我好soft咁話:no,糟糟架,唔食得架!同時間我會搖頭及灑手表示不可以,佢就大喊,好淒涼個種,如個響街,拖佢行,佢又會pei晒個人雙腳不用力,條腰向後拗,如果我唔用力托住佢,佢寧願pet響地到。我又唔係鬧佢、又唔係話,輕輕聲叫佢no都咁!完全唔話得!又例如叫佢將物件放入正確位置,佢放響旁邊,佢以為正確自己拍掌叫好野(佢每拍掌就叫好野),我話:唔好野(灑手),應該放響呢到!再放好d丫!佢就喊,唔做,發俾氣,推趺晒d玩具。佢咁樣點返學呢!
去到公園,冇乜興趣,淨係鐘意行樓梯,同楂住d柱,對d滑梯、搖搖馬、用手撥大粒珠珠.....冇乜興趣,好擔心佢係自閉症
頭先同佢去公園,見到個細佢2個月bb,行得為我b叻,仲識講好多字,玩得好開心,haha咁笑仲玩到唔願走,我呀b,大過人,乜都唔識,乜都唔玩,更加唔會玩到haha大笑,好擔心佢係自閉症
我自己都顧唔店自己,經常感冒,感冒日子多過唔感冒,日日赲lai lai。曾經多次想放棄佢,我真係冇力湊佢

[ 本文章最後由 weiwai 於 08-3-31 19:05 編輯 ]

原文章由 weiwai 於 08-3-29 16:27 發表
嘩3個細路,好羨慕呀
你住邊到呀

我住上水果頭架..我BB而家2歲10個月喇....其實3個真係好吃力....大哥要擔心功課...細佬又要擔心佢發展遲緩....細囡又好跟身...我真係好大壓力....最慘係我個嬸仔個女同我細仔差三個月..因為佢識講野....我老爺奶奶淨係鍚佢.....我都唔敢講比佢地聽話我細仔有發展遲緩...如果唔係又話我個仔蠢....而家已經成日話我個細仔淨係識喊....又唔講野...平時見到d街坊街里又話我個仔唔識講野...仲試過打我個仔...因為佢唔收聲....唉....我真係好心痛.....相反如果我嬸仔個女係度喊..我老爺又抱又(乙水)...你話幾偏心呀....有好多時我都係忍住度氣抱我個細囝返上房....所以我真係好大壓力.....而家我唯有自己鍚佢多d啦.....

原文章由 小C 於 08-4-1 01:05 發表

我住上水果頭架..我BB而家2歲10個月喇....其實3個真係好吃力....大哥要擔心功課...細佬又要擔心佢發展遲緩....細囡又好跟身...我真係好大壓力....最慘係我個嬸仔個女同我細仔差三個月..因為佢識講野....我老爺奶奶 ...

吓! 做咩打佢!!!??? 試下話比佢地聽仔仔的問題, 吾車笑望佢地錫, at least 吾好話佢曳law.

都係果句, 仔係自己既, 人地吾錫吾緊要, 如果連自己mammy都放棄就好可憐la!! 加油呀!!

原文章由 weiwai 於 08-3-31 18:55 發表
呀女越大,d俾氣也越臭,越難搞
我好驚佢有情緒問題!記得初次到評估中心見姑娘時佢問過一個問題:你覺得你小朋友俾氣大唔大呀?當時我話一般。
我一直有留意佢俾氣,真係越來越大。一有唔鐘意就大喊,例如佢將tissue放入口,我好sof ...

無論佢地係点我必須要接受呢個係事實, 比較都係冇用, 如花多d心機去幫佢地, 如果真係經济有問題, 我相信好多社福機構幫到.
but如果自己既心靈有問題, 人地係好難幫到, 真係要自己放開心結, 與其花精神去擔心, 如花精神响宝貝身上. 加油吖!

eee我經常去土瓜灣的,幾近紅磡

原文章由 KwanLui 於 08-3-31 09:37 發表

我住紅磡, 係由觀音街健康院refer去中九龙兒童体能智力測驗中心. 本來有心理準備去等, 但係見其他mammy好似冇等禁耐, baby又一日一日長大, 開始着急了! ...

[ 本文章最後由 weiwai 於 08-4-5 13:47 編輯 ]

我住荃灣架,最衰住得遠,唔米大家d仔女可以出黎一齊玩

原文章由 小C 於 08-4-1 01:05 發表

我住上水果頭架..我BB而家2歲10個月喇....其實3個真係好吃力....大哥要擔心功課...細佬又要擔心佢發展遲緩....細囡又好跟身...我真係好大壓力....最慘係我個嬸仔個女同我細仔差三個月..因為佢識講野....我老爺奶奶 ...

這樣算不算遲?

阿B今個月已經11個月大, 坐不太隱(成日左右或忽然向後跌), 唔識爬(只係向後 move, 肚仔不離地), 手指拿餅十次得3次得(成日放唔正落口), 當然唔識自己扶住野行啦, 連返身都成6-7個月先似樣D, 老公就話佢只係 LAZY woo, 但係識做唔做就叫 LAZY, 但阿B樣樣都唔識, D本能返應呀, 坐, 轉身, 爬.... 正常B 教下就識啦, 宜家去街飲荼仲係要用繩"磅"住佢响BB椅先坐到, 11個月本能返應應該阿B自己轉身再自己坐起身架 ma, 阿B又唔識, 大家可唔可以用你地既經驗同我分折下? 逢父母都唔想自己小朋友有問題架啦, 但係不停同自己講阿B係 "懶" 都太盲目去自己, 又幫唔到阿B...

這樣算不算遲? (2)

同埋阿B超臭脾氣, 發展遲緩B 會有這方面問題嗎?

咁你bb能不能放手企?
或者扶住企,企得耐呀?
可以扶住行嗎?
可以手指指嗎?

原文章由 mabb 於 08-4-8 10:54 發表
阿B今個月已經11個月大, 坐不太隱(成日左右或忽然向後跌), 唔識爬(只係向後 move, 肚仔不離地), 手指拿餅十次得3次得(成日放唔正落口), 當然唔識自己扶住野行啦, 連返身都成6-7個月先似樣D, 老公就話佢只係 LAZY woo ...

dear all

我想問下, 在那裡可做評估?? 私家定係政府的??
可不可以介紹一下??

我約4月底返健康院看看, 因為BB 己16個月, 但仍不可以自己行, 所以我約左返健康院, 因為我擔心小朋友有問題, 我唔想成日用 lazy 做藉口, 如果佢真係有問題, 我想早d 同佢安排有需要既訓練.

這樣算不算遲? (3)

bb當然不能放手企啦
扶住企都唔識,我地用手挾住佢企就 ok, 因為佢 6-7個月隻腳先硬少少...
唔識扶住行....
唔識手指指.... (你意思係手指指向想要的東西?)
冇乜表情, 成日來來去去得一兩個笑容: 嘴角向上笑五秒, 冇聲...然後又變回係平日"冇表情" 樣...  我大肚check過冇"唐氏"..... 大家宜家成日找籍口話個工人唔識教, 話阿B又超懶 woo, 但係本能返應邊有得"懶" 架, 坐响度忽然向前跌(兜口兜面鍾落地)唔識用手扶下, 好似冇意識驚跌, 冇自我保護反應

原文章由 mabb 於 08-4-8 14:29 發表
bb當然不能放手企啦
扶住企都唔識,我地用手挾住佢企就 ok, 因為佢 6-7個月隻腳先硬少少...
唔識扶住行....
唔識手指指.... (你意思係手指指向想要的東西?)
冇乜表情, 成日來來去去得一兩個笑容: 嘴角向上笑五秒,  ...

我2個B大約1歲識行LAW, 有冇返健康院做評估...D姑娘有咩
COMMENT 呀?
‹ 上一主題|下一主題