用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發展遲緩B媽媽(part 1)
go

發展遲緩B媽媽(part 1)

e生懷疑我b發展遲緩 ,而家排緊政府睇治療師

有冇同路人,大家交流下吧

愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

你bb 係乜野發展遲緩呀? 而家幾大呀?
我bb 而家2歲, 仲未識得講野呀.

原文章由 weiwai 於 08-1-9 01:39 發表
e生懷疑我b發展遲緩 ,而家排緊政府睇治療師

有冇同路人,大家交流下吧

我仔響21個月時被評各方面發展遲緩 (落後左成9個月)...由果時開始一直做training...依家26個月喇,進步左唔少,不過我覺得仲係有遲緩...最攞命係仲唔識講野 .......

你個仔做緊d 乜野training呀? 我仔都25個月大, 又係唔識得講, 而家上緊st, 都係未肯講野呀. 不過就手指指好叻law.

原文章由 someoneelse 於 08-1-9 14:02 發表
我仔響21個月時被評各方面發展遲緩 (落後左成9個月)...由果時開始一直做training...依家26個月喇,進步左唔少,不過我覺得仲係有遲緩...最攞命係仲唔識講野 ....... ...

hello

如果只是語言緩慢,我覺得唔需要太擔心啊
我聽聞有一個case,佢b5歲先講野,其他沒問題e.g智力。仲入左喇沙tim。所以唔使太擔心

原文章由 cecilau 於 08-1-9 09:30 發表
你bb 係乜野發展遲緩呀? 而家幾大呀?
我bb 而家2歲, 仲未識得講野呀.
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

請問評估邊幾方面呢?語言、智力、大小肌肉嗎?還有其他嗎?
training 是政府provide的嗎?

想請問,個d係咩training 呢?
唔好意思,太多問題

原文章由 someoneelse 於 08-1-9 14:02 發表
我仔響21個月時被評各方面發展遲緩 (落後左成9個月)...由果時開始一直做training...依家26個月喇,進步左唔少,不過我覺得仲係有遲緩...最攞命係仲唔識講野 ....... ...

暫時只係語言慢. 但係仲有好多口水呀. (呢樣野都幾困擾我呀).
我小朋友而家都做緊st 同埋ot呀.

咁你bb 幾大呀?

原文章由 weiwai 於 08-1-9 15:27 發表
hello

如果只是語言緩慢,我覺得唔需要太擔心啊
我聽聞有一個case,佢b5歲先講野,其他沒問題e.g智力。仲入左喇沙tim。所以唔使太擔心

CECILAU,
我個囝現29個月(2歲5個月未夠), 佢都係11月中即27個月大才開始學講野, 之前只講BB話. 11月頭去ST學發音及講野, 半個月就有成效, 開始講單字如'爸爸, 媽媽, 婆婆, 麻麻, 包, 魚, 餅, 開, 食等等超過20個字, 現能說'我食餅, 開門, 開電視, 起身等', 雖然佢好多時不會主動說, 但起碼現在我教佢講, 佢肯COPY我講的字. 我會同阿囝努力.
你戶外可教他吹波波水, 可訓練他口肌發展.
在家玩玩具時, 不要比佢獨自玩, 跟佢一齊玩及引他說話.

原文章由 cecilau 於 08-1-9 14:56 發表
你個仔做緊d 乜野training呀? 我仔都25個月大, 又係唔識得講, 而家上緊st, 都係未肯講野呀. 不過就手指指好叻law.

moonhui,
見到你個仔的case, 咁我都有d 希望啦.... 而家佢都肯跟下音的, 不過都未正式講啦.  我都希望佢快D 好似係仔仔咁識講野啦.

我屋企係賓賓湊, 平時賓賓同佢講英文多呀. 所以我諗佢有言語混淆呀.

原文章由 Moonhui 於 08-1-9 16:40 發表
CECILAU,
我個囝現29個月(2歲5個月未夠), 佢都係11月中即27個月大才開始學講野, 之前只講BB話. 11月頭去ST學發音及講野, 半個月就有成效, 開始講單字如'爸爸, 媽媽, 婆婆, 麻麻, 包, 魚, 餅, 開, 食等等超過20個字,  ...

原文章由 cecilau 於 08-1-9 15:38 發表
暫時只係語言慢. 但係仲有好多口水呀. (呢樣野都幾困擾我呀).

咁你bb 幾大呀?

我仔又係超多口水, 早門排睇過一篇報導話小朋友多口水講野會慢d, 因為口部肌肉問題...我個仔而家13.5個月, 都係ee oo咁..我都怕佢語言慢..

CECILAU,
個ST話若驚佢混淆/SPEECH DELAY, 最好單一語言先, 即一係全英文, 一係全中文. 我現在全中文, 吾比英文DVD佢睇(學英文果種), 只會在星期六/日比佢睇卡通片(要佢鐘意的, 中文的), 要陪佢睇, 不時講下比佢聽內容, 佢而家見到笑位會笑(會望住你, 要你有共鳴一齊笑), 模仿卡通人物的聲音如喘氣聲. 發覺佢有少少進步, 每日都有新字講出來, 真係開心過中六合彩.

原文章由 cecilau 於 08-1-9 17:01 發表
moonhui,
見到你個仔的case, 咁我都有d 希望啦.... 而家佢都肯跟下音的, 不過都未正式講啦.  我都希望佢快D 好似係仔仔咁識講野啦.

我屋企係賓賓湊, 平時賓賓同佢講英文多呀. 所以我諗佢有言語混淆呀.

...

cecilau,

請問ST係米e生介紹你bb去的?要學費嗎?
我見你bb既case,好似好好呀!唔知點先可以去ST:cry:
我b 15個月,我真係唔知點做好,屋企又少人氣,得我同bb 2個,我應該點做點教呢?

你是全職/在職媽呀?

原文章由 Moonhui 於 08-1-9 16:40 發表
CECILAU,
我個囝現29個月(2歲5個月未夠), 佢都係11月中即27個月大才開始學講野, 之前只講BB話. 11月頭去ST學發音及講野, 半個月就有成效, 開始講單字如'爸爸, 媽媽, 婆婆, 麻麻, 包, 魚, 餅, 開, 食等等超過20個字,  ...

我仔仔29個月,各方面都係發展遲緩,上了8堂ST,依家可以講小少單字,但唔知點解有些字只講兩三次後又唔肯講

請問咩叫st 同ot呢?是提供語言訓練的嗎?
貴唔貴?我好擔心學費貴,因為我係單親,每月生活都很緊的!
我b 15個月

原文章由 cecilau 於 08-1-9 15:38 發表

咁你bb 幾大呀?

ST=語言治療 OT=職業治療 私人要$500-$1000
你BB係邊方面發展慢,政府同你排緊咩治療
原文章由 weiwai 於 08-1-9 23:24 發表
我b 15個月

我仔當時被評:認知能力、言語理解、言語表達都遲緩,而且有自閉症傾向....
由果時起不斷搵好多唔同既機構比唔同既training佢,最後finalized以下2大項:
1. 職業治療 - 1星期2堂 (不同機構) - 作用:大肌肉訓練、感覺統合治療
2. 幼兒訓練 - 1星期2堂 (不同機構) - 作用:小肌肉訓練、認知能力訓練

其實我都一早有睇言語治療,不過響依家呢個階段,作用唔大,因為個仔仲未肯開口,只係有唔同既音出現...不過幾個言語治療師都話亞仔唔係啞既....加上2個幼兒導師都話,佢地依家比training亞仔時,響玩遊戲當中都會特別注重發音,亦會引導佢開口...而且個仔剛上N1,希望有帶動下,佢會進展得好些....

所有trainings都係自費的,亦排左政府的,不過未輪到....

至於話口肌問題而影響開口說話,如果要講,一定有得講,不過我見好多有呢類問題既細路,係無言語問題架....例如一個男仔,佢一直到4-5歲都唔食硬野,要全流/軟質食物,但係佢把口叻到不得了!

另:剛有一朋友有一驚人例子:佢嫂嫂個仔到3.5歲都唔講野,情況嚴重到政府已批出傷殘津貼...最後衰仔響4歲幾開口喇,依家5歲,想要佢停口都唔得!!

TO weiwai
其實你個b得15個月=1歲3個月, 好細姐. 你呢幾個月努力教他就可以了, 因BB在此段期間, 發展好快. 吾駛驚住. 若果接近2歲都未講野, 到時你就搵相熟E生幫你寫字去健康院, 幫你排期做評估.
依家最緊要任何野都跟他講, 重覆又重覆, 玩玩具要陪佢玩, 話佢聽每個動作, 名稱.

你個仔幾大的時候做評估呀? 而家幾大呀? 做左咁多training 後, 而家講野點呀?

原文章由 someoneelse 於 08-1-10 10:12 發表
我仔當時被評:認知能力、言語理解、言語表達都遲緩,而且有自閉症傾向....
由果時起不斷搵好多唔同既機構比唔同既training佢,最後finalized以下2大項:
1. 職業治療 - 1星期2堂 (不同機構) - 作用:大肌肉訓練、感覺統合治療 ...

你個仔真係仲係好細個呀. 而家你仔仔政府有乜野follow up呀? 點解話佢遲咁多呀? 佢而家仲唔到d 乜野呀?

原文章由 weiwai 於 08-1-9 23:24 發表
我b 15個月

可惜我要工人同我湊bb呀... 佢一定係講英文呀. 屋企仲有個哥哥又要睇英文dvd 呀.. 唉.. 真係無諗過呢個仔咁遲先肯講野呀.

原文章由 Moonhui 於 08-1-9 18:09 發表
CECILAU,
個ST話若驚佢混淆/SPEECH DELAY, 最好單一語言先, 即一係全英文, 一係全中文. 我現在全中文, 吾比英文DVD佢睇(學英文果種), 只會在星期六/日比佢睇卡通片(要佢鐘意的, 中文的), 要陪佢睇, 不時講下比佢聽內 ...