用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發展遲緩B媽媽(part 1)
樓主: weiwai
go

發展遲緩B媽媽(part 1) [複製鏈接]

例如佢想要波波, 佢用手指 指住個波波 (示意佢想要)

原文章由 wingeman 於 08-1-26 20:52 發表
請問甚麼叫手指指

:喜: :喜: :喜: :喜: :喜: :喜: :喜:

恭喜發財
恭祝大家仔女身體健康
好快追番發展
聰明伶俐

:喜: :喜: :恭: :恭: :恭: :恭: :恭:
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

hello clara,

我b響1月尾己評估了,是gobal delay,各方面遲緩4個月!!
現在排緊E位I位,但你知啦,有排架ma。唉!我又負擔唔起出面幾百蚊一堂既訓練,我好徬徨呀
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

唔好太擔心啦...遲四個月都唔算太嚴重...你可以自己從日常生活中教導佢, 例如同佢講多d, 多發問, 對佢言語發展都好有幫助架~ 又或者多 d 帶佢去公園玩, 對大肌肉發展好好架, 仲有手眼都協調d 啦, 另外又可以同佢"不"下乒乓波, 可以訓練到佢手腕靈活性 ...etc. 如果你有時間的話, 不妨去搵多 d 資料睇睇, 睇下仲可以做d 咩黎幫你個小朋友, 千奇唔好響度坐以待斃呀

原文章由 weiwai 於 08-3-3 16:02 發表
hello clara,

我b響1月尾己評估了,是gobal delay,各方面遲緩4個月!!
現在排緊E位I位,但你知啦,有排架ma。唉!我又負擔唔起出面幾百蚊一堂既訓練,我好徬徨呀 ...

weiwai, 遲4個月好少,唔使咁担心,我記得你個b仲好細,好快追得翻,不如你比佢兩歲返全日幼兒園,有學費減免,無咁吃力嘛!我都報咗名,等通知interview,你都努力吧!

遲左4 個月係好少!
問下護士佢各個範疇差D咩, 然後逐一擊破!

我係全識媽,仔5歲,在3歲時已入到早訓,係協康上,$60一個月全包--OT, PST, PT, ST,另有每星期一次小組,幾個小朋友一齊上,playgroup形式,我係評估完醫生就叫我地幫佢排I位果d,但係因為佢果時得兩歲,我覺得可以睇定d先,所以排早訓,結果半年就排到,因為早訓係全面好多,I位都唔係日日有得上OT, PST, PT, ST,但早訓就真係評估完先做一個貼身既訓練課程,因為小朋友係6歲前唔追就好難追,不經不覺都差唔多兩年,仔仔雖然未達同齡既標準,但都已經進步好多,連學校既老師都係咁話,又好在學校既老師知道佢既情況,都會單對單教佢認字,所以佢既英文成績好好,但認中文就差d,同小朋友既社交都係唔得,不過迫唔到既,唯有多d教佢同小朋友溝通下,我而家最擔心就係佢唔係好識寫生字,k2又多功課,如果佢上k3都係唔識寫字,咁點讀小一呢?唉~~~~~~~~~~

遲4個月我覺得唔少呀!你唸下我b當時得16個月,遲左4個月,以%計真係唔少的
況且,上星期我再帶呀b去做評估(18個月),導師仍然話佢得12個月能力.....即遲了6個月架啦!所以其實一有遲緩,無論遲幾多,都應該即刻做治療訓練。
可惜香港正苦給我們呢班有發展遲緩的小童支援很少,任何治療都要排1年以上,我地呢d窮等人家冇$$比私營做治療,你話1年後排到正苦位個時,我呀b會遲緩去到幾多個月呢?

原文章由 ClaraSham 於 08-3-4 10:12 發表
weiwai, 遲4個月好少,唔使咁担心,我記得你個b仲好細,好快追得翻,不如你比佢兩歲返全日幼兒園,有學費減免,無咁吃力嘛!我都報咗名,等通知interview,你都努力吧! ...

醒目開學勳章

原文章由 weiwai 於 08-3-16 11:11 發表
遲4個月我覺得唔少呀!你唸下我b當時得16個月,遲左4個月,以%計真係唔少的
況且,上星期我再帶呀b去做評估(18個月),導師仍然話佢得12個月能力.....即遲了6個月架啦!所以其實一有遲緩,無論遲幾多,都應該即刻做治療訓練。
可惜香 ...

其實4個月真不算多, 我囝囝3歲時先被評為整體發展遲緩, 說話能力等同1.5歲, 其他發展就比同齡小朋友遲9個月, 返了k1兩個月先識說話 ,要4歲時才排到早訓. 現在囝囝讀小二了, 成績ok, 只是運動方面差一點,
不要太擔心啦, 現你可以自己從日常生活中教導他,同他講多d,  對言語發展好有幫助的,多些 帶他去公園玩, 對大肌肉發展好好架, 另外和他玩接球都有助手眼協調, 玩積木都可以訓練手指仔.努力加油呀.

[ 本文章最後由 peggy 於 08-3-16 13:10 編輯 ]

原文章由 weiwai 於 08-3-16 11:11 發表
可惜香 ...

其實遲左幾多唔係咁重要, 你應該問吓個醫生或者姑娘, 你個b有d乜嘢佢應該識但未識, 而呢d技巧你又覺得重唔重要, 如果重要的話, 便重點訓練.

老實講如果你在政府做評估, 佢地都係跟指標做, 好似我個仔, 因為唔識串珠仔, 佢地就話佢d小肌肉未到兩歲標準, 但協康會d導師從其他方面睇, 就話佢d小肌肉有兩歲的能力,真係睇你信邊個.

老實講, 如果能力可以的話, 死慳死抵也應盡量俾個仔去私家服務或NGO好, 政府d服務始終比較死版和守舊, 好多時一d比較新及有較的療法要好遲至引入到政府. 私家服係貴, 但導師服務態度好, 訓練見效快好多.

我好同意,而且越快越好tim,不過對於經濟能力緊逼的人,只好光等正苦既微少支援

原文章由 elfho 於 08-3-17 12:14 發表

老實講, 如果能力可以的話, 死慳死抵也應盡量俾個仔去私家服務或NGO好, 政府d服務始終比較死版和守舊, 好多時一d比較新及有較的療法要好遲至引入到政府. 私家服係貴, 但導師服務態度好, 訓練見效快好多.

原文章由 elfho 於 08-3-17 12:14 發表

elfho,
本來見個仔進步左好多都有打算唔再去協康上青蔥計劃喇, 聽你咁講, 我都係繼續死慳死抵好喇.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

kikiboy

請問你仔而家做緊d咩訓練/治療呀?
好似你仔讀緊i位,+自費幼兒訓練,仲有冇呀?
你仔做左訓練幾耐見進步呢
thanks

原文章由 kikiboy 於 08-3-17 15:57 發表

elfho,
本來見個仔進步左好多都有打算唔再去協康上青蔥計劃喇, 聽你咁講, 我都係繼續死慳死抵好喇.

原文章由 weiwai 於 08-3-17 16:53 發表
kikiboy

請問你仔而家做緊d咩訓練/治療呀?
好似你仔讀緊i位,+自費幼兒訓練,仲有冇呀?
你仔做左訓練幾耐見進步呢
thanks

weiwai,
係呀, 我仔仔讀緊I, 另外係協康上青蔥計劃的言語治療(兩星期一堂), 幼兒訓練都有上過, 未排到I位之前係靈實(將軍奧)上左大半年, 果段時間最多訓練, 但佢又真係吸收到喎, 而我要返工都係放工之後先有時間train, 直到而家都係咁D時間俾晒個仔, 上年9月開始讀I位就停左幼兒訓練, 但言語治療就一直keep住到而家. 講到幾耐開始有進步, 就算只係上左一堂你都會睇到佢有進步, 或多或少.
你無做自費訓練唔緊要, 你可申請協康會員(或其他機構方便你自己), 兒童健樂會(免年費)及同心家長會($70一年), 咁你就可借佢哋嘅圖書玩具返屋企自己試吓做家居訓練, 我覺得D玩具真係幾好, D仲有埋說明書添.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

原文章由 kikiboy 於 08-3-19 11:21 發表

weiwai,
係呀, 我仔仔讀緊I位, 另外係協康上青蔥計劃的言語治療(兩星期一堂), 幼兒訓練都有上過, 未排到I位之前係靈實(將軍奧)上左大半年, 果段時間最多訓練, 但佢又真係吸收到喎, 而我要返工都係放工之後先有時間 ...

Hello,

我仔仔又係18個月比健康院評估遲緩5個月, 又要refer見E生, 而家足足等左9個月影都吾見LA. (交稅就有你份 )

正所謂仔係自己, 吾食吾訓都要比佢LA.

我地於是另外同阿仔排左協康都己上左2次堂係言語冶療好多謝海冨中心既伍娘娘, 佢地係真係好專業, 單對單的教導係好針對性地幫佢地.

其實各位小朋友最親密直接的導師就係我地自己父母本身. 每日我地放工回家就是跟他們遊戲,玩 (當然有時也偷開电視看ops:" /> ).

大家一同努力吧! 我地既努力一定見到成果的

[ 本文章最後由 KwanLui 於 08-3-26 17:33 編輯 ]

KwanLui

你仔排緊咩位呀?s/i/e ?
你等9個月都未見e生?耐左d喎,你再打去崔下啦
姑娘話你仔邊方面遲呀

原文章由 KwanLui 於 08-3-26 17:31 發表

Hello,

我仔仔又係18個月比健康院評估遲緩5個月, 又要refer見E生, 而家足足等左9個月影都吾見LA. (交稅就有你份 )

正所謂仔係自己, 吾食吾訓都要比佢LA.

我地於是另外同阿仔排左協康都己上左2次堂係言語冶療 ...

原文章由 weiwai 於 08-3-26 18:01 發表
KwanLui

你仔排緊咩位呀?s/i/e ?
你等9個月都未見e生?耐左d喎,你再打去崔下啦
姑娘話你仔邊方面遲呀

1. 係好耐, 之前見到有D BK既MAMMY都係等好耐, 所以都冇刻意去追LAW.

2. 其實只係健康院的姑娘話BB語言能力慢左5個月, 真實情況要等REFER比醫生評估LAW.

3. 協康係我地响BB24個月時自己去排言語冶療($600per hour), 等左約2個月, 而家bb上左2堂, 而BB 01/04 返PRE-SCHOOL, 希望BB有進步, 吾使用政府要等九世先等到既SERVICE LA.

你地好呀...我小朋友前兩日係政府被評估發展遲緩...現在2.9...遲大半年....排i位...但聽講話會排成年幾...黎緊9月我已經同佢報左一個普通既幼稚園.....但我擔心佢跟唔到...而家唔知點好....想比佢早d返學...但而家好多n1都已經full晒.....想同佢去私人訓練既話...真係負擔唔起...自己有成3個小朋友...我真係好唔開心....我大仔好早就識講野....細仔就咁遲....而家只好不斷同仔仔傾計...希望幫到佢啦...

[ 本文章最後由 小C 於 08-3-27 12:44 編輯 ]

原文章由 小C 於 08-3-27 12:42 發表
你地好呀...我小朋友前兩日係政府被評估發展遲緩...現在2.9...遲大半年....排i位...但聽講話會排成年幾...黎緊9月我已經同佢報左一個普通既幼稚園.....但我擔心佢跟唔到...而家唔知點好....想比佢早d返學...但而家好 ...

係呀! 所以話靠政府蛇都死!

我同阿仔報pre-school都成$3200.-per month, 好貴but冇計!

正如我所講, 家長係小朋友最好同最親密既導師.

協康会伍姑娘借左個好似流斗的玩具, 一反轉入面D流斗就沙沙聲跌, 伍姑娘話最初我同佢一齊數1,2,3反轉, 慢慢淨係數 1,2 到佢數3, 又真係WORK 喎, 流完双手灘開話"OH,冇LAW", 佢慢慢又跟我講喎! 從遊戲中学習, 令佢地對物件有認知.

其實我地D MAMMY吾可以淨係傍徨靠人地, 我地自己都要学下點去幫佢地!

我而家都係唯有靠自己...比多d耐性佢...每次由簡單開始...再慢慢加d教佢講....不過我而家先體會到做媽媽真正既壓力....擔心.....以前可能大仔聽教....不過我一定唔會放棄....希望大家都唔好放棄....
我琴日係佢想食公仔麵時....不斷同佢講'我要食麵'....講多幾次佢真係跟到我講....好開心...雖然只係呢一次....不過都係一個好開始呀
‹ 上一主題|下一主題