用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發展遲緩B媽媽(part 1)
樓主: weiwai
go

發展遲緩B媽媽(part 1) [複製鏈接]

原文章由 weiwai 於 08-1-9 15:27 發表
hello

如果只是語言緩慢,我覺得唔需要太擔心啊
我聽聞有一個case,佢b5歲先講野,其他沒問題e.g智力。仲入左喇沙tim。所以唔使太擔心

我就覺得不能一概而論, 小朋友各方面的發展係相輔相成嘅, 言語遲緩有可能影響佢其他方面嘅學習能力, 比如有D事情小朋友本來係識得做嘅, 但如果佢言語理解較差, 佢根本唔明你的指示唔知你叫佢做乜, 可能無法完成, 因此又可能引申至認知能力較差了.
其實你B得15個月真係仲好細喎, 唔好太擔心啦, 俾D心機教啦, 加油 !
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

CECILAU,
o甘你咪全英文教佢, 我用中文因我媽及奶奶湊佢, 佢地吾織英文.

原文章由 cecilau 於 08-1-10 12:23 發表
可惜我要工人同我湊bb呀... 佢一定係講英文呀. 屋企仲有個哥哥又要睇英文dvd 呀.. 唉.. 真係無諗過呢個仔咁遲先肯講野呀.

moonhui

正如我之前講,如果淨係語言方面問題,我不太擔心的。
幫我b做初步評估的護士話我b在各方面都有遲緩
現排緊期見治療師,但都要等近半年!!
我就是想問有去做st, ot training的b媽,在這等候期,我應該點去幫我bb教佢呢?

原文章由 Moonhui 於 08-1-10 10:20 發表
TO weiwai
其實你個b得15個月=1歲3個月, 好細姐. 你呢幾個月努力教他就可以了, 因BB在此段期間, 發展好快. 吾駛驚住. 若果接近2歲都未講野, 到時你就搵相熟E生幫你寫字去健康院, 幫你排期做評估.
依家最緊要任何野 ...
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

weiwai,

你可以同小朋友玩多d 先啦. 俾多d 機會佢活動啦. 如果有能力, 去協康睇下有乜野服務俾到你啦. 點都俾私人平少少呀.

原文章由 weiwai 於 08-1-10 20:22 發表
moonhui

正如我之前講,如果淨係語言方面問題,我不太擔心的。
幫我b做初步評估的護士話我b在各方面都有遲緩
現排緊期見治療師,但都要等近半年!!
我就是想問有去做st, ot training的b媽,在這等候期,我應該點去幫 ...

知唔知咩价$$呀?

原文章由 cecilau 於 08-1-11 10:42 發表
weiwai,

你可以同小朋友玩多d 先啦. 俾多d 機會佢活動啦. 如果有能力, 去協康睇下有乜野服務俾到你啦. 點都俾私人平少少呀.
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

我諗幾百蚊一次呀...
你可唔可以講下你bb 有乜野係做唔到呀? 睇下可唔可以諗d 活動幫下佢啦.

原文章由 weiwai 於 08-1-11 11:33 發表
知唔知咩价$$呀?

我個女都係整體發展遲緩, 現在2歲8個月都仲未好有意識去講嘢, 佢現在協康做訓練, 由2007年4月開始見齊3T, 睇住佢2歲都仲未識行到現在可以快步行及跟住口水尾發音, 妳個B仲細, 俾D心幾及耐性慢慢教啦, 急唔到嘅.

我囝囝快19個月,上星期五見完健康院e生,話佢發展遲缓(6個月delay),語言就單字都未能講,欠社交(唔鍾意望人)及表達(唔識用手指指)能力,現轉介去體能智力測驗中心,約咗今個星期四見姑娘再跟進,我成個人down哂又擔心,最驚佢係自閉症

我同你case差唔多呀!不過當呀b 10個月時我己有d懷疑,後來e生叫我觀察耐d,到13個月e生話懷疑呀b係發展遲緩,而家排緊政府隊睇治療師。你見完姑娘再上黎講下咩情況啦!你呀b笑得咁得意,唔會係自閉症既,放心呀!

原文章由 ClaraSham 於 08-1-14 17:46 發表
我囝囝快19個月,上星期五見完健康院e生,話佢發展遲缓(6個月delay),語言就單字都未能講,欠社交(唔鍾意望人)及表達(唔識用手指指)能力,現轉介去體能智力測驗中心,約咗今個星期四見姑娘再跟進,我成個人down哂又擔心,最驚佢係自 ...

[ 本文章最後由 weiwai 於 08-1-14 21:19 編輯 ]

我個大囡響歲半時又係比健康院轉介左去體能智力測驗中心, 因為佢唔講野, 唔多理人, 鍾意玩車, 仲成日好專注咁望 wheels (自閉症特徵), 成日喊, 唔識手指指...基本上, 同你所形容ge一模一樣...去到體能智力測驗中心評估, 結論係發展遲緩 9個月至1年...跟住佢幫我排i位同早期訓練...

兩樣都到三歲先排到, 是但揀一樣, 我揀左早期訓練, 因為我個囡響兩歲半時終於都開金口講野, 同埋都肯同其他小朋友一齊玩...so far 做左訓練半年, 有進步...

其實我想講, 小朋友ge發展速度真係個個唔同, 有d歲半已經講野好叻, 我隻衰囡包要到兩歲半先開口講野, 足足遲左人地成年! 但宜家佢講野ge能力, 同其他人係無分別! 仲有, 佢認字能力好強, 反而其他小朋友就無咁叻 -- 所以每個小朋友都有自己ge長處同短處, 不用過份擔心~

原文章由 ClaraSham 於 08-1-14 17:46 發表
我囝囝快19個月,上星期五見完健康院e生,話佢發展遲缓(6個月delay),語言就單字都未能講,欠社交(唔鍾意望人)及表達(唔識用手指指)能力,現轉介去體能智力測驗中心,約咗今個星期四見姑娘再跟進,我成個人down哂又擔心,最驚佢係自 ...

回覆 #1 pcsiauw 的文章

pcsiauw,

我想問乜叫做I位?早期訓練做啲乜?點解歲半發現發展遲咗9個月至1年,要等到三歲(等咗年半)先排到,咁等的年半可以做乜嘢幫佢?
sorry,咁多嘢問

pcsiauw,

你好,好羨慕你,你的case是成功個案!
有幾樣我想問下你,煩請指教:
你話你bb唔多理人,請問是點樣情況點唔理人呢?
是但揀一樣----有咩比你揀呢?
好專注咁望 wheels ----你怎發現的,是不是出街成日望住wheels?
在排隊期間都有年幾吧,請問你做d咩幫助你bb呢?
早期訓練---在那裡做架?幾多錢呀?一個月上幾堂呢?

真係唔好意思,太多問題我都知,但因為得我同bb2個人相依為命,我好擔心好徬徨!:cry: :cry:

原文章由 pcsiauw 於 08-1-14 22:06 發表
我個大囡響歲半時又係比健康院轉介左去體能智力測驗中心, 因為佢唔講野, 唔多理人, 鍾意玩車, 仲成日好專注咁望 wheels (自閉症特徵), 成日喊, 唔識手指指...基本上, 同你所形容ge一模一樣...

我個囡囡在6個月時已發覺佢發展遲緩, 因當時佢仍不會伸手取眼前玩具, 去健康院時見醫生再轉介去尤德智能中心評估, 排到囡囡9個月時先可以見物理治療師做評估, 評估后話囡囡整體發展遲緩了3個月,因當時仲未識爬,坐得不太穩,成日流口水,但當時已懂玩具, 安排去政府物理治療,我當時好驚,好徬徨,一方面排協康,另一方面等政府, 到囡囡12個月先排到協康評估準備入早期訓練, 但協康姑娘認為我囡囡太細, 發覺佢除了大小肌肉慢了小許外,其餘認知各樣都ok, 因佢見我囡囡都識扶住sofa自己行,但不懂爬,不會自己由訓到自己坐起身! 佢話要再安排我排協康物理治療, 又係要排佢話要排2個月。後來我囡囡在13個月時已排到政府醫院做物理治療,每星期一次, 起初進步好快, 姑娘教我地屋企訓練佢, 1個月內已學懂識爬,由訓到自己坐起身,會自己擒上sofa...但之後2個月都冇乜進步了, 到依家17個月仍未識行,姑娘話佢應該只係無膽,要拖住先肯行,唔肯放手自己行,甚至企都未肯自己企,一放手就坐係地...唔知有冇人好似我依個case...點樣先可以train到佢放手...
我囡囡依家講野只識講單音...會講"家"(即家姐)...姐(印印姐姐)...婆,哥,媽,爸,波,襟(襟掣),杯,貓,鴨,mouse(mickymouse),kitty,o羅o羅(keroro), 但我覺講野佢已經進步好多了。

o岩o岩搵到d資料, 希望對你有用 :

最近許多家長討論究竟小朋友應該讀S位、I位還是EETC的問題。我看的時候,覺得有些家長可能因為不清楚三種學位的情況,或對S位的認識未必足夠而有些誤會,未能作出一個適合的選擇。故在此開這個題目跟大家談論。

首先,談談三種學位的分別: S位是特殊幼兒中心,專門給一些學習能力較弱的小朋友去讀。那裡有最全面的服務,而且師生比例比較好,一個老師對六個小朋友,所以每個老師都可以針對小朋友的個別問題設計一些治療或學習的計劃。這個是非常重要的。另外,S位裡面有齊三師,即物理治療師、職業治療師和言語治療師。中心裡也會有高級幼兒工作員和中心主任,而臨床心理學家每隔一段時間會去中心一次。

兼收位(I位,或稱混合位)是普通幼兒園或幼兒中心加一些學位,給發展比較慢的(又不算很慢)小朋友就讀的。日常的活動都是一大班小朋友上堂,但是這六位小朋友會有由社會福利署撥款多請回來的一位特殊幼兒工作員,即是平時叫做I位老師的同事和小朋友做一些個別訓練。基本上個別訓練的範疇也很全面,因為每個老師都要全權負責大肌、小肌、智能、語言等等各方面的發展。除了兼收老師之外,還有言語治療師每隔一段時間到訪,現在的要求是每一個月兩次至三次進行個別訓練或小組訓練,要視乎每間幼兒園不同的安排。

如果小朋友需要職業治療,治療師也會到訪中心,但每一年兩至三次,主要是教老師跟進小朋友的進度和每個小朋友的訓練內容。臨床心理學家亦會一年幾次去觀察,如果有特別要求,學校會請兼收老師請臨床心理學家到訪。

至於早期教育及訓練中心(EETC),其形式類似補習班,不用每天都去,大概每星期一至兩次,做個別或小組的訓練,而導師可能是特殊幼兒工作員或治療師(包括物理治療、職業治療和言語治療),要視乎小朋友的需要。

無論哪一種服務,特殊幼兒工作員(SCCW,即小朋友的老師)所接受的訓練及要求的資格其實並沒有分別。

要選擇哪一種,最重要的是視乎小朋友的能力和需要。舉個例:如果小朋友需要整體服務(如各方面都需要幫助或比較慢),可能需要S位。有些家長或者會覺得特殊幼兒中心這個名稱不好,會擔心穿著這些校服會被歧視,而不去選擇。我明白作為家長會很難受,但當想到假如基於自己難以放下的自尊而令到小朋友得不到最適合他們的服務,而阻慢了小朋友的進展,這並非我們想見到的情況吧﹗我經常強調越小做訓練,效果越好。所以請各位家長為小朋友著想,不應該為了自己的想法而影響他們的發展。

其實在六歲之前的進展是非常重要的,六歲之後腦部發展會緩慢下來,令小朋友再學新的事物亦未必容易掌握得到。所以應該可以考慮趁小朋友還小的時候,選擇最合適的服務,令小朋友的能力可追得上一般程度。

我見過很多小朋友在入讀特殊幼兒中心一兩年之後,因有明顯進步而轉讀普通位或兼收位,因為輪候特殊位的人有很多,本身能力巳達到的話,中心不會要求小朋友再留低。

至於如何選擇早期訓練或I位呢?我覺得都要視乎小朋友的能力,而且還要視乎家長有否時間去帶小朋友。如果家長要上班,自己照顧不到小朋友,可能兼收位有個好處,因為不用請假帶小朋友去做訓練。如果請傭人帶小朋友去做訓練,其實跟小朋友在I位是沒有很大分別的。當然,如果家長能夠親自帶小朋友往做治療,那我會建議選擇早期訓練,一來因為訓練較全面,二來因為可以親自和治療師討論進度及家居訓練等,效果會很好。

我自己覺得最重要的是,即使小朋友選擇了早期訓練,家長選擇幼稚園的時候也應盡量選一些本身有I位的幼兒中心。因為大班老師會明白小朋友的困難及知道如何教導他們。坦白說,普通的幼稚園或幼兒園老師未必懂得幫助一些學習慢的小朋友,除了覺得他們頑皮、不合作,會經常投訴外,最重要是浪費了小朋友的時間。因為小朋友上堂時如不明白老師的說話,跟不上,發白日夢或四圍走,其實是浪費上堂的時間。要記著,我們其實要與時間競賽﹗

相反,在特殊幼兒中心,個別訓練的時間比較長,小朋友能夠學習的機會比較多,對整體訓練都會有好處。我實在不希望小朋友上學但學不到東西而浪費這幾年的時間,因為過了這幾年的時間便會很難追得上。

================================

要等到三歲先排到 -- 係因為多人排囉, 政府資源又係限, 所以咪要排咁耐先排到囉~

等待期間, 我無同佢做d乜, 因為佢好怕生保人, 所以只係幫佢報左出面 d playgroup 玩下咋, 佢喊到七彩, 又唔合群, 成日痴住我, 我都無乜野可以做, 響屋企, 咪多 d 同佢傾計囉, 同埋叫 d 親戚/朋友多 d 上黎玩, 等佢見多 d 人囉...........

原文章由 ClaraSham 於 08-1-14 22:39 發表
pcsiauw,

我想問乜叫做I位?早期訓練做啲乜?點解歲半發現發展遲咗9個月至1年,要等到三歲(等咗年半)先排到,咁等的年半可以做乜嘢幫佢?
sorry,咁多嘢問 ops:" /> ...

[ 本文章最後由 pcsiauw 於 08-1-16 13:44 編輯 ]

weiwai ,

有幾樣我想問下你,煩請指教:
你話你bb唔多理人,請問是點樣情況點唔理人呢?[初初人地望下佢, 佢都會大喊, 到大個d, 人地叫佢, 佢唔睬人, 又唔望人地, 成日lay埋響我後面]

是但揀一樣----有咩比你揀呢?[I 位 or 早期訓練, 兩樣只可以揀一樣, 唔可以又要 I 位, 又要早期訓練]

好專注咁望 wheels ----你怎發現的,是不是出街成日望住wheels?[Yes, 仲有屋企 d 車仔都係]

在排隊期間都有年幾吧,請問你做d咩幫助你bb呢?[只係同佢報左 playgroup 玩, 但無幫助]

早期訓練---在那裡做架?幾多錢呀?一個月上幾堂呢? [我住響 tko, 所以都係揀左響 tko 做, 一個月好似 $40 左右, 一個星期一堂, 每堂 50 分鐘]

pcsiauw,

多謝你的詳盡資料及解答。
咁你B現在仲有無需要返早期訓練?是否現完全追得上同齡的發展?
原本已幫我B報咗兩歲返幼兒班,但得知佢發展遲緩後,想揾一些有i位的幼兒園,但已經full哂:cry:
聽日就去智能測驗中心,心情好緊張,如果排i位要1-2年,咁唯有返住普通的幼兒園先,見步行步,到時希望大家俾啲意見。

原文章由 pcsiauw 於 08-1-16 09:38 發表
o岩o岩搵到d資料, 希望對你有用 :

最近許多家長討論究竟小朋友應該讀S位、I位還是EETC的問題。我看的時候,覺得有些家長可能因為不清楚三種學位的情況,或對S位的認識未必足夠而有些誤會,未能作出一個適合的選擇。故在此 ...

thanks pcsiauw

初初人地望下佢, 佢都會大喊, 到大個d, 人地叫佢, 佢唔睬人, 又唔望人地, 成日lay埋響我後面]
我b就咁......人地望佢冇問題,但我地叫佢佢成日唔採我地。有時陌生人入屋eg.維修工人,佢嚎哭

一個月好似 $40 左右, 一個星期一堂, 每堂 50 分鐘]
但之前有媽咪話要幾百蚊一堂既?係米唔同的?

仲未識手只只..:cry:

其實我而家係米應該去協康排隊呢?

[ 本文章最後由 weiwai 於 08-1-16 14:21 編輯 ]

clarasham

請問有i位的幼兒園邊到有呀?
幾$$學費呀?

原文章由 ClaraSham 於 08-1-16 14:12 發表
pcsiauw,

多謝你的詳盡資料及解答。
咁你B現在仲有無需要返早期訓練?是否現完全追得上同齡的發展?
原本已幫我B報咗兩歲返幼兒班,但得知佢發展遲緩後,想揾一些有i位的幼兒園,但已經full哂:cry:
聽日就去智能測驗中心,心情好 ...

weiwai,

你排政府治療師要等幾耐? 試吓俾B返吓playgrounp先,我B由1月起都返l星期兩次,希望佢生活圈子大啲,接觸多啲小朋友,大家一齊努力吧!

你住边區呀?我都係逐間打去問。俾條link你睇吓
http://chsc.edb.hkedcity.net/kindergarten/

原文章由 weiwai 於 08-1-16 14:19 發表
clarasham

請問有i位的幼兒園邊到有呀?
幾$$學費呀?
‹ 上一主題|下一主題