用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Mememor
go

2008 Grade 1 [複製鏈接]

請問是否大部份也收CCKG幼稚園的學生,如是的話,咪只有餘下很少的位給其他外面的幼稚園的學生.

原文章由 梅蘭菊竹 於 08-7-5 08:10 發表
請問是否大部份也收CCKG幼稚園的學生,如是的話,咪只有餘下很少的位給其他外面的幼稚園的學生.
我其實唔知dbs收幾多cckg學生。但係cckg得3班80幾人,當一半係男仔,得40幾人。收晒都仲剩返多過100個位。

大家媽咪,可以幫助我嗎?

小兒已停了差不多3個月琴,也找不到一位合適的鋼琴老師. 妳們可以幫我嘛??? 我有留意妳們的小朋友到有好的成績.  我只想小朋友開心認真地去學琴便開心了.  請大家給我介紹一下,好嗎?

thanks

wesleypiano

回覆 #102 Unclejt 的文章

我想請問一下,DBS到底look for 什麼樣的小朋友。小兒今年K2,我很想替他預備一下明年考DBS,因為如同很多DBS的家長,此校也是我們的終極夢想,可否請賜教一下?我兒是極度活躍的人,不知能否考入及適應DBS呢?

知唔知 confirm 晒 D wait list 未呀 ?

仲有一些人有兩間直資學校(包括DBSPD)在手未作抉擇,因此wait list 應仲有機會,但數目不多。

Pimpimbo

原文章由 大頭蝦 於 08-7-23 17:51 發表
知唔知 confirm 晒 D wait list 未呀 ?

各位waiting list 小朋友的家長,
我今天打過去學校問waiting list 的甄選情况,得到的回覆係所有正取生都已註冊,今年無位俾後備生。好失望!不過都好,唔使一直等。

返學啦
凖備好開學用品未呀?
仲有一本作業未買齊
知道班別後上黎報料啦!

Mememor,

Have your son joined the swimming gala? If so, you will see his name/class on the G1 swimmers' list.  You need to tap into the school's intra net though.

Chatterbox.

原帖由 Mememor 於 08-8-26 01:16 發表
返學啦
凖備好開學用品未呀?
仲有一本作業未買齊
知道班別後上黎報料啦!

Mememor,

我心情好緊張,唔知明天會點呢.

我都係仲欠一本作業未有,書局架人話要11月先有貨.
開學用品我都買得7788了, 但仲好似有d漏

ohvf
原帖由 Mememor 於 08-8-26 01:16 發表
返學啦
凖備好開學用品未呀?
仲有一本作業未買齊
知道班別後上黎報料啦!

bear-boy

oh , 要11月先有貨? 咁遲D先再check啦

chatterbox

我仔仔有join swimming gala
唔知星期五會漏D乜呢

hi all

你地小朋友這星期感覺如何?
我仔仔最多講"break"既事=> 吃&玩
今日揀人去朗誦&參觀校舍
你地會唔會join online learning?
join 邊個呢?
有冇D班媽咪呀?

hi, all mum

我囝囝日日小息都係"吃", 都未夠時間出去玩.  

囝話下星期開始要上課, 是否只帶上午堂的書就夠呢? 另外請問有無人知GSI & GSII 有咩分別?

我囝係1P, 有無同班同學媽咪係度呢?

原帖由 ChunYinMa 於 08-9-4 11:06 發表
hi, all mum

我囝囝日日小息都係"吃", 都未夠時間出去玩.  

囝話下星期開始要上課, 是否只帶上午堂的書就夠呢? 另外請問有無人知GSI & GSII 有咩分別?

我囝係1P, 有無同班同學媽咪係度呢? ...

GSI 是英文General studies
GSII 是中文常識

Hi!  Hi!  我家少爺都係1D呀。你地就好啦,仔仔有同你講學校D野。我問我家少爺,佢一係就話「唔記得」,一係就話「唔話俾你知」。今日Daddy問,就話「冇野做,等放學囉!」激死!

原帖由 Mememor 於 08-9-4 00:45 發表
bear-boy

oh , 要11月先有貨? 咁遲D先再check啦

chatterbox

我仔仔有join swimming gala
唔知星期五會漏D乜呢

hi all

你地小朋友這星期感覺如何?
我仔仔最多講"break"既事=> 吃&玩
今日揀人去朗誦&參觀校舍
你 ...

原帖由 FatWater 於 08-9-4 22:56 發表
Hi!  Hi!  我家少爺都係1D呀。你地就好啦,仔仔有同你講學校D野。我問我家少爺,佢一係就話「唔記得」,一係就話「唔話俾你知」。今日Daddy問,就話「冇野做,等放學囉!」激死!

...

Hi FatWater

今日我小BOSS又話冇野做
只係收回條同派通告
放學前有reading time
明天游水今晚教定佢換衫執野已勞氣死

今日返學第4日己唔見了筆袋 !!

Mememor, 唔該哂!!

昨天我囝話去參觀校舍, 上了五樓玩. 另佢話老師話想去朗誦的就自己舉手, 不過佢無舉到.

recess 時唔可以留係課室, 想問下大家俾咩佢地返學食, 因為拎住個餐盒同水樽都唔知點去玩?

我仔仔佢開頭都唔係太習慣,但見佢一日比一日開心,所以現都放心了. 聽佢講星期三果日佢地仲有比賽,同其他班一齊玩. 好可惜佢地果班輸左

ChunYinMa,

我就會比個布袋佢袋住個食物盒,食今完之後都可攞住個袋去玩,唔會整趺個BOX.

原帖由 ChunYinMa 於 08-9-5 09:22 發表

recess 時唔可以留係課室, 想問下大家俾咩佢地返學食, 因為拎住個餐盒同水樽都唔知點去玩? ...

我的方法也差不多。吸收了女兒小一時的經驗,我用一個手挽袋做食物袋,內有食物盒、水壺及濕毛巾(抹手用)。咁少爺小息時拿了食物袋就乜都有齊,去toilet又可一手背起所有野。
零食方面,我有果醬麵包(切小塊)、切片蛋白(白烚去黄)、動物餅、小型威化餅、蜜糖星星米等,每天一樣。

原帖由 bear-boy 於 08-9-7 10:37 發表
ChunYinMa,

我就會比個布袋佢袋住個食物盒,食今完之後都可攞住個袋去玩,唔會整趺個BOX.

我的食物袋在千色的$10 counter買的
內有食物盒、水壺及濕毛巾
但濕毛巾佢次次都冇用過
於是放濕紙巾算吧!
零食方面,有魚仔餅、mini 豆沙餅、芝腿治、
蛋糕仔 、麵仔 & 益力多

上星期五swimming gala後病了
游完水冇"嬲"毛巾就入班房換衫
唔病就奇
不過安慰既係所有野都自己執好返黎
自己換衫同冲身
有D野真係要迫出黎嫁