用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

2008 Grade 1 [複製鏈接]

Hello 註冊未呀?
以我所知暑假學校有泳班可JOIN呀
但唔知有冇小一預備班呢
   1    0    0    0

Hi all mum

昨天已註冊了, 我都好想知冇小一預備班呢?

想問下有無人知平日參加完課外活動後仲有無校車坐回家呢?

原文章由 Mememor 於 08-1-2 18:15 發表
Hello 註冊未呀?
以我所知暑假學校有泳班可JOIN呀
但唔知有冇小一預備班呢

我今天註左冊了, 希望第日大家多多聯絡啦!

原文章由 ChunYinMa 於 08-1-3 15:09 發表
Hi all mum

ChunYinMa
我都問過這個問題,我朋友話(她仔在DB讀緊2年班)係有車到太子MTR的.

原文章由 ChunYinMa 於 08-1-3 15:09 發表
Hi all mum

Hello!我們也於昨日註冊。各位多多指教。

請問學校有沒有校車港島東區呢?

原文章由 FatWater 於 08-1-3 16:14 發表
Hello!我們也於昨日註冊。各位多多指教。

請問學校有沒有校車港島東區呢?

你可打電話给潘氏校車查問

5183,

Thanks for the information.:)

HI,

暑期有游泳班, 但去年都係無好似kts & aps 果d小一預備班, 所以家長都要幫仔仔諗定/揾定其他暑期活動!  

平日放學後, 四點幾果輪活動後會有一班車去旺角警署果邊落去太子地鐵站!

今日係最後一日註冊喇, 未去既, 記得把握機會! 遲d見!

OnHo

原文章由 FatWater 於 08-1-3 18:04 發表
5183,

Thanks for the information.:)

bear-boy, OnHo

多謝你們的資料!  希望第日大家多多聯絡.  請問是否2月3日有open day 可以去學校參觀呢? 你們會去嗎?

原文章由 bear-boy 於 08-1-3 15:46 發表
我今天註左冊了, 希望第日大家多多聯絡啦!

ChunYinMa,
今年係2月3日open day呀! 我上年都去過, 所以今年多數唔去了
如你未去過係值得去的,你可以感受一下,第日你小朋友在學校架生活會係點.

原文章由 ChunYinMa 於 08-1-4 10:55 發表
bear-boy, OnHo

多謝你們的資料!  希望第日大家多多聯絡.  請問是否2月3日有open day 可以去學校參觀呢? 你們會去嗎?

bear-boy, ChunYinMa, Onho, Fatwater,5183

Hello Happy New Year
Nice to see yr message reply
希望有時間既上黎傾吓啦

現時仔仔學校課程都好輕鬆
我諗要有心理凖備應付新學校的進度
包括自理能力....冇咗學校嬸嬸

Open day We must go....
舊年Open day 果日搬屋冇去到Missed咗

[ 本文章最後由 Mememor 於 08-1-5 10:39 編輯 ]

Mememor, bear-boy

我地都會去open day, 因去年我都無諗過要報dbs, 所以無去參觀, 今年一定要去感受下.

我囝囝來自宣道, 希望大家以後多些交流, 等佢地順利適應grade 1.

[ 本文章最後由 ChunYinMa 於 08-1-7 10:56 編輯 ]

Onho

有咩書包飯壺好呀?
學校有冇指定好似la salle有學校書包咁
學校飯ok嗎?

自理能力以train up大仔經驗
除了吃飯和去厠所臭臭cleaning外
仲有咩呀 唔該

delet.........

Mememor,
以我所知,佢地上PE堂係要帶PE衫去換的,所以佢地架自理能力一定要強. 唉!我都有d擔心我位大爺到時攪唔攪得掂

原文章由 Mememor 於 08-1-7 17:08 發表
Onho

有咩書包飯壺好呀?
學校有冇指定好似la salle有學校書包咁
學校飯ok嗎?

自理能力以train up大仔經驗
除了吃飯和去厠所臭臭cleaning外
仲有咩呀 唔該 ...

原文章由 bear-boy 於 08-1-7 17:20 發表
Mememor,
以我所知,佢地上PE堂係要帶PE衫去換的,所以佢地架自理能力一定要強. 唉!我都有d擔心我位大爺到時攪唔攪得掂

放心啦,個個都得,無理由佢唔得。其實之前我都有d擔心。尤其是冬天,又多衫,又要打呔。但係同學互相幫忙,又攪得掂。

bear-boy講得無錯, DBSPD學生係要帶PE套裝返到學校, 由學生自行換上!  我都擔心過仔仔唔掂, 但原來又無我想像中咁差!

仔仔要識得抄功課落handbook, 自己執齊個人物品咁喇!  學校既飯由飯堂當日早上準備, 一定比外面新鮮, 兩款任擇, 九月份至今, 大仔都係幫襯canteen, so far佢都無話唔ok!  學校只俾帶飯壺, 不准响lunch時由家長送飯!  So sorry, 我無飯壺可以推介!

如果你地既小朋友仲要訓晏覺既, 係時候耍幫佢地戒!  學校上課時間係8:40am至3:00pm! 下課後仲可以自由參加課外活動!

Open day記得要去睇下, 2月3日呀!

OnHo

原文章由 bear-boy 於 08-1-7 17:20 發表
Mememor,

[ 本文章最後由 OnHo 於 08-1-7 22:05 編輯 ]

OnHo,
你真係超可愛的「盲公竹」!有你的提點我哋D新丁真好。

原文章由 OnHo 於 08-1-7 21:48 發表
bear-boy講得無錯, DBSPD學生係要帶PE套裝返到學校, 由學生自行換上!  我都擔心過仔仔唔掂, 但原來又無我想像中咁差!

仔仔要識得抄功課落handbook, 自己執齊個人物品咁喇!  學校既飯由飯堂當日早上準備, 一定比外面 ...

訓晏覺既問題
唉好頭痛
夏天唔洗訓
冬天點幾兩點就睡魔急call
有冇指定學校書包呢
使唔使買有"look"呢?

唔該哂onho unclejt

[ 本文章最後由 Mememor 於 08-1-8 00:09 編輯 ]

書包無指定型號, 千祁唔好買有轆, 學校唔俾!
仲要買定個運動袋入PE衫 &運動白鞋!

OnHo

原文章由 Mememor 於 08-1-8 00:06 發表
訓晏覺既問題
唉好頭痛
夏天唔洗訓
冬天點幾兩點就睡魔急call
有冇指定學校書包呢
使唔使買有"look"呢?

唔該哂onho unclejt
‹ 上一主題|下一主題