用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Mememor
go

2008 Grade 1 [複製鏈接]

OnHo

好多謝你的分亨! 你囝囝好叻, 咁多間學校都OK咗.

我細囝比哥哥活潑醒目, 但就無哥哥咁專心受教. 所以我好擔心佢. 希望這幾年可以好好train佢.   以你所知所無一些細佬連2nd int. 都無呢? 定係佢地入2nd int的機會會大一些?

今個星期日我地都會去open day, 一定要去參觀一下.

Hi,

有哥哥係度讀, 入2nd in機會大d, 但都真係有個案個弟弟無2nd in機會!

OnHo

原文章由 ChunYinMa 於 08-1-28 10:57 發表
OnHo

好多謝你的分亨! 你囝囝好叻, 咁多間學校都OK咗.

我細囝比哥哥活潑醒目, 但就無哥哥咁專心受教. 所以我好擔心佢. 希望這幾年可以好好train佢.   以你所知所無一些細佬連2nd int. 都無呢? 定係佢地 ...

OnHo
小兒正在讀幼稚園,有問題請教?
請問中文是否用普通話教?
我曾聽過有學生平均成績80分都被學校話佢跟唔上,要佢轉校!請問拔小係唔係每年都有人退學?

原文章由 OnHo 於 08-1-28 16:18 發表
Hi,

有哥哥係度讀, 入2nd in機會大d, 但都真係有個案個弟弟無2nd in機會!

OnHo

Hi,
中文係用廣東話教, 但有一科叫做PMI而一年班有一位助教係用普通話同d學生溝通既!

平均分80分要轉校? 無聽過喎!  有人退學, 唔代表係學校要佢轉校, 我知有高小既係因為父母要安排小朋友出國, 所以...

一年級第一個學期係唔計分架, 純粹想俾小朋友熟悉下, mud野叫做考試, 事關有幼稚園係無考試名同評估既!

希望d資料幫到你喇!

OnHo

原文章由 Kangaroo 於 08-1-31 17:47 發表
OnHo
小兒正在讀幼稚園,有問題請教?
請問中文是否用普通話教?
我曾聽過有學生平均成績80分都被學校話佢跟唔上,要佢轉校!請問拔小係唔係每年都有人退學?

...

OnHo
Thanks!

原文章由 OnHo 於 08-2-5 13:25 發表
Hi,
中文係用廣東話教, 但有一科叫做PMI而一年班有一位助教係用普通話同d學生溝通既!

平均分80分要轉校? 無聽過喎!  有人退學, 唔代表係學校要佢轉校, 我知有高小既係因為父母要安排小朋友出國, 所以...

一年級 ...

醒目開學勳章

Onho,

pls check pm.

acoggo

原文章由 OnHo 於 08-1-25 21:29 發表
Hi, 其實我既情況同你一樣, 大仔考時會諗, 考到就讀, 考唔到都可以讀第二間!  到細仔就真係好緊張:如果佢考唔到, 咁點算呢?!

讀第二間, 我咪好論盡? 送返學, 考試溫習, 學校假期, 諗都諗到頭痛!  但都無辦法, DBSPD ...

已覆pm!

OnHo

原文章由 acoggo 於 08-2-6 12:41 發表
Onho,

pls check pm.

acoggo

Hi OnHo,

有問題想請教.

My friend is planning to apply P1 for her boy.  Is the English standard in DBS really very high?  What story books or chapter books do the Grade One boys normally read?  Oxford Reading Tree - which stage?  Magic Tree House?  Magic School Bus? Mr Mystery?  老鼠記者 or books written by Roald Dahl.

Do you have any info?

Thanking you in advance.

原文章由 OnHo 於 08-2-5 13:25 發表
Hi,

一年級 ...

[ 本文章最後由 357 於 08-2-15 11:07 編輯 ]

Hi,

DBSPD Grade One 用My Pals Here 做textbooks, 但係係用 Book 2A & 2B, 至於readers 就非用你所列既series, 我要check 下至可以講你知!  其實預備投考grade one, 校方係面試係唔會用番textbooks or readers 去考d考生, 平時你朋友同佢小朋友睇多d課外中英文書,形容下d圖畫, 作下有頭有尾既故仔咁喇, 可能仲有用!

OnHo

原文章由 357 於 08-2-15 10:58 發表
Hi OnHo,

有問題想請教.

My friend is planning to apply P1 for her boy.  Is the English standard in DBS really very high?  What story books or chapter books do the Grade One boys normally read?  Oxfo ...

Hi OnHo, Thank you.
Please check pm.

原文章由 OnHo 於 08-2-15 22:19 發表
Hi,

DBSPD Grade One 用My Pals Here 做textbooks, 但係係用 Book 2A & 2B, 至於readers 就非用你所列既series, 我要check 下至可以講你知!  其實預備投考grade one, 校方係面試係唔會用番textbooks or readers 去 ...

Hi, OnHo,

我見你時常解答有關DBS的問題,我覺你真係很熱心啊.
其實我都很想囝囝出年入到DBS的小學.聽聞有些人話DBS是很重階級的.是真的嗎?是否d家長大部份都是專業人士.例如:醫生,律師之頪.我只是一舨家庭的人.是否入了也自卑呢?
另外,英文是否一定要很勁才入到呢?請們你介唔介意話比我聽你的小朋友是讀那間幼稚園呢?

原文章由 OnHo 於 08-2-15 02:19 發表
Hi,

DBSPD Grade One 用My Pals Here 做textbooks, 但係係用 Book 2A & 2B, 至於readers 就非用你所列既series, 我要check 下至可以講你知!  其實預備投考grade one, 校方係面試係唔會用番textbooks or readers 去 ...

Hi, I just have time and read yr message.

My son is luckily got accepted by dbs for 08/09 P.1.  He is now reading Magic Tree House serice and "老鼠記者".

CCM

原文章由 357 於 08-2-15 10:58 發表
Hi OnHo,

有問題想請教.

My friend is planning to apply P1 for her boy.  Is the English standard in DBS really very high?  What story books or chapter books do the Grade One boys normally read?  Oxfo ...

Hi, 357,

已覆PM, please check!

OnHo

原文章由 357 於 08-2-18 09:01 發表
Hi OnHo, Thank you.
Please check pm.

Hi,

DBSPD係咪會好重階級觀念?  So far, 開學至今, 我都未係好覺!  我申報一下先, 我的家, 識我既人會知係一個好普通既一家四口既雙職家庭!  經濟環境, ok喇, 一年都勉強可以帶d仔仔外遊一次(地點可能係日本或韓國, 如果去中國/澳門的話, 就可以去兩次喇! )

或者我本身唔係咁分階級, 所以識既人都係d唔介意人地家境同社會階層既家長朋友!  所以暫時我都幾enjoy同d同班, 同級, 甚至高年級既家長交往!  我同校長同老師都好好傾架(因為我都幾鍾意傾計! )

雖然你話你只係來自一般家庭, 返工時, 我勉強都算係一位專業人士(因為我份工每年都需要我去註冊一次), 但我放左工之後, 咪一樣都只係一名"師奶仔", 大家都係普通人一個啫, 最緊要唔好自己孤立/隔離自己, 咁你應該都會幾enjoy做呢間學校既家長既!

OnHo

原文章由 梅蘭菊竹 於 08-3-3 19:42 發表
Hi, OnHo,

我見你時常解答有關DBS的問題,我覺你真係很熱心啊.
其實我都很想囝囝出年入到DBS的小學.聽聞有些人話DBS是很重階級的.是真的嗎?是否d家長大部份都是專業人士.例如:醫生,律師之頪.我只是一舨家庭的人.是否入了也自卑 ...

[ 本文章最後由 OnHo 於 08-3-4 21:59 編輯 ]

回覆 #1 OnHo 的文章

Dear OnHo,

謝謝你的回應,你個人真係很謙虛呀.我聽了這樣說,亦相信DBS不是外間傳得咁階級.

我又聽聞如果入到DBS,肯定以後星期六及日都不用出街了,家長要將所有時間同個小朋友勁温書.因為間學校的爭鬥很大的.你點睇呀.

另外,請問你囝囝那班的同學仔多數來自那些幼稚園?我想睇吓我囝囝的機會有多少.

Hi,

星期六早上, 大仔要返學校練習樂器, 下午就同弟弟一齊學&練游水!  星期日早上通常就要黎溫習默書, 下晝就要安排唔同既活動俾兩位寶貝去relax!  上星期日, 我地一家去左元朗大棠既荔枝山莊, 摘左同食左好多好多士多啤梨!

因為我著重佢學習既過程多過佢既成績, 所以我唔係好谷仔仔同谷我自己 !

我地仲會去游下水, 踩下單車咁, 所以, 其實我地星期六日可能仲忙過返工!

OnHo

原文章由 梅蘭菊竹 於 08-3-5 19:06 發表
Dear OnHo,

謝謝你的回應,你個人真係很謙虛呀.我聽了這樣說,亦相信DBS不是外間傳得咁階級.

我又聽聞如果入到DBS,肯定以後星期六及日都不用出街了,家長要將所有時間同個小朋友勁温書.因為間學校的爭鬥很大的.你點睇呀.

另外 ...

原文章由 OnHo 於 08-3-5 22:54 發表
Hi,

星期六早上, 大仔要返學校練習樂器, 下午就同弟弟一齊學&練游水!  星期日早上通常就要黎溫習默書, 下晝就要安排唔同既活動俾兩位寶貝去relax!  上星期日, 我地一家去左元朗大棠既荔枝山莊, 摘左同食左好多好多 ...

hi onho

hello 好耐冇出post
咦我見忽週今期介紹大棠荔枝山莊
我正正想去摘士多啤梨
以前去過另一個farm摘士多啤梨
但就好睇唔好食
大棠荔枝山莊好唔好食?

今日剛剛去完大尾篤踩單車
見到有D5、6歲小朋友已拆了輔助"look"
好勁呀

上次open day攞了好多揮春好靚
學生好主動同陌生人傾計介紹課室
好有自信
大哥哥好主動照顧小朋友
open day & school fete都感覺到
希望亞仔都有咁既attitude啦

[ 本文章最後由 Mememor 於 08-3-10 00:34 編輯 ]

Hi Hi OnHo,

Long time no chit-chat la.  How are you?   

Hey, really want to know what's yr job coz you stated in yr message that u need to "register" every year, so I'm rather curiosity on it lor~  Would u mind to share w/ me?

I'm also a working mama and also need to fly with my boss coz I'm his PEA ma~  Haaa.....

原文章由 OnHo 於 08-3-4 21:56 發表
Hi,

DBSPD係咪會好重階級觀念?  So far, 開學至今, 我都未係好覺!  我申報一下先, 我的家, 識我既人會知係一個好普通既一家四口既雙職家庭!  經濟環境, ok喇, 一年都勉強可以帶d仔仔外遊一次(地點可能係日本或韓國 ...

Hi all,

我都係08/09 小一準家長。 初初我都有聽過d傳聞話dbs好多家長都好階級,但我所見,尤其OnHo就好nice囉.    其實好多都係傳聞 ,真係要親身經歷過先知囉。

CCM

原文章由 梅蘭菊竹 於 08-3-5 19:06 發表
Dear OnHo,

另外 ...
‹ 上一主題|下一主題