用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Mememor
go

2008 Grade 1 [複製鏈接]

2008 Grade 1

Hi OnHo,

請問如何準備小朋友應付DBS小一?  英文程度怎樣?  用緊邊一套拼音和課本? 需要學一種樂器嗎?  是否一定要坐校車返學校?  謝謝報料

原文章由 OnHo 於 08-1-8 07:33 發表
書包無指定型號, 千祁唔好買有轆, 學校唔俾!
仲要買定個運動袋入PE衫 &運動白鞋!

OnHo

Hi,

英文grade one 用2A& 2B TEXTBOOK, 即高一年既書, 數學就用高半年書 , but係英數!

拼音書 好似無呢本書, 漢語拼音就有!

非強迫性學一種樂器, 但玩得叻, 可以推薦入樂團!

校方強烈建議坐校車, 因為如果個個都坐私家車, 交通會好唔掂!  依家返學放學條亞皆老街都好塞!  當然行返學都ok!  我差不多每朝同大仔坐幾個站巴士, 落車後再行番上學校!

點準備小一?  輕鬆d, 唔係有排擔心到上中學! 我就但求仔仔日日開開心心返學, 唔會強求佢要做全級最top果個, 大家開心咪幾好!  所以...恕難俾呢方面既資料過你!  :

呢個禮拜要跑步, 好驚跑唔完, 又或者暈低, 到時就真係 "火羅"!   今個星期日係學校既 pre-10km run籌款活動呀!

OnHo

原文章由 Shermanmum 於 08-1-8 13:56 發表
Hi OnHo,

請問如何準備小朋友應付DBS小一?  英文程度怎樣?  用緊邊一套拼音和課本? 需要學一種樂器嗎?  是否一定要坐校車返學校?  謝謝報料

...

onho

我都諗住帶佢坐車再行上去
你行太子道STEP or 亞皆老街斜路?
如行STEP係咪好"金"?
如揸車好似要8:20分前是嗎?

跑步? 亞仔跑定你跑呀?

2008 Grade 1

多謝回覆

即係學校冇教拼音:-| , 所以自己學邊種(例如, jolly/letterland/IPA)都冇所謂

希望你星期日run得開心呀:) !

原文章由 OnHo 於 08-1-9 21:26 發表
Hi,

英文grade one 用2A& 2B TEXTBOOK, 即高一年既書, 數學就用高半年書 , but係英數!

拼音書 好似無呢本書, 漢語拼音就有!

非強迫性學一種樂器, 但玩得叻, 可以推薦入樂團!

校方強烈建議坐校 ...

Hi, Mememor,

我通常都係响亞皆老街果邊上, 但偶然都會响太子道行上去, 經中學部, 各有特色!

如揸車送返學, 8:20前係可以响小學既迴旋處上落兼右轉落番亞皆老街, 否則要兜上中學部hall前上落再由中學部 U-TURN落番去亞皆老街!  避免太塞, 所以學校鼓勵學生搭校車!

星期日係學校既Pre 10km run活動, 籌贊助校方隊伍於2月17日參加渣打馬拉松的款項!  我大仔話好想跑, 仲要我陪跑, so ...:

唔知聽日會唔會落雨呢? 天氣又會有幾凍呢?

2月3日open house, 應該係下午舉行! 詳情有待再公布!

OnHo

原文章由 Mememor 於 08-1-10 09:22 發表
onho

我都諗住帶佢坐車再行上去
你行太子道STEP or 亞皆老街斜路?
如行STEP係咪好"金"?
如揸車好似要8:20分前是嗎?

跑步? 亞仔跑定你跑呀?

onho,

Wow....馬拉松
你好偉大呀
而家叫我打麻雀馬拉松都唔掂
跑步??? 行十零分鐘亞仔都叫救命(除咗SHOPPING)
而家做父母陪讀書學寫字(筆順)
重要考体能
亞媽講得arm
有仔襯嫩生

Hi Hi all,

So happy that most parents / childern have already registered for P.1 2008.  

Ha...I just want to check if any parent / kid not registered and given up the place??   If so, which school the parent would choose instead????  Just want to know for interest...:loveliness:

I just want to know any course(s) we need to enroll our son as preparation course for P.1.  Is the syallbus difficult staring from P.1.

So excited...but, of course, so happy to be DBS family member...heee...

i have a friend who registered her son for both DBS and St Paul's Co Ed...  they will have a few more months to choose between the two...

my son will be in P1 this year at DBS... we are very excited too.... :)

OnHo

想請問一下你DBS的中文科是否像英文一樣讀高一級呢? 是用那一套書昵?  希望你能告知, 謝謝!

Hi, ChunYinMa,  

中文書讀番一年級書, 事關DBSPD既學生, 中文程度唔及英文程度咁高!
今年用啟思出版社!

OnHo

原文章由 ChunYinMa 於 08-1-21 11:11 發表
OnHo

想請問一下你DBS的中文科是否像英文一樣讀高一級呢? 是用那一套書昵?  希望你能告知, 謝謝!

Hi,

(1) 我大仔就係一個"細仔", 佢既同學中, 都有"細仔"!
(2) 我兩個仔仔 都無參加過任何公開賽, 但有參加既, 都不妨加落個profolio度!

OnHo

原文章由 fatfatchuchu 於 08-1-22 18:51 發表
Dear OnHo,

小兒今年9月讀K3, 想請教您以下問題, 請指點, 謝謝!

1) DBSPD 是否真如外界所傳, 很少收細仔呢(11,12月)? 您囝囝有沒有細仔同學呢?

2) 是否多參加一些公開的英詩朗誦比賽, 入選DBSPD的機會會較大呢?

...

OnHo

多謝你的回覆!

另想請問下你當日你大囝考到dbspd時, 你有無擔心過細囝呢? 因為我都有個細囝在讀pre-nursey, 我都好擔心佢考唔到, 到時大抽獎又無份.  大囝考小學時無諗過佢可以考到dbspd, 所以無壓力, 但依家好似好大壓力咁!

原文章由 OnHo 於 08-1-21 21:03 發表
Hi, ChunYinMa,  

中文書讀番一年級書, 事關DBSPD既學生, 中文程度唔及英文程度咁高!
今年用啟思出版社!

OnHo

Hi all

有冇睇DBS & 張校長係ATV訪問
嗰位領袖生好英播

onho

請問3 feb open day from/to 幾點?

[ 本文章最後由 Mememor 於 08-1-24 23:25 編輯 ]

我都有睇到呀  但我想知校長話有西班牙語學,是否指中學呢?定係小學都有份?
如有家想睇番可以去以下website重溫.

http://www.hkatv.com/v3/infoprogram/07/zebraonline/

原文章由 Mememor 於 08-1-24 23:21 發表
Hi all

嗰位領袖生好英播

onho

[ 本文章最後由 bear-boy 於 08-1-25 13:46 編輯 ]

del......................

Hi, 其實我既情況同你一樣, 大仔考時會諗, 考到就讀, 考唔到都可以讀第二間!  到細仔就真係好緊張:如果佢考唔到, 咁點算呢?!

讀第二間, 我咪好論盡? 送返學, 考試溫習, 學校假期, 諗都諗到頭痛!  但都無辦法, DBSPD講到明係收叻仔, 唔同津校既有兄弟係度讀會優先收...所以爸爸同我咪一直做,做,做, 希望可以盡幫細仔, 盡量train up佢!  因為有大仔既經驗, 預備妯仔時好似容易少少, 但都絕對唔敢鬆懈!  細仔一樣考左差不多約  間學校, 包括 APS, Raimondi, KTS, St. Paul Boys, SFA, 禮賢, SPCC, 優才, 英華, DBSPD... 我唔係講笑, 因為細仔表現飄忽, 所以一定要擺"穩陣局", 萬一有mud閃失, 未致於mud都無!  見笑係佢除左spcc&優才唔ok, st. paul boys & 英華waiting 外, 其他都bingo!  有朋友笑過我:唔駛擔心, 細仔實去埋哥哥間學校, but no way, 如果唔係, 我都唔駛攪咁多喇!  我就係知道, 曾經有哥哥係度讀緊, 個弟弟只得waiting (雖然最後都有收弟弟),但都有弟弟連waiting 都無, 幾牙煙!

依家你個細仔仲細, 仲有足夠時間去栽培佢, 不過, 唔好太緊張, 叫哥哥响學校做好d都有幫助!鄒有你返學校做多d義工都好架!

昨日一共有73位家長返學校幫手做cleaning day, 好鬼好玩, 仲有家長話出年再要玩, 最後headteacher邀請我地成班家長義工上台握手&拍照留念, 台下既學生俾好多好多掌聲我地, 真係好震撼!

OnHo  

原文章由 ChunYinMa 於 08-1-23 22:45 發表
OnHo

多謝你的回覆!

另想請問下你當日你大囝考到dbspd時, 你有無擔心過細囝呢? 因為我都有個細囝在讀pre-nursey, 我都好擔心佢考唔到, 到時大抽獎又無份.  大囝考小學時無諗過佢可以考到dbspd, 所以無壓力, 但依家 ...

Hi,

Open Day 係2月3 日(星期日), 中午12點到5點!  費用全免, 請去參觀喇

至於我, 就緊係會返去 "八"下喇!  分分鐘, 我係家長義工之一,大仔仲有份樂器表演添!

想同我相認, 就更加要去喇!

OnHo

原文章由 Mememor 於 08-1-24 23:21 發表
Hi all

嗰位領袖生好英播

onho

原文章由 OnHo 於 08-1-25 21:35 發表
Hi,

Open Day 係2月3 日(星期日), 中午12點到5點!  費用全免, 請去參觀喇

至於我, 就緊係會返去 "八"下喇!  分分鐘, 我係家長義工之一,大仔仲有份樂器表演添!

想同我相認, 就更加要去喇! :yum ...

點相認唧
胸口插玫瑰花?
定係每人一包旺旺呀?
我好鐘意學生畫的利是封
一定買
‹ 上一主題|下一主題