用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 安柱面試
go

安柱面試 [複製鏈接]

請分享內容。
   0    0    0    0

不用太緊張
一定要笑
有英文同普通話兩部份
第一部份:有段英文文章要讀
有幅圖,要你用eng描述下
然後就有一至兩條question
答完佢就會用普通話問2條question
之前有時間預備
我建議你睇d問題
個d比較難
其實學校唔太注重呢d
佢地注重品德

(唔知同今年會唔會有差異,最好只作參考)
有問題可以問我ga!!

安柱會為所有自選學生面試,舊年好似超過1千人報讀,成功機會好底。。。。

Judy

唔好打沉人既信心,幾難考既都有一定數目既學生被取錄,有料的何妨一試 ....: : :

原文章由 judywan 於 07-12-29 22:50 發表
安柱會為所有自選學生面試,舊年好似超過1千人報讀,成功機會好底。。。。

原文章由 2bzmummy 於 07-12-29 23:52 發表
Judy

唔好打沉人既信心,幾難考既都有一定數目既學生被取錄,有料的何妨一試 ....: : :

唔係要打沉信心,當然一定會有人考到,只係想比大家有心理準備。呢間係好學校既。。。。。。

安柱vs善德vs可風vs何傳耀

原文章由 cwingma 於 07-12-29 19:16 發表
不用太緊張
一定要笑
有英文同普通話兩部份
第一部份:有段英文文章要讀
有幅圖,要你用eng描述下
然後就有一至兩條question
答完佢就會用普通話問2條question
之前有時間預備
我建議你睇d問題
個d比較難
其實學校唔太 ...

請問上述四間英中那間較難入呢?小兒雖屬band 1(全級十幾),但其他才藝一般,可以話各方面都比較平均,應該在自行階段選那兩間?
請各位給予意見,謝謝!

原文章由 Ericmo 於 07-12-30 13:27 發表

請問上述四間英中那間較難入呢?小兒雖屬band 1(全級十幾),但其他才藝一般,可以話各方面都比較平均,應該在自行階段選那兩間?
請各位給予意見,謝謝! ...

其實你屬於邊個區。。。。。。

通常D家長心態係揀其中一間又唔錯, 又一定有得IN, 費時揀得兩間都無得IN, 會打沈小朋友自信心. 所以唔好比人多嚇親!

原文章由 judywan 於 07-12-29 22:50 發表

原文章由 judywan 於 07-12-30 14:04 發表

其實你屬於邊個區。。。。。。

我屬荃灣區。不過,由於自行沒有區域分,所以幾間都可在選擇之列。問題是想來想去,仍未能下決定那一間較適合。

原文章由 Ericmo 於 07-12-30 16:28 發表

我屬荃灣區。不過,由於自行沒有區域分,所以幾間都可在選擇之列。問題是想來想去,仍未能下決定那一間較適合。

個人覺得應該揀荃灣區第一,葵青區第二。揀邊間就真係要睇你小朋友性格。幾乎葵青荃所有 BAND 1 中學,我都識得有人讀。
雖然間間既學業成績要求都好高。但係佢地既教法同要求都有少少分別。。。。。。

原文章由 judywan 於 07-12-30 16:41 發表

個人覺得應該揀荃灣區第一,葵青區第二。揀邊間就真係要睇你小朋友性格。幾乎葵青荃所有 BAND 1 中學,我都識得有人讀。
雖然間間既學業成績要求都好高。但係佢地既教法同要求都有少少分別。。。。。。 ...

我都打探過一些資料,例如何記同善德較注重讀書成績,谷得好緊要(所以擔心讀得好辛苦之餘仍追不上);安柱同可風又好注重活動,且要兼顧成績(又擔心未能應付)。
其實小兒性格都幾開朗,好易同人相處,自律守規,肯按安排做事,但思想仍好細好純,有時都幾粗心大意,分析力一般,並非聰明一俗.....

原文章由 Ericmo 於 07-12-30 17:09 發表

我都打探過一些資料,例如何記同善德較注重讀書成績,谷得好緊要(所以擔心讀得好辛苦之餘仍追不上);安柱同可風又好注重活動,且要兼顧成績(又擔心未能應付)。
其實小兒性格都幾開朗,好易同人相處,自律守規,肯按安排做事,但思 ...

其實你都應該搵好多資料啦,如果係選擇策略正確的話,以你小朋友既成績,入BAND 1中學唔係問題(有機會會係BAND 1中中),自選時就應該進取D,大抽獎就唔好咁搏啦(例如頭三間都係揀英中)。。。。。。。

我又想問吓,我囡囡去年普通話a,今年撞鬼又要拼音,得到d,
,但佢又好想考安柱,請問機會係唔係好微。

原文章由 kkwwpig 於 07-12-31 08:08 發表
我又想問吓,我囡囡去年普通話a,今年撞鬼又要拼音,得到d,
,但佢又好想考安柱,請問機會係唔係好微。

你囡囡讀邊間學校,4主科如何 ,全級考第幾

回覆 #13 kkwwpig 的文章

其實普通話唔得唔係問題
安柱同學d 普通話都唔係好好
佢地注重同學係學校的生活開心
我個女都係安柱ga
我個女都話讀得好hapi
呢間係一個好選擇

原文章由 cwingma 於 08-1-8 13:44 發表
其實普通話唔得唔係問題
安柱同學d 普通話都唔係好好
佢地注重同學係學校的生活開心
我個女都係安柱ga
我個女都話讀得好hapi
呢間係一個好選擇

X 2,安柱係一個好好既選擇,我亦非常心儀,可惜佢唔收我小朋友。。。。。
‹ 上一主題|下一主題