用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 LSPS 小一家長交流區(2008/09)
樓主: pinkypc
go

LSPS 小一家長交流區(2008/09) [複製鏈接]

pauli

係呀, 買校服一日, 買書包一日, 取書包又一日
你14/7 個日會幾點去呀, 睇下會唔會見到?
書包你多數貫邊隻顏色, 我又想深色, 又想淺色

你亞仔會唔會番暑期活動呀?
我會係5/7去學校報名, 睇下到時又見唔見到啦

[ 本文章最後由 maria_lai 於 08-6-14 13:02 編輯 ]

原文章由 shmchan 於 08-6-14 00:02 發表
To be La Salle mum, you will be familiar with it as you will have many time to visit the school from now on.
The SPI school bag is not so heavy, students like it as it has the logo on it.
Summer the p ...

shmchan,

咁你知唔知1D班個班主任會係邊個呀?
佢點架?

20分在自行報讀時才有幫助(住邊冇關), 但有20分的申請者太多了, 扣除世襲位, 又要扣25分的有宗教信仰的oldboy後, 所餘無幾...機會很微(約5%以下);住41網就在第二輪的統一派位有利(與分數無關), 機會大概10:1啦! 還要視乎申請人數多少及因小班教學而減少學位情況而定!出年情況理論上會較佳...因2003年出生率較低...沙士bb嘛!但之後數年, 情況會不樂觀!
原文章由 Crystallam519 於 08-6-14 00:05 發表
Hi all mama,

如有20分和住41校網, 是否大機會入到LS
Thx.

crystallam

Don't worry la, 我仔仔好彩20分入到LS,佢同班還有两个入LS,一个係哥哥讀緊,一个係六合彩中,so 順其自然!

maria

14/7 個日我會10點去呀, 睇下見唔見到你?
書包我仔仔要彩籃色,佢鍾意就得啦!亞仔會報暑期活動,多數報足球班!

Hi pauli,

真的恭喜晒
Anyway, 我會嘗試
Thank you very much.

原文章由 pauli 於 08-6-15 18:23 發表
crystallam

Don't worry la, 我仔仔好彩20分入到LS,佢同班還有两个入LS,一个係哥哥讀緊,一个係六合彩中,so 順其自然!

maria

書包我仔仔要彩籃色,佢鍾意就得啦!亞仔會報暑 ...

原文章由 pauli 於 08-6-15 18:23 發表
maria

書包我仔仔要彩籃色,佢鍾意就得啦!亞仔會報暑 ...

好呀, 我都大約10am去先, 到時再相認啦

我個仔都係話要彩籃色
我昨日去SPI個showroom睇過, 彩籃色的確係比較sharp及精神d, 但就比較易dirty. 而深籃色都ok架, 當然比較無咁dirty啦
個staff話亞仔買細碼好了, 大碼係俾4-5年級喎
亞仔試背個書包, 我都覺得大碼好似好大.

SPI書包學校文具部有版睇.

原文章由 maria_lai 於 08-6-16 09:35 發表

好呀, 我都大約10am去先, 到時再相認啦

我個仔都係話要彩籃色
我昨日去SPI個showroom睇過, 彩籃色的確係比較sharp及精神d, 但就比較易dirty. 而深籃色都ok架, 當然比較無咁dirty啦
個staff話亞仔買細碼好了, 大 ...

原文章由 zz 於 08-6-16 09:38 發表
SPI書包學校文具部有版睇.

zz,

我都知道學校有版睇, 不過個showroom剛剛係亞仔學活動既附近, 所以咪去睇去囉, 順便叫亞仔睇下佢鍾意邊隻色.

個staff好好人, 佢俾亞仔試背個細碼書包. 亞仔背住個書包週圍走, 出埋大門呀, 好彩人地哥哥仔唔介意.

OIC.

買細碼得架la.
好好享受這個暑假,LS媽咪不易做.

原文章由 maria_lai 於 08-6-16 10:17 發表

zz,

我都知道學校有版睇, 不過個showroom剛剛係亞仔學活動既附近, 所以咪去睇去囉, 順便叫亞仔睇下佢鍾意邊隻色.

個staff好好人, 佢俾亞仔試背個細碼書包. 亞仔背住個書包週圍走, 出埋大門呀, 好彩人地哥哥仔唔 ...

我亞仔一直都係用SPI,原本舊年想轉用第隻牌子,點知見到個LS logo真係好靚,卒之又係用SPI......
有次同亞仔放學後行街,因為佢個書包好重,所以我幫佢揹書包,佢就揹我個背囊,點知搞到我膊頭抽筋咁制,然後我將佢所有書放入我個背囊,畀佢吉書包佢揹,當堂輕番晒,所以今年暑假我會買個另一個,而家睇啱Chiropak,應該會輕d卦....

我昨天到LS文具部訂書包,叔叔話今年個書包輕好多,我比仔仔試過都幾輕,咁D媽咪可以放心買啦!運动服原來有两套,一套係背心,一套係短袖係分班分顏色,1C 係籃色,我覺得紅色最搶眼。校服我去金錀買,貪佢係日本料,質地都ok。提一提取書包日期改為14-15/7咁就唔駛走多轉。

原文章由 pauli 於 08-6-18 10:55 發表
我昨天到LS文具部訂書包,叔叔話今年個書包輕好多,我比仔仔試過都幾輕,咁D媽咪可以放心買啦!運动服原來有两套,一套係背心,一套係短袖係分班分顏色,1C 係籃色,我覺得紅色最搶眼。校服我去金錀買,貪佢係日本料,質地都ok。提一提 ...

嘩, 書包可以14-15/7去拎真係好, 唔駛走多轉
我都覺得個書包唔係好重, 應該ok既
你係咪買左彩藍色呀?

你買左幾多套運動服呀?
唔知我個仔個班穿乜野色呢?
係喎, 我買校服及運動服個時係咪要帶埋個仔去度下身架, 無想過呢個問題

我仲未決定係邊到買校服呀. 我昨日打電話去x錀, 佢d校服價錢同學校個間差唔多, 但亞姐話如果有校徽就釘埋上去啦, 咁即係佢會提供呀, 定係我要買俾佢呀?
你又會買幾多套校服呀?

maria

你係咪買左彩藍色呀?  係呀
你買左幾多套運動服呀? 各1套
唔知我個仔個班穿乜野色呢? sorry 唔記得啦
係喎, 我買校服及運動服個時係咪要帶埋個仔去度下身架,  ... [/quote]唔一定,不過校服(金錀)有得試身架,帶埋個仔去好D。校章佢哋會即時車上去,包埋架。校服我係金錀買一套,係亞洲(14/7會買多一套比較吓。

原文章由 pauli 於 08-6-18 16:33 發表
maria

你係咪買左彩藍色呀?  係呀
你買左幾多套運動服呀? 各1套
唔知我個仔個班穿乜野色呢? sorry 唔記得啦
係喎, 我買校服及運動服 ...

我都會買彩藍色書包, 仲貪得意買埋個多用途袋, 雖然唔知有冇用, 亞仔唔用就我自己用啦, 哈哈!

運動服你買左各1套就夠啦? 唔駛買多套替換咩?

咁係咪即係我要先係學校買一個校章, 然後帶埋去金錀, 買校服時叫佢地車埋上去呀?

我諗住係學校及出面既公司共買3套, 因為亞仔應該好易整dirty件校服, 你知啦, 件校服全身都係白色...

大家有冇聽校長吩咐去讀中及英文書呀?

有呀! 校長話自行收生入到的家長們, 要與囝囝讀英文書及中文書各三十本, 而大抽獎入來的, 就各二十本!

maria

暫時運動服各1套就夠啦,等佢開學后睇吓是否經常著才買多套替換。至於校服白色好易整dirty,就買两套,佢哋著2个多月后就換冬季,等出年再買啦,唔係出年就太細件啦!

係金錀買校服唔駛帶校章,包埋架,佢地會即時車埋上去。

原文章由 pauli 於 08-6-19 13:30 發表
maria

暫時運動服各1套就夠啦,等佢開學后睇吓是否經常著才買多套替換。至於校服白色好易整dirty,就買两套,佢哋著2个多月后就換冬季,等出年再買啦,唔係出年就太細件啦!

係金錀買校服唔駛帶校章,包埋架,佢地會即時車埋上去。 ...

咁又係, 運動服可以遲d再係文具部到買
校服我就會買3套, in case洗或iron唔切姐

hi pauli,

我上星期五番學校俾左錢買書包了
運動衫就未買, 因為我唔肯定亞仔穿什麼碼, 遲d番暑假班時先帶埋佢去買啦
我地D班穿綠色, 我都覺得紅色最靚, 然後就係藍色

另外, 我都俾左錢搭校車了
亞叔話8月底個家長日個天d校車叔叔會係學校
到時再問實幾點同邊度上車

你決定搭學校校車定出面搵保母車未呀?

maria,

我未決定搭學校校車定保母車,因為未有保母車info。遲D返學校買書時就會有保母車叔叔問搭唔搭!校車要6:35上車,好早呀!
‹ 上一主題|下一主題