用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 In 完3間都唔收下一步應點做好?
go

In 完3間都唔收下一步應點做好? [複製鏈接]

要等到幾時再搵其他呢?請幫手
   0    0    0    0
http://www.youngnutrition.net/member/tickers/61134/ticker1.png" border="0" >rder="0" >

同病相憐!都唔知點算好.

有D學校有second round 收生, 鎖定心儀後試下打電話去問

有邊間有second round收生??

回覆 #1 taimanfung 的文章

問下心儀的學校幾時再有 second round application

原文章由 JJ2005 於 07-12-3 23:55 發表
有邊間有second round收生??

逐間打電話問下
俾d 誠意先得o架  

係rejected or waiting list, 為表誠意同快其人一步,你可馬上手寫一封直接交比幼稚園的校監,校長, 內容大致好喜歡貴幼稚園, 希望有人放棄可填補你小朋友上去......等, 但可能真係要等, 因宜家好多家長會保留幾間, 唔到最後都唔放位交番比幼稚園, 祝成功.:loveliness:

原文章由 taimanfung 於 07-12-3 15:33 發表
要等到幾時再搵其他呢?請幫手

原文章由 LILY媽咪 於 07-12-4 00:33 發表
係rejected or waiting list, 為表誠意同快其人一步,你可馬上手寫一封直接交比幼稚園的校監,校長, 內容大致好喜歡貴幼稚園, 希望有人放棄可填補你小朋友上去......等, 但可能真係要等, 因宜家好多家長會保留幾間, ...

有2間係waiting list,不過要等人放棄至有位,輪都未輪到我啦!都唔知要等幾耐?依家又唔知咩月份再報其他幼稚園至?間間都係安排喱段時間In,我依家真係企係道(唔知可以做D乜)!
http://www.youngnutrition.net/member/tickers/61134/ticker1.png" border="0" >rder="0" >

我覺得除了等同寄信外. 應該有些學校仲可以報. 或者不用等到開學前咁遲先至有無位. 如果九龍塘可以試迦南, 啟思, 約克, Stafford, 方方, 又一村. 根據以往資料, 都好似好遲都有得報同有位. 雖然可能未必係第一心水學校. 不過都可以在當中搵出一兩間比較想報的.

原文章由 taimanfung 於 07-12-4 00:49 發表

有2間係waiting list,不過要等人放棄至有位,輪都未輪到我啦!都唔知要等幾耐?依家又唔知咩月份再報其他幼稚園至?間間都係安排喱段時間In,我依家真係企係道(唔知可以做D乜)! ...

多謝各位分享。THANK!

11月尾仔仔in 左4間,只有一間收下午班,我立即再上網找還有沒有學校仲可以報.結果選了聖馬加利大及聖心.
但現在12月頭,這兩間都截止了.

May be try YMCA

原文章由 hinghing22 於 07-12-4 18:28 發表
11月尾仔仔in 左4間,只有一間收下午班,我立即再上網找還有沒有學校仲可以報.結果選了聖馬加利大及聖心.

唔好太擔心, 因為到明年7月, 一定有好多家長手上有幾間幼稚園既, 會放棄學位架啦... 依架只要去d 學校填form, 表示誠意先, 到明年summer or 5月後, call 去, 佢地多數有位剩架, 不過剩既位, 多數係下午班, 要有心理準備

如果係想入好心宜既, 而又衰了interview, 最好不停寫信, 因為我有朋友2年前都係咁, 用了3個月時間打動校長, 收了啦.. 我朋友係每星期一封信....

唔好太擔心.... 真係好多家長手持幾間幼稚園係手架...

原文章由 Cat108 於 07-12-4 18:55 發表
May be try YMCA

可以試下迦南, 佢地係全年都收生。
我係琳琳豬個媽咪......叫肥妹媽咪琳琳豬 2005 年 12 月 19 日出世﹗

其實可以讀住其它學校先, 等k2再考插班囉...

其實我現時都只有一個offer係手....浸幼同st.cat都唔收, 因為係in家長, 我又無well prepared....

原文章由 hinghing22 於 07-12-4 18:28 發表

不用擔心有我陪你 我等緊4間結果,1間未IN

you might try the LLC in Kowloon city
study the Nursery class next april, then will directly to the K1 class

May be you can try York.

原文章由 taimanfung 於 07-12-4 00:49 發表

有2間係waiting list,不過要等人放棄至有位,輪都未輪到我啦!都唔知要等幾耐?依家又唔知咩月份再報其他幼稚園至?間間都係安排喱段時間In,我依家真係企係道(唔知可以做D乜)! ...

你淨係識在 forum講  "企左係道", 而唔識實際行動

[坐以待斃] 係冇人幫到你
快d 問下其他學校仲收唔收生啦

如果叩門,其實一般最好岀擊既時機係幾時呢?二、三月可以嗎?
‹ 上一主題|下一主題