用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 已被KTS取錄, 仲去唔去APS面試?
go

已被KTS取錄, 仲去唔去APS面試? [複製鏈接]

心大心細, 唔知邊間好! 好唔好等埋APS面試結果再作決定呢?
   0    0    0    0

原文章由 cherriemama 於 07-12-3 09:17 發表
心大心細, 唔知邊間好! 好唔好等埋APS面試結果再作決定呢?

cherriemama, 其實睇下你有幾鍾意aps 啦. 2間學校各有千秋. 不過aps 就一定要學一樣樂器(鋼琴除外).  但派位 aps 比kts 較優.  因為aps 較kts 為谷. 如果你女女都喜歡音樂不防可去aps 面試後再想, 如她本身不太喜歡音樂且好動相信kts 會較為好.

希望你搵到間arm 你 女女的小學

已被KTS取錄, 仲去唔去APS面試?

Of course go la. APS is much better than KTS in whatever aspect. My friend's daughter is studing there. Very good training.

Thanks! 其實我本身都鍾意APS多d, 對佢學術方面成就亦冇懷疑, 而且我囡囡都鍾意音樂, 我亦唔介意俾佢學多一樣樂器, 但我朋友話學邊樣樂器係由學校分配, 學生係冇得選擇, 冇興趣都要學! 所以攪到我對APS有d卻步!

原文章由 ianmami 於 07-12-3 09:24 發表

cherriemama, 其實睇下你有幾鍾意aps 啦. 2間學校各有千秋. 不過aps 就一定要學一樣樂器(鋼琴除外).  但派位 aps 比kts 較優.  因為aps 較kts 為谷. 如果你女女都喜歡音樂不防可去aps 面試後再想, 如她本身不太喜歡 ...

原文章由 cherriemama 於 07-12-3 09:41 發表
Thanks! 其實我本身都鍾意APS多d, 對佢學術方面成就亦冇懷疑, 而且我囡囡都鍾意音樂, 我亦唔介意俾佢學多一樣樂器, 但我朋友話學邊樣樂器係由學校分配, 學生係冇得選擇, 冇興趣都要學! 所以攪到我對APS有d卻步! :fun ...

cherriemama, "話學邊樣樂器係由學校分配, 學生係冇得選擇, 冇興趣都要學! 所以攪到我對APS有d卻步!" 呢個係我唔考aps 的原因. 小兒沒有音樂細胞. 我怕大家以後為此傷和氣.

我囡囡鍾意管樂, 但我怕萬一咁好彩APS收o左佢而又安排佢學絃樂就慘囉! 到時成日見到人o地吹得咁開心自己又冇得學, 仲要學一種自己冇興趣o既樂器, 感覺好難受!:cry:

原文章由 ianmami 於 07-12-3 09:53 發表

cherriemama, "話學邊樣樂器係由學校分配, 學生係冇得選擇, 冇興趣都要學! 所以攪到我對APS有d卻步!" 呢個係我唔考aps 的原因. 小兒沒有音樂細胞. 我怕大家以後為此傷和氣. ...

cherriemama,

首先要分清楚正規上課的音樂堂(包括在學費內)和課外的樂器課(不包括在學費內)。

宣小會分配每名新生上小組樂器課,這是課外的堂課,要另外付費的,不是在正規課程內。學校會聘請最好的導師和為孩子選適合的樂器。但是如果不能編去你或孩子喜歡的樂器,其實妳可以不參加小組樂器課,自行在外面聘請管樂導師。

而正規的音樂堂,在小二開始,會分為弦樂組、管樂組和聲樂組。如果你的孩子不學樂器,亦可以加入聲樂組上課。

既然鍾意, 考咗先算, 收咗先諗, 我有朋友對囝囡讀APS (P.6 & P.4) , 佢話因對囝囡係插班生所以先無得選擇,(佢講咋唔知有幾真)我知Cherrie鍾意學flute, 如果我係你,APS一收咗Cherrie未叫選擇樂器前, 我就會寫定封信俾學校indicate我小朋友嘅意願 (寫好d呀唔好咁求其), 雖然未必得, 總好過乜都唔做.

[ 本文章最後由 danielboy 於 07-12-3 10:48 編輯 ]

原文章由 danielboy 於 07-12-3 10:46 發表
既然鍾意, 考咗先算, 收咗先諗, 我有朋友對囝囡讀APS (P.6 & P.4) , 佢話因對囝囡係插班生所以先無得選擇,(佢講咋唔知有幾真)
我知Cherrie鍾意學flute, 如果我係你,APS一收咗Cherrie未叫選擇樂器前, 我 ...

danielboy, 你出黎啦.

ianmami,
cherriemama係我朋友, 又係個好熱心助人mami,
要出句聲, Cherrie適合APS,嘥咗機會.

原文章由 ianmami 於 07-12-3 10:48 發表

danielboy, 你出黎啦.

[ 本文章最後由 danielboy 於 07-12-3 10:55 編輯 ]

原文章由 danielboy 於 07-12-3 10:54 發表
ianmami,
cherriemama係我朋友, 又係個好熱心助人嘅mami,
我梗要出句聲, Cherrie好適合APS,唔想佢嘥咗個機會.

danielboy, cheeriemama 我都知佢係你老死so我都會叫佢考左再想...

我兒都考左再想...

我都考左再想...

原文章由 Childhood 於 07-12-3 12:22 發表
我都考左再想...

你好
   我知你有st. joe , yw , sfa , tsl on hand right?

我囡囡直情係唔鍾意音樂,佢連學琴都抗拒的,如果要佢學其他音樂,真係唔知會點?我怕攪到佢越來越無心機返學,真係頭痛!

若然係您哋,會有什麼決擇?

原文章由 puncos 於 07-12-3 12:51 發表
我囡囡直情係唔鍾意音樂,佢連學琴都抗拒的,如果要佢學其他音樂,真係唔知會點?我怕攪到佢越來越無心機返學,真係頭痛!

若然係您哋,會有什麼決擇? ...

i will give up APS choose tsl for active kits.

but i have only GH and KTS on hand, give up KRS, waiting for CKY and DGS.

Please advise.

原文章由 見習爸爸 於 07-12-3 12:55 發表

i will give up APS choose tsl for active kits.

puncos:
may be your daughter DGS apply OK nai!
which KG your kit study?
GH and KTS also not suitable for active kits!
i will choose CKY!

[ 本文章最後由 見習爸爸 於 07-12-3 13:15 編輯 ]

唉!我個女讀 st.cat,佢雙重性格,您叫佢坐定定做功課、温習咩,又得。佢又可以好活躍的參與 group discussion ,鍾意 swimming ,鍾意自己讀書,鍾意發問,所以我揀 cky 俾佢。

就係咁先頭痕,唯獨係唔鍾意音樂,就算唔揀 APS,我都唔知點揀好!

原文章由 見習爸爸 於 07-12-3 13:13 發表
may be your daughter DGS apply OK nai!which KG your kit study?
GH and KTS also not suitable for active kits!

I think I will also try.....
‹ 上一主題|下一主題