用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 荃灣區小學以普通話上中文堂
go

荃灣區小學以普通話上中文堂 [複製鏈接]

我想找間在荃灣區的小學以普通話上中文堂的,有冇呢?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

柴灣角天主教小學上午校今年一年級用普通話上中文堂,
荃灣天主教小學和伍季明上午校今年也一樣

(
原文章由 2Rma 於 07-12-2 18:14 發表
我想找間在荃灣區的小學以普通話上中文堂的,有冇呢?

[ 本文章最後由 peggy 於 07-12-3 18:52 編輯 ]

香港浸信會聯會小學小一已開始用普話教中文。

原文章由 peggy 於 07-12-2 22:59 發表
柴灣角天主教小學上午校今年一年級用普通話上中文堂,
荃灣天主教小學和伍季明今年也一樣

(
"我們愛,因為神先愛我們。"

醒目開學勳章

浸聯得兩班用普通話教中文(我有朋友的囡囡是讀其中一班)

原文章由 HelloKitty* 於 07-12-3 00:18 發表
香港浸信會聯會小學小一已開始用普話教中文。

香港道教聯合會石圍角小學小一及小二也是以普通話教中文的。

回覆 #1 2Rma 的文章

唔該哂咁多位,係呢,咁用咗普通話教中文對學生幫助大嗎?

石鍾山有一班是普通話教學的.

原文章由 2Rma 於 07-12-18 16:44 發表

原文章由 2Rma 於 07-12-18 16:44 發表

對於今年升讀小一的﹐一定睇唔到有乜幫助。
唯一肯定的是﹐用普通話的機會大左﹐對佢將來的普通話一定有幫助。
我個人覺得普教中家長要面對的是默書﹐如果家長不諳簡單的普通話﹐連漢語拼音也不會﹐便好難幫小朋友溫默書。 順默課文小朋友可以死記﹐但默詞語就必要好清楚讀音。 不知其他家長有沒有此問題?:loveliness:
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~
‹ 上一主題|下一主題