用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS or KRS or ST.margaret
go

KTS or KRS or ST.margaret [複製鏈接]

請問若給大家選擇,你們會選那間?請給我分析一吓!
   0    0    0    0

Pls give some advice!

我喜歡kts, 因為環境好, 校區好, 聽聞老師唔錯, 學生品德好...
st.margaret - 好像聯合國般, 除了英文好外, 其他的表現好像未見特出, 且地區與本人住址距離較遠...(純粹根據個人有限的資料)
請問krs是哪間呢?

原文章由 Irisl@m 於 07-11-28 19:01 發表

禮賢

pls give more advice!Thanks

Don't choose St. Margaret
有朋友係 St. Margaret 讀....老師....唉...冇愛心+不負責任
佢地向外話活動教學, 冇測考, 但係差唔多個個星期有測驗, 有突擊測驗+預先通知嘅測驗...

KRS -- 唔知邊間

我小朋友係 KTS 讀, 非常開心, 很喜歡返學, 不過係傳統教學, 課程亦比較深

原文章由 Irisl@m 於 07-11-28 19:01 發表

原文章由 cheungmp 於 07-11-28 21:34 發表
Don't choose St. Margaret
有朋友係 St. Margaret 讀....老師....唉...冇愛心+不負責任
佢地向外話活動教學, 冇測考, 但係差唔多個個星期有測驗, 有突擊測驗+預先通知嘅測驗...

KRS -- 唔知邊間

我小朋友係 KTS  ...

我想問KTS的英文程度如何?Choose SM是因為英小,可以在生活中自然learn english and talk english!KTS可否提供這環境!有幾多過外籍老師?Each day接觸外藉老師機會有幾多?Thank you very much!

KRS=禮賢

我記得之前有報告指St. Margaret的校長在觀課方面不足 , 對學生支援也不太理想 . 請問有沒有BK家長記得這由教署發表的報告的內容? 我也有朋友的女兒入讀此校 , 她說她的女兒都喜愛上學 .

原文章由 siusiumami 於 07-11-28 22:03 發表
我記得之前有報告指St. Margaret的校長在觀課方面不足 , 對學生支援也不太理想 . 請問有沒有BK家長記得這由教署發表的報告的內容? 我也有朋友的女兒入讀此校 , 她說她的女兒都喜愛上學 . ...

我有看全份Sm'report,可接受!英文好,小朋友有自信,like the
school!
But師資較弱!
KTS就是傳統好學校,小朋友亦愛上學!
Difficult to choose ar!

我在kts的website睇到話有三名外籍老師教英文...

原文章由 東南媽媽 於 07-11-28 23:04 發表
我在kts的website睇到話有三名外籍老師教英文...

剛KTS's website看不到ar!
唔知外藉老師教英文多唔多!

咁都睇唔到? 請查閱以下...

http://www.ktsps.edu.hk/index.htm

以下是抄錄自kts's website裡的學習特色:      
1. 各科課程均採用活動及傳統相結合的教學法,並輔以戶外參觀、講座、專題研習及課程統整等活動,藉以提高學生之學習興趣和加強學生聽、說、讀、寫之能力。
2. 中文科已轉以普通話授課(由2005年度小一開始),常識課則以英語授課。
3. 音樂、體育、視藝已實施專科專教。
4. 增加外籍老師至三位,外籍老師除負責Oral課及英語拼音科(小一至小三),每周還會與本地英文老師進行合作教學。  
5. 設英語室,佈置獨特的英語環境,在外籍老師帶領下進行英語活動。
  6. 定期舉行中、英文活動周及語文日,透過各類語文活動,以提高學生兩文三語的水平。

SM,KTS,KRS
SM以一條龍取勝。但請把交通時間也考慮为上

Thank you very much!
交通上三間一樣

sm是一條龍,個心好似定些!但我知secondary school is not so good!只望小學那批升上去待轉好!
朋友說從KTS出來要考直資英中不難,不用理是否一條龍
Is it true?

關於sm報告上話校長觀課方面不足, 其實校長要兼顧中小學一定係會忙d, 所以小學部係有一位head teacher負責, 我地家長有咩事都係會搵佢, 唔會直接搵校長,  呢位head teacher係好負責任, 日日都係學校, 有時仲會代吓課, 對家長既意見亦會盡量配合.  今年仲加多一位副校長.

我亦唔覺學校對學生支援不足, 學校本身有額外既拔尖補底班, 幫助追唔上既小朋友同成績好既小朋友更上一層樓.  而且編班亦係按成績編, 成績較弱既一班人數係特別少, 等老師可以有多d時間幫助佢地.

所以報告上寫既呢兩點並唔係大問題.

原文章由 siusiumami 於 07-11-28 22:03 發表
我記得之前有報告指St. Margaret的校長在觀課方面不足 , 對學生支援也不太理想 . 請問有沒有BK家長記得這由教署發表的報告的內容? 我也有朋友的女兒入讀此校 , 她說她的女兒都喜愛上學 . ...

我明天不會往KRS留位,而SM and KTS兩間好難取捨!
sm是英小,多net teacher,活動些,英文好,一條龍,但較新和口啤未明確!
KTS是中小,少net teacher,but the English standard is good!(oral skill is GOOD?),各科表現都出色,較傳統,沒一條龍,但歷史長同口啤好!
So difficult to choose!
若Sm給我多些信心,我也會choose SM!But now 信心未夠!
而太多人叫我choose KTS,令我動搖!可能KTS有保證andSM不多人識啦
PLs give me more advice pls!

醒目開學勳章

有冇問小朋友like那間more?  小朋友是不是可谷型?

原文章由 CHTmami 於 07-11-29 11:20 發表
有冇問小朋友like那間more?  小朋友是不是可谷型?

小朋友兩間都喜歡,他選不到,我先煩!
他是可以谷的,文靜!只不過我唔想他咁辛苦!KTS很辛苦

醒目開學勳章

原文章由 Irisl@m 於 07-11-29 11:26 發表

小朋友兩間都喜歡,他選不到,我先煩!
他是可以谷的,文靜!只不過我唔想他咁辛苦!KTS很辛苦

Well, the answer is very clear la

原文章由 CHTmami 於 07-11-29 11:31 發表

Well, the answer is very clear la

KTS辛苦嗎?(我打少了個字)
My answer is not clear ar!Because  some parents say that KTS is not 太大壓力!
‹ 上一主題|下一主題