用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 上午一間, 下午一間幼稚園?
go

上午一間, 下午一間幼稚園? [複製鏈接]

有無家長想過俾小朋友上午一間, 下午一間幼稚園? 等再看清楚那間好D再决定.
   0    0    0    0

校服書簿什費係其次嘅問題, 咁個小朋友會唔會好攰?驚佢唔適應到喎!怕咗跟住唔肯返學就弊家伙。

原文章由 sykimama 於 07-11-26 11:27 硐表
有無家長想過俾小朋友上午一間, 下午一間幼稚園? 等再看清楚那間好D再决定.

sykimama,

知道有人會讀兩間幼稚園, 但原因就不同!  如果是因為不知哪間較佳而有此安排, 我想是有點"那個"!  不如用些時間做好資料搜集, 再下決定, 現階段你兩間都交留位費就可以了!  要為小朋友的體力和心智社交發展多作考慮!

簽名被屏蔽

我已經做咗好多Research, 但都是單方面了解, 因為讀過一間的家長又不知另一間如何, 所以有此疑問 & 有人叫我讀兩間.

Radiomama, 以你所知, 讀兩間幼稚園的原因會是什麼?

原文章由 Radiomama 於 07-11-26 12:24 硐表
sykimama,

知道有人會讀兩間幼稚園, 但原因就不同!  如果是因為不知哪間較佳而有此安排, 我想是有點"那個"!  不如用些時間做好資料搜集, 再下決定, 現階段你兩間都交留位費就可以了!  要為小朋友的體力和心智社交發 ...

回覆 #5 sykimama 的文章

Hi,
I know that some students in K3 will study 2 kindergartens, 1 for am and 1 for pm. The reason is simple, eg. 1 PLK kindergarten will wnable them to have higher marks to get into PLK primary schools and the other one of another religon for the same reason.
So hard for the kids!!I see them to have only 40 minutes for lunch and rest before getting on the school bus for the pm class.

sykimama,

讀兩間學校多數是一間local, 一間international, 可以train小朋友keep住講英文, 又可以學中文和普通話, 但小朋友真的很辛苦, 好累, 因下晝無得take nap, 又無咗嚮屋企發白日夢嘅時間.  小兒的同班同學就有一個這樣的case, 小朋友每天都遲到15-30分鐘及早退15分鐘, 接送小朋友的家人也很辛苦和頻撲.

你想小朋友讀哪一間呢?  看看大家可否幫吓你!

有些人會揀蘇浙。

正如Radiomama所言,早上讀local,專攻普通話及相對傳統的教學法,下午讀international ,學習英語及活動教學多一點。學校還提供午飯及午睡地方,但學費都唔平,而且小朋友都好辛苦,所以即使有此打算,我想起碼k2才開始會好d。

原文章由 Radiomama 於 07-11-27 09:57 發表
sykimama,

讀兩間學校多數是一間local, 一間international, 可以train小朋友keep住講英文, 又可以學中文和普通話, 但小朋友真的很辛苦, 好累, 因下晝無得take nap, 又無咗嚮屋企發白日夢嘅時間.  小兒的同班同學就 ...

雖然現在還未知學校收唔收, 但都想問一問你們的意見. 我心儀的是HKPS 和 St Cat , 我喜歡HKPS 因為3年都有双班主任制, 而St Cat 就出名D. 有朋友叫我兩間都讀(如果收), 他們說反正大部份小朋友都安排課外活動, 而且又不用對着工人姐姐太長時間, 致於小朋友的休息時間, 他們會好易習慣, 不知怎麼好. 那位朋友又說, 假如到K2時入了CCKG(幸運地), then就不用再安排上下午班了.

原文章由 olima 於 07-11-28 09:39 發表
有些人會揀蘇浙。

正如Radiomama所言,早上讀local,專攻普通話及相對傳統的教學法,下午讀international ,學習英語及活動教學多一點。學校還提供午飯及午睡地方,但學費都唔平,而且小朋友都好辛苦,所以即使有此打算,我想起碼k2 ...

簽名被屏蔽

sykimama,

hkps同sc都係好類似嘅學校, 如果兩間都收, 你不應兩間都讀, 揀定一間啦!
如果你嘅小朋友, 屬早睡早起一類, 應選擇am session!
又如果hkps嘅英普班(上晝)俾offer你嘅話, 是一個好好嘅選擇!
兩間幼稚園都有好好嘅培育, 也有不少這兩所學校的精英進入cckg.
以上是我去年為小兒報k1時的心得, 希望你好好考慮!
‹ 上一主題|下一主題