用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖加勒(般咸道)08-09 k1
樓主: LiBoBo
go

聖加勒(般咸道)08-09 k1 [複製鏈接]

妳地講到讀女校真係好似有d 影響咁0既 ??

因為我自己唔係女校出身, 所以真係唔可以感受得到.

我又唔覺得問題咁大wor, 我自己由k1 - p6都係女校, 跟住就轉左男女校, e+咪又結婚生囡, 我2個妹由k1 - f7都係女校, 咪又係2個都有拍拖, 有1個出年都會結婚 到佢地上到大學, 同異性相處多左就會唔同呀啦, 又或者帶佢地去多d唔同朋友既gathering, 等佢地都有機會接觸異性, 情況又會好好多
原文章由 LiBoBo 於 07-11-24 14:43 硐表
妳地講到讀女校真係好似有d 影響咁0既 ??

因為我自己唔係女校出身, 所以真係唔可以感受得到.

原文章由 米之連媽媽 於 07-11-23 13:59 硐表
我都係住牛頭角架, 但老公話如果真係讀呢間, 就應該會搬去hk side, 方便呀囡wor

另外, 我想知你地d bb係大女 or 細女呀, 因為我個囡interview時都未夠2 yrs, 我驚如果年紀差得遠, 呀囡會追唔上
...

我個女是細女(依家都未足2歲),都一樣收咗am.  我想將來我是要花多点時間和心机來栽培她的.  或許她會比別人吃力,但我會給她机會去嘗試. 大不了讓她多讀一年k3吧: .不用擔心那麽多啦.

原文章由 ymc100 於 07-11-27 16:27 發表
我跟你一樣, 但st. paul's church是上午班, 我不是考慮上下的問題. 我大多數會給我女讀st. paul's church. 我有朋友的女都是讀St. Clares, 她說是一間好好的學校, 她的女讀得很開心. 所以p1都繼續讀。

其實, 救恩及 ...

哈哈,又同你一樣收咗禮賢會上午喎,不過St Clare 同禮賢會都唔會交留位. 反而St Paul's Church 同Victoria我會交留位先再想喇

Dear nlau and ymc100

My gal is also recepted by SPC and St.Clare.  Can I have your more views about these 2 schools.  

St.Clare is a traditional school with Primary and Secondary Schools, but may not as good as Sacred Heart.
SPC is a good school.  but I am not sure this school is only good for boys , as I note that most of the students go to Raimondi.

原文章由 nlau82 於 07-12-3 01:45 發表

哈哈,又同你一樣收咗禮賢會上午喎,不過St Clare 同禮賢會都唔會交留位. 反而St Paul's Church 同Victoria我會交留位先再想喇
‹ 上一主題|下一主題