用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請提供沙田區內Band 1尾至 Band 2 頭中學 , 謝謝! ...
樓主: ice100
go

請提供沙田區內Band 1尾至 Band 2 頭中學 , 謝謝! [複製鏈接]

原文章由 暴媽 於 07-11-28 17:45 發表
嘩, 唔係掛, 我都唔識答呀, 小朋友又點識呀...
死啦, 我應該點呀, 好緊張呀!!
都唔知點揀, 因我住天水圍架, 想借地址報沙田, 但沙田咁多人睜, 我應該點呀.....先考直資定等抽獎..... ...

暴媽
如果妳由天水圍借地址報沙田,真係好有可能會跌band

回覆 #20 暴媽 的文章

都唔知點揀, 因我住天水圍架, 想借地址報沙田, 但沙田咁多人睜, 我應該點呀.....先考直資定等抽獎.....

暴媽:

你如住天水圍就算比你入到津校(沙田英中),咁到時你小朋友返學都好辛苦wo!

原文章由 暴媽 於 07-11-28 16:50 發表
GROUP INTERVIEW係咪即係一班小朋友一齊IN, 需唔需要做試題或準備PROFILE呢??

如果考津校, 又需唔需要做考試同PROFILE呢??
如要, 請幫忙提供PROFILE SAMPLE呀, 拜托..... ...

呢間唔係林大輝, 是間津校B1,另一題
如果比你選一條校規來取消,你選那一條

都唔知點揀, 因我住天水圍架, 想借地址報沙田, 但沙田咁多人睜, 我應該點呀.....先考直資定等抽獎..... ...

天水圍都有三所直資學校,妳可以嘗試了解::   

香港青年協會李兆基書院 (英中),中華基督教青年會中學,天水圍香島中學

另有兩校推介:

崇德 (英中)

羅桂祥 (中中) 

[ 本文章最後由 elbar 於 07-12-2 17:20 編輯 ]

當你考到直資, 人地會在大抽獎前通知你, 並要你簽承諾書及收了你的小六學生證, 在大抽獎前交上教育局, 教局就不會安排你的小朋友大抽獎.

個個學你一樣, 你叫d直資點收生, 人地辦學都想揾好學生, 及認同他們辦學理念的家長, 所以你你小朋友的成績好就博博大抽獎, 不想煩就報直資, 當年我都係敢樣, 宜家都幾好.

[ 本文章最後由 swallowngxx 於 07-11-29 09:57 編輯 ]

原文章由 swallowngxx 於 07-11-28 09:22 發表

你可以先當面試練習, 林大輝分兩次面試, 第一次是group interview, 通過才有2nd interview, 第二次面試即知結果, 有3日時間你考慮, 通常d人都即時簽確認信作實, 收夠人就不會再有第二輪收生, 去年原本收5班中一 ...

聽過林大x中學個女校長上年在沙呂小招生, "如想貴子弟出人頭地, 可選本校," 有小小反感, 又冇簽合同......
所以冇考慮佢

其實係咪津校好過直資呢?
我有D同事寧願選擇大抽獎, 也不選直資, 因她們覺得津校比較好, 只要肯比錢交學校就可讀直資, 到底是否這樣呢??

原文章由 暴媽 於 07-11-29 15:50 發表
我有D同事寧願選擇大抽獎, 也不選直資, 因她們覺得津校比較好, 只要肯比錢交學校就可讀直資, 到底是否這樣呢??

唔使俾錢我都想, 可惜小朋友不是band one頭, 始終讀英中好d, 抽唔中, 日後扣門好煩, 直資是值得考慮, 不過就要小心選擇.

原文章由 annie1027 於 07-11-29 13:27 發表

聽過林大x中學個女校長上年在沙呂小招生, "如想貴子弟出人頭地, 可選本校," 有小小反感, 又冇簽合同......
所以冇考慮佢

嗰個係副校長, 我也曾聽過她主講, 好長氣, 我奮咗..

different student may suit for different method...............if match......................

要看看你報邊間, 有d直資要過5關, 你有錢人地都唔收你,  特別是轉直資的名校.

上年我小兒考了4間(不是名校), 忙到暈, 首先學生操行要B以上, 成績一般都有機會面試, 看你的臨場表現, 但間間都不同花款, 有一間變相要考筆試, 考到都仲要考多個英文試才可以入英文班, 否則就要入中文班, 有間要問家長很多假設性的問題, 要看看家長是否和學校理念一致, 有間教會的又驚我個仔太活潑(因小學參加了很多校內外活動)........所以直資學校都對考生都很有要求

hahah

原文章由 暴媽 於 2007-11-28 17:45 發表

住天水圍,想林大輝.haha
bb angle

回覆 #30 mimibobo 的文章

請問呢D 資料是邊一年的數據?選校真是很煩惱!

面試準備

去年我的仔仔參加了面試班, 準備考沙田區的中學.我覺得很有幫助
‹ 上一主題|下一主題