用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請提供沙田區內Band 1尾至 Band 2 頭中學 , 謝謝! ...
go

請提供沙田區內Band 1尾至 Band 2 頭中學 , 謝謝! [複製鏈接]

各位家長:

我仔仔今年要報自選中學,已報左兩次分,學校老師話佢可選Band 1 尾 至 Band 2 頭的中學. 但都唔知沙田區學校的Banding , 請問各位可否指教.
                                             謝謝!
   0    0    0    0

有冇人可幫幫手呀??

我都吾係好清楚Band 1 尾 至 Band 2 頭的中學係邊幾問, 但以下係沙田區內用會考最佳六科指數的排名, or http://www.pupil.com.hk/pls/school_display?p_type=3 有更多的資料.

保良局胡忠中學 67
  聖公會曾肇添中學 66
  沙田循道衛理中學 65
  沙田官立中學 64
  浸信會呂明才中學 62
  沙田培英中學 59
  沙田蘇浙公學 59
  聖母無玷聖心書院 55
  五旬節林漢光中學 54
  聖公會林裘謀中學 50
  梁文燕紀念中學(沙田) 49
  天主教郭得勝中學 49
  馬鞍山聖若瑟中學 45
  香港九龍塘基督教中華宣道會鄭榮之中學 45
  聖羅撒書院 43
  樂善堂楊葛小琳中學 42
  基督書院 38

原文章由 mimibobo 於 07-11-20 13:01 硐表
我都吾係好清楚Band 1 尾 至 Band 2 頭的中學係邊幾問, 但以下係沙田區內用會考最佳六科指數的排名, or http://www.pupil.com.hk/pls/school_display?p_type=3 有更多的資料.

保良局胡忠中學 67
  聖公會曾肇添 ...

but i wonder the data they use..........???..........

原文章由 ice100 於 07-11-17 15:18 硐表
各位家長:

我仔仔今年要報自選中學,已報左兩次分,學校老師話佢可選Band 1 尾 至 Band 2 頭的中學. 但都唔知沙田區學校的Banding , 請問各位可否指教.
                                             謝謝! ...

早兩年我囡囡都沙田band 1尾學生,自行我幫佢選擇蘇浙,而排大抽獎就第1. 林求謀,2. 蘇浙 2.鄭榮之 4. 胡忠 5.陳震碬

如果你心儀係英中,band 1尾 多數選擇 蘇浙,林漢光,鄭榮之,崇真
中中就係胡忠,不過在馬鞍山區
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

上水區學校的 Banding?

各位家長:

我仔仔今年要報自選中學,已報左兩次分,學校老師話佢可選Band 1 尾 至 Band 2 頭的中學. 但都唔知上水區學校的Banding , 請問各位可否指教.
                                             謝謝!

回覆 #5 fitceo 的文章

多謝!各位回覆.:)
咁林漢光,鄭榮之,郭得勝又選邊間好d尼.

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

冬日勳章 醒目開學勳章

原文章由 ice100 於 07-11-20 17:55 硐表

我會選林漢光!

我都會撰林漢光..

原文章由 ice100 於 07-11-20 17:55 硐表

各位, 我想問下沙田區的band 1尾 or band 2的中學, 是否有20多間呢??
如果大家可以揀的話, 會選擇直資中學(林大輝), 定會等大抽獎呢?
如果我30間意願都揀沙田區, 係咪點衰都唔會派到其他區呢?
本人很麻煩是因為我已報名考林大輝, 但唔想放棄抽獎機會, 因老師話沙田區現時學位充足, 應該派到心儀中學.....
請各位幫忙比意見....!!

原文章由 Cammy 於 07-11-27 13:24 硐表
我都會撰林漢光..

見過林漢光d女生著校服透bra(唔知係黑色定係藍色)
have a nice day!!!!

回覆 #12 暴媽 的文章

hi

我覺得睇下你係咪非常希望個小朋友入英中囉,
如係的話咁揀直資保險d.

(如個小朋友的成績在band 2的話)

另有心水推介: :

培英,崇真,蘇浙

[ 本文章最後由 elbar 於 07-11-29 00:14 編輯 ]

原文章由 暴媽 於 07-11-27 16:55 硐表
各位, 我想問下沙田區的band 1尾 or band 2的中學, 是否有20多間呢??
如果大家可以揀的話, 會選擇直資中學(林大輝), 定會等大抽獎呢?
如果我30間意願都揀沙田區, 係咪點衰都唔會派到其他區呢?
本人很麻煩是因為我已 ...

你可以先當面試練習, 林大輝分兩次面試, 第一次是group interview, 通過才有2nd interview, 第二次面試即知結果, 有3日時間你考慮, 通常d人都即時簽確認信作實, 收夠人就不會再有第二輪收生, 去年原本收5班中一, 但後來只收4班(不是沒有學生), 可能因要起新綜合大樓的關係, 你可以再看看小朋友成績才決定, 有信心大抽獎就不簽信, 簽咗信就不可以大抽獎.

[ 本文章最後由 swallowngxx 於 07-11-28 09:24 編輯 ]

原文章由 swallowngxx 於 07-11-28 09:22 發表

你可以先當面試練習, 林大輝分兩次面試, 第一次是group interview, 通過才有2nd interview, 第二次面試即知結果, 有3日時間你考慮, 通常d人都即時簽確認信作實, 收夠人就不會再有第二輪收生, 去年原本收5班中一 ...

GROUP INTERVIEW係咪一班小朋友一齊IN架, 需唔需要做問卷&ROFILE果D?

如果報津校, 係咪都要INTERVIEW, 形式係咪好似考試呢??
因我仲未幫囝囝做PROFILE, 好煩....各位有冇PROFILE可提供!!

GROUP INTERVIEW係咪即係一班小朋友一齊IN, 需唔需要做試題或準備PROFILE呢??

如果考津校, 又需唔需要做考試同PROFILE呢??
如要, 請幫忙提供PROFILE SAMPLE呀, 拜托.....

回覆 #1 暴媽 的文章

容我插咀,
group interview 似考高官,
仔今年中一, 沙田
去年有題,
大家認為行政長官應要有何條件?
曾xx或梁家x在便論中嬴, 你怎投票,why?

嘩, 唔係掛, 我都唔識答呀, 小朋友又點識呀...
死啦, 我應該點呀, 好緊張呀!!
都唔知點揀, 因我住天水圍架, 想借地址報沙田, 但沙田咁多人睜, 我應該點呀.....先考直資定等抽獎.....
‹ 上一主題|下一主題