用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 我想問下點先叫做資優呀,
樓主: o0sandy0o
go

我想問下點先叫做資優呀, [複製鏈接]

Del.........

[ 本文章最後由 singlemum 於 07-12-28 11:42 編輯 ]

其實我覺得大家都唔需要太過介懷自己個小朋友係咪資優兒,老實講,'資優'呢個名詞令到大家有點兒迷失。

就以犬兒為例,從佢3歲開始巳經有不同老師同我講佢好似有資優兒特質,老實講連我自己都唔知點為之叫有,老師同我講佢上堂時睇嚟好似冇心聽你講書,但你一叫佢名佢又答得到你(我以為好多細路都係咁,因為佢哋好有"性格"),亦有老師留意到佢領悟同理解能力比同輩高(我覺得其實現今啲細路根本個個都好醒,佢哋只不過係扮唔識又或者唔鍾意應我哋啫)。

後來我哋再唸真啲,做咗冇壞啫,起碼得個知字,結果佢真係資優,咁我未响可能情況下比相關支援佢囉(因為我仲有個大女,所有冇可能比曬啲時間佢)。

不過我隻仔學習上係冇問題,但行為上真係要攪攪佢,佢個pat pat always只係'掂'到半張櫈,有時做做吓功課會'par''咗响張枱或企咗响度做都得(我係講緊响5分鐘之內做曬呢3個姿勢),佢今年9月就一年級啦,我都唔知點糾正佢好,試過軟硬兼施都唔得,真頭痛。

其實大家就算有個資優兒,都唔需要比太大壓力自己,講真,係咪資優都好我哋都係咁教,如果你係唔理佢,訧算係資優你都係唔理佢(當然可能會有3分鐘熱度),相反如是,要知教兒育女係我哋為人父母一生工作,細時教功課,大時教做人。

大家比心機啦^^^^加油

Wasabb

wasabb,

妳哩句... "不過我隻仔學習上係冇問題,但行為上真係要攪攪佢,佢個pat pat always只係'掂'到半張櫈,有時做做吓功課會'par''咗响張枱或企咗响度做都得(我係講緊响5分鐘之內做曬呢3個姿勢)" 我笑鬼咗出嚟... 我好奈無行哩個forums.

係唔係資優你都會係咁教
相反地 資優嗰個令人頭痛同壓力咁較大.
資優比唔到著數妳, 個名詞只係比到一個啓示你
睇下佢嘅長處同強項係邊 加以栽培
佢地一般都會係學習能力強 (唔等如讀書100, 只係快人一步明白) 相對地 明咗就開始遊雲 問佢佢知妳講乜 ...死未

e+真係有好多資優生 個人認為無乜特別優越
相反 資源投放大回報率抵吐血頻率高成績亦未必好!!!

由如佢地覺得明晒啲嘢 學得快 做得慢 啲工課時間係睇佢心情而定.

仲有 佢地啲咁情鬼咁敏感...佢真係好明你要乜
但無耐力有不隸........

坐唔定 真係好普通㗎咋......

原文章由 wasabb 於 08-1-2 13:56 發表
其實我覺得大家都唔需要太過介懷自己個小朋友係咪資優兒,老實講,'資優'呢個名詞令到大家有點兒迷失。

就以犬兒為例,從佢3歲開始巳經有不同老師同我講佢好似有資優兒特質,老實講連我自己都唔知點為之叫有,老師同我講佢 ...

hhkk,

你講得啱,資優生.....把火 .......教到嘔血。

相反,我個大女雖然唔係資優,不真係易教同聽教好多。:loveliness: :loveliness:

我隻仔冇嘢叻,轉數最快就係推卸責任果陣

Wasabb

原文章由 heiheikeikei 於 08-1-3 00:04 發表
wasabb,

妳哩句... "不過我隻仔學習上係冇問題,但行為上真係要攪攪佢,佢個pat pat always只係'掂'到半張櫈,有時做做吓功課會'par''咗响張枱或企咗响度做都得(我係講緊响5分鐘之內做曬呢3個姿勢)" 我笑鬼咗出嚟... 我好 ...

其實而家d小朋友真係叻左好多好多,同我地細個真係好唔同,又再同上一代比更叻左更多,相信現在小朋友都超早熟...資優與否好難甘細個睇到...

好似我個女,1歲半已經自己識開電視入碟去DVD機,轉台播碟睇,一歲就能分辨30種動物,7個月睇電視便會跟主題曲學唱及搖頭兩邊擺,我全部都有錄低做記錄....而家佢2歲3個月,講野好老積,會講大話,做錯多多藉口,鬥咀好好勝,成日話自己係全世界最叻最靚既小朋友....好怕佢將來遇到錯拆會逃避,有時資優可能仲難教,結果將來往往相反,要好小心處理

原文章由 tristawan 於 07-12-20 10:36 發表
其實我都想知多d關於資優既野

我囡囡而家讀緊k2
前幾日,班主任打電話同我講
話我囡囡講野好叻,
以而家佢同人講野既方式, 似個6-7歲既小朋友
佢個語言天份, 暫時觀察都屬於資優

因為我幫囡囡轉左校2個月, 之前果間 ...

[ 本文章最後由 vanwy 於 08-1-6 16:46 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題