用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 我想問下點先叫做資優呀,
go

我想問下點先叫做資優呀, [複製鏈接]

點先知bb係咪資優呢,我囡囡4個半月就學會坐,5個半月就學會企,8個半月就學會行,就說話就會叫阿爸,媽媽,mun mun,狗,
咁佢是否資優呀,幾大先知架.有冇d咩地方可以帶她去看看呢,thx
   0    0    0    0
http://www.babyhome.com.tw/album.php?mid=286776

原文章由 o0sandy0o 於 07-11-16 02:03 硐表
點先知bb係咪資優呢,我囡囡4個半月就學會坐,5個半月就學會企,8個半月就學會行,就說話就會叫阿爸,媽媽,mun mun,狗,
咁佢是否資優呀,幾大先知架.有冇d咩地方可以帶她去看看呢,thx ...

Your baby好正常 我就情願亞仔唔係資優la

唔係掃興,公司有個文職同事同你描述差不多,成長中都表現得比人早,所以中五完成後(因成績不好),以同年代屬於早出來工作,工作表現都可以,同一般打工仔差唔多︿咁如果這人是資優,是不是資優也沒啥關係了.反正也是一般的生活著.
與您共渡快樂時...天天都唔簡單!

超級版主 醒目開學勳章

現在小朋友營養好,學野係比以前快好多ga!
係唔係資優要大個d先知道!
好似my son細個淨識笑,傻更更咁,只覺佢越大越多咀,後來老師說他是資優,於是帶他去評估,7歲時是135+,9歲時是148!

原文章由 o0sandy0o 於 07-11-16 02:03 發表
咁佢是否資優呀,幾大先知架.有冇d咩地方可以帶她去看看呢,thx ...
唵嘛呢叭咪吽
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

Create Question and Answer the question by himself

Talkactive, love to learn the details of everythings.  Ask thousand of questions and find out the answers in the liabrary or internet.  Go to the liabary twice per weeks and join the reading  scheme.

Speically, some love to play pc games and find the way to win in a shortly time. Spend 5-10 mins every day to see some bbc or world news.

Or build  lego blocks trucks or ships in a short period.

Solve the questions in a short time and quick motivation at works.  Finish projects/homeworks within15mins before age 3.

Good memory even they can remember the pictures when they have seen before.  It is better to listen more music and play flash cards before age 3.

Love to count money and have a money concept before age 6 .   it is better to buy a casher for study math concept.

can to read science books and engineer builders's books by himself.

Basically, we can find a lot of ways to train them and discuss / compare all the time.
To compare orange and apple; Take MTR or Bus; Drink Milk or water;  If you always give them questions, they will use their brain to think and solve them by themself.

Start from age 1.  How to clean and tidy the toys? Block builders , memory games, listening music / eng /others languages everyday.

Envoirment can change their mind and behavious.
We all have our potential skills and we did not show them up or use them.     

In HK, we need more intelligent, billiance, bright people to help our local citizen and our kids.  Provide all of them to enjoy free education even in DSS or Private school, right?
原文章由 wong2323 於 07-12-15 19:44 發表
現在小朋友營養好,學野係比以前快好多ga!
係唔係資優要大個d先知道!
好似my son細個淨識笑,傻更更咁,只覺佢越大越多咀,後來老師說他是資優,於是帶他去評估,7歲時是135+,9歲時是148!

...
8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

你女女都算正常發展啊~
而家好多小朋友都差不多係咁發展~

講真...我自己響學校做...見到D資優生...
大部份性格都比較怪...又無咩朋友... (當然會有例外~)
而且大部份被定為資優的...可能只係某方面資優...
但其他方面或許表現很差勁...

因為接觸過...所以...我自己就唔會去希望阿仔係資優...
只希望佢做一個平凡但快樂的人!!!

原文章由 o0sandy0o 於 07-11-16 02:03 發表

其實我都想知多d關於資優既野

我囡囡而家讀緊k2
前幾日,班主任打電話同我講
話我囡囡講野好叻,
以而家佢同人講野既方式, 似個6-7歲既小朋友
佢個語言天份, 暫時觀察都屬於資優

因為我幫囡囡轉左校2個月, 之前果間,我覺得囡囡學唔到野
問佢老師教左佢d咩,佢日日都話唔知 =.=
但轉左校之後 ,囡囡就日日拎住d書出黎睇
日日指住d字黎讀,唔識讀又即刻走黎問我

因為係轉校生, 所以佢班主任,暫時仲係觀察階段

至於佢既思考方面,我囡囡會諗好多"點解"
佢日日都狂問野
要你買玩具,佢都會同你講佢好鍾意,又會解釋話個公仔好靚
總之會講好多野,氹你買
唔買果陣,又會係咁問點解

做野好主觀,好有自信,唔要人幫
拎野食,拎玩具,佢都要自己拎,自己揀
超級獨立.......

禽日我囡囡佢整污濁左我件衫,我話左佢2句...
轉頭, 佢唔出聲自己呢埋去廁所
初初我都唔知咩事, 點知聽到d轟轟聲...
原來佢拎左我件衫放入洗衣機....開埋洗衣機同我洗乾淨件衫

我睇到,真係好驚訝
我囡囡只得4歲半......

我想問下,有冇家長既小朋友都會咁樣??
我囡囡有d咁既行為,係咪正常呢??
因為我得一個囡囡, 所以佢做好多野,我都係第一次經歷
我唔係好知,呢個年齡,佢既行為,說話應該係點

我唔知點先叫資優
但聽到老師同我講,我又想了解多d

我需唔需要帶佢去做下智能測驗呢??

原文章由 tristawan 於 07-12-20 10:36 發表
其實我都想知多d關於資優既野

我囡囡而家讀緊k2
前幾日,班主任打電話同我講
話我囡囡講野好叻,
以而家佢同人講野既方式, 似個6-7歲既小朋友
佢個語言天份, 暫時觀察都屬於資優

因為我幫囡囡轉左校2個月, 之前果間 ...

表面看來大部份小朋友如此,不過老師的既然如此說,也要多加留意啊! 等她大d,才去做評估會準確d。

有一點你可以留意,資優生大多對社會時事,國際大事特別關心啊!

原文章由 siuyi 於 07-12-20 04:22 發表
你女女都算正常發展啊~
而家好多小朋友都差不多係咁發展~

大部份性格都比較怪...又無咩朋友... (當然會有例外~)
但其他方 ...

Siuyi,

同意你的講法。 資優生大部份性格都比較怪。

可幸的,也見過些資優生從小得到父母的悉心照顧,不但能健全成長,性恪也很好啊!  

一直在照顧當中其實也遇到很多問題。 而我一直不敢帶她做資優評詁。因為知道資優生很麻煩,要有很多照顧。 
又覺得自己小朋友可能未必是資優生。
但就是一直不知是資優生,所以不能體諒她的行為,結果我做了很多不體諒(對他們=傷害),的要求及行為。

到後來發覺這是錯誤的,到發展到一個成為我解決不到的問題之後,我惟有鼓起勇氣去面對,後來就能更體諒她。 現小女在正向着正確而健康的方向發展中呢! 

我對她的改變其實也是一般育兒之道,只是更多觀察她的需要及更體諒,也給多點學習空間去滿足她。 就是將一般的育兒之道加大碼去做囉。 另外現在更能體會,每一位小朋友都不同的,真的能按他們的需要的話,相信母一個小朋友都能良好成長(當然知道要做到就好難囉,但不要放棄口啊!)

所以我知道,資優生怪是因為得不到適當的對待。 若你從小得不到不適當的對待,(不適當的對待從另一個角度看就是怪的對待)那當然這些小朋友會怪了。

,其實他們是被人扭壞了才對,但是能扭壞,當然能扭正囉,大家父母要努力啊!  

所以認為大家父母如覺得有懷疑就不要按着錢包,用一點點錢,可能你平時賣少少野也用了。可況現在很多人去做評估,不一定要很肯定才去做。

thx mayling234

我囡囡, 其實佢都會自己日日睇新聞
有時我放工返到屋企, 佢就會走埋黎同我講
今日有個小朋友......好慘 (佢講番個新聞報導我知)

最近,佢學校教佢地唔好浪費食物, 仲有d宣明會資料,圖片比佢地睇

而家佢成日見到人食野, 都叫人唔好哂d野食,話宣明會d小朋友好慘,成日冇野食,拎水要行幾個鐘,仲要好污濁,小朋友個肚又脹,個頭又大,瘦到d骨露哂出黎......(我全部聽我個女講)

呢d,算唔算留意時事果d架??

我諗...我都係要留意多d個女先得......

[ 本文章最後由 tristawan 於 07-12-20 16:52 編輯 ]

唔係掃你興,我個仔情況與你bb所描述差不多,但我又唔覺佢係資優. 之不過, 做父母越早知道自已小朋友屬於資優, 可以準備多d配套俾佢, 唔好浪費他的才華.

[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

siuyi,

我想知多d有關資優生性格都比較"怪"果方面, 點為知怪??? 無咩朋友是否指資優生喜歡獨個兒, 不喜歡與人相處???  

我果小朋友剛3歲了, 由1歲多開始已經不甚鍾意與其它小朋友一起玩, 最初以為每個bb成長速度有快慢, 已經3歲了, 自已本身是基督徙, 所以, 每星期日會帶仔仔返教會, 他每星期也會上幼兒主日學, 知道仔仔性格比較內向, 亦有帶他上playgroup,  

原文章由 siuyi 於 07-12-20 04:22 發表

但其他方 ...
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]

對...萬一真係發現自己小朋友有獨特天賦...
再給多栽培同支援...就唔會埋沒佢地既能力!
呢個係好正確既態度~

不過我覺得有太多家長...對"資優"呢方面顯得太過敏...
其實係咪資優...都唔可以咁快就睇到...
都係等三歲以後會比較清晰d時再測試會好d...
同埋...萬一小朋友係資優...
家長真係要付出更多努力去幫助小朋友去發展身心平衡...
呢樣真係好重要!!!
如果一味只享受於弦耀小朋友既資優而忽略左身心健康發展..
就反而有害無利~

所以我既意思都係希望家長們唔好太期望/希望自己仔女係咪資料...
反而應花多d時間去同佢建立良好親子關係...
留意多d佢地既各項平均發展...
呢樣更加重要~
到真係發現佢地有特殊資優...才帶他們去評估及給予相應的幫助都未遲~

未到一歲的人仔...個個都可以好厲害...
加上大多數自己家人總係會覺得自己家的bb總是比別人bb強...
咁父母聽得多讚美說話...可能真係以為好多野自己bb做到其他bb做唔到...
於是好容易會因為陶醉於bb既優點而忽略bb其他不足既地方~
呢個都係好多家庭既共通點~

我就係想提醒家長...
其實bb頭幾年...都應睇全面d小朋友既發展...
除自己bb..亦都多留意其他同月齡bb以作比較~
就好似呢個case...
問多d...就知原來樓主所講果d...
其實都有好多bb做到...
我並唔係在潑冷水...
希望樓主不要介意!!!

原文章由 mayling234 於 07-12-20 15:22 發表

Siuyi,

同意你的講法。 資優生大部份性格都比較怪。

可幸的,也見過些資優生從小得到父母的悉心照顧,不但能健全成長,性恪也很好啊!  

一直在照顧當中其實也遇到很多問題。 而我一直”不敢”帶她做資優評詁。 ...

paltiBB,

我所見到果d資優生...性格比較"怪"果d...
似乎都係家長未做到家庭支援...
例如...

佢地思想比較敏感...
個性的確較為孤僻...無咁合群...

有d表現反叛...憤世嫉俗...與老師爭論不休...
佢地可以當著全班與老師駁到面紅耳赤!!!

有d因為淨係某方面資優...如美術...但其他學科顯得力有不逮..
於是很沒自信心...

有D同屋企人關係唔好...

等等~

原文章由 paltiBB 於 07-12-24 11:39 發表
siuyi,

我想知多d有關資優生性格都比較"怪"果方面, 點為知怪??? 無咩朋友是否指資優生喜歡獨個兒, 不喜歡與人相處???  

我果小朋友剛3歲了, 由1歲多開始已經不甚鍾意與其它小朋友一起玩, 最初以為每個bb成長速度有 ...

Siuyi,

好同意你的說法, 資優生的父母若享受於弦耀小朋友既資優而忽略左身心健康發展..對小朋友將來有害無利 ~

我兩公婆都唔希望個仔是資優生, 因父母要比正常的家長付出更多努力去幫助小朋友去發展身心平衡...而且我倆的EQ比較弱, 可能唔係好識handle 小朋友的心身發展和脾氣, 總之難啦 !! 我想問吓如果想幫小朋友做test 測試佢係唔係資優生, 可以從什麼途徑??? 期望你的回覆 Siuyi, 謝 謝!!

原文章由 siuyi 於 07-12-24 15:56 發表
paltiBB,

例如...

佢地思想比較敏感...

佢地可以當著全班 ...

pagtiBB,

很抱歉...呢個問題我都答唔到你啊!
因我仔仔而家只係兩歲,
我暫時毋颥要及未有打算搵呢方面既資料呢!
所以我都唔知邊d地方可以test啊~
不過這裡應有好多有經驗既資優生家長可以幫到你啊!!!

原文章由 paltiBB 於 07-12-25 15:40 發表
Siuyi,

好同意你的說法, 資優生的父母若享受於弦耀小朋友既資優而忽略左身心健康發展..對小朋友將來有害無利 ~

我兩公婆都唔希望個仔是資優生, 因父母要比正常的家長付出更多努力去幫助小朋友去發展身心平 ...

原文章由 siuyi 於 07-12-24 15:56 發表
paltiBB,

例如...

佢地思想比較敏感...

佢地可以當著全班 ...

咁請問,搞到D資優仔變得 '怪" 的那些不懂教的家長,
需要做到乜野支援?
係咪唔怪的資優生即係代表係家長功勞?佢地識教?

有兩個資優子女的家長,
一個自幼已EQ高,唔會令阿媽老師頭痛,簡直品學兼優,
一個成績也很好,但EQ低,成曰被老師投訴,
兩個都讀同一所小學。
阿媽都話兩個個性根本唔一樣。

咁,這個阿媽究竟係咪只支援一個,不支援另一個?

[ 本文章最後由 叮鈴 於 07-12-26 16:47 編輯 ]

叮鈴:

呢方面就真係專家先答到了!

其實我都睇過一篇文章,
話資優兒可分九類(唔知有冇記錯!)
呢九類之中...有一類定兩類係身心全面資優...
即係話佢地除左叻之外...仲好識諗...唔駛大人擔心~
而其他類...可能會容易有各種唔同既性格或人際方面既問題~

所以...個家長有兩個資優兒...
佢地如果屬於兩類唔同性質既資優...
咁應付方法都會有所不同了~

呢d...應要由專家去評估及教導應點做了~

原文章由 叮鈴 於 07-12-26 16:45 發表

咁請問,搞到D資優仔變得 '怪" 的那些不懂教的家長,
需要做到乜野支援?
係咪唔怪的資優生即係代表係家長功勞?佢地識教?

有兩個資優子女的家長,
一個自幼已EQ高,唔會令阿媽老師頭痛,簡直品學兼優,
一個成績也很好,但EQ低,成曰 ...
‹ 上一主題|下一主題