用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培道小學 培道小學
go

培道小學 [複製鏈接]

培道小學沒有太多人提及, 她是少班教學, 我也去過其開放日, 感覺良好, 請問可唔可以提供對此校更多意見.

因為培道小學收了我女兒. 想知道更多.
   1    0    0    0

原文章由 芝娃娃 於 07-11-13 17:48 硐表
培道小學沒有太多人提及, 她是少班教學, 我也去過其開放日, 感覺良好, 請問可唔可以提供對此校更多意見.

因為培道小學收了我女兒. 想知道更多. ...

我都想知,因為都收左我囡,唔知有無其他bk媽咪可分享下呢,

我個囝囝都收了,但不打算報讀,因為男仔沒有直升中學的機會,聯系中學是女校。

面試那天,老師笑容可掬,是最親切的一間,相信老師會很珍惜學生,
因為它的競爭力不大,人人都以它為後備,都幾可惜!

我喜歡它小班教學,普通話教中文,不知英文如何?

聽人說培道以中文教學, 由於中學派位不好, 所以都好少人會提及或選擇, 因此通常大家都會選這校作 back up。

原文章由 芝娃娃 於 07-11-13 17:48 硐表

Hi, 我在明報通識網看見以下資料, 唔知準唔準呢?

最多學生升讀的中學 1) 校名:香港培道中學 / 人數:18
2) 校名:華英中學 / 人數:9
3) 校名:東華三院黃笏南中學 / 人數:7

獲派首三志願學校的百分比 82.4%
升讀英中百分比 57.9%

夺标

原帖由 芝娃娃 於 07-11-13 17:48 發表

培道...是一間唔谷嘅學校,小朋友讀得開心.......功課又唔多,如果你小朋友係女仔.....的話就仲好,因培道中學..(只收
女生~~唔收男生)所以女生..中學就唔駛再煩揾學校,培道小學啲老師...好有愛心!!

原帖由 芝娃娃 於 07-11-16 12:12 發表
Hi, 我在明報通識網看見以下資料, 唔知準唔準呢?

最多學生升讀的中學 1) 校名:香港培道中學 / 人數:18
2) 校名:華英中學 / 人數:9
3) 校名:東華三院黃笏南中學 / 人數:7

獲派首三志願學校的百分比 82.4%
升讀英 ...

唔太清楚...不敢比意見!
‹ 上一主題|下一主題