用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問將軍澳哪幾間中學校風好d?
go

請問將軍澳哪幾間中學校風好d? [複製鏈接]

香島中學好嗎? 又或者坑口和景琳有哪幾中學校風好d的. thx!!
   0    0    0    0

我都想知呀,景林得兩間小學並無中學,位置較近景林有
鄭X彤、張X松,遠少少近寶康公園有馬XX喜,但呢三間都
麻麻地,尤其鄭、張呢兩間D校風不敢恭維,我只好求神拜
佛希望阿女將來千萬唔好派去呢幾間。

原文章由 ptm_sarah 於 07-11-9 10:21 硐表
香島中學好嗎? 又或者坑口和景琳有哪幾中學校風好d的. thx!!

我曾見過馬陳x喜學生係疊翠軒轉角位男男女女仲擔住支煙, 差唔多到學校門口先掉左佢跟手入學校, 手法相當純熟....

我認為迦密,宣基在區內也頗受歡迎的。

回覆 #4 sharon102 的文章

迦密/宣基當然係好 (Band 1 ). 馬xx及香島是band 3 , 但香島校社真是very good . 如果你小朋友是Band 2生 ,可考慮坑口 - 甲子年 Band 2 或寶林- 呂潤才Band 2 頭

迦密是全區唯一英中,會考成績及升大學率一向不俗。宣基發展良好,而且因為全區只有一間英中,所以學校發展空間很大(你試下去沙田開,成十四間英中,點爭?^^),也是首選。

Band 2真的難選一點,同意甲子年及呂潤才也可考慮。

羅氏亦屬於英中, 是否受歡迎的中學? 競爭大嗎?

原文章由 Mcmug_1999 於 07-11-21 20:46 硐表
迦密是全區唯一英中,會考成績及升大學率一向不俗。宣基發展良好,而且因為全區只有一間英中,所以學校發展空間很大(你試下去沙田開,成十四間英中,點爭?^^),也是首選。

Band 2真的難選一點,同意甲子年及呂潤才也可考慮。 ...

Band 2 仲有一間王華湘都ok架.
我的廚房 - 午餐盒http://hk.myblog.yahoo.com/decemlmk

今年轉100%直資 , 是學校選學生 , 而且有姊妹小學 , 我知有很多人都想入

原文章由 cat8cat 於 07-11-21 21:29 硐表
羅氏亦屬於英中, 是否受歡迎的中學? 競爭大嗎?

Hi Decem,

可否講多些關於王華湘中學的資料如師資、校風
及功課多唔多、程度等等! tkx

InMaMa

原文章由 Decem 於 07-11-22 16:39 硐表

Band 2 仲有一間王華湘都ok架.

迦密係唯一band one英中, 小朋友成績名列前茅者不作他選..

王國會長

我聽我兒姪話band1既包括景嶺中學, 慕德中學, 迦密主恩中學(英中)、東華3院呂明才中學(band1尾 & band2頭到)。

所以佢band2成績可能揀呂明才啦.....

王國會長

原文章由 Sosososo 於 07-11-22 17:12 硐表
今年轉100%直資 , 是學校選學生 , 而且有姊妹小學 , 我知有很多人都想入

咁羅氏現在是否直資?用不用交學費?

我好想問吓,宣基中學-- 好多人都話好,但會考成績都一般,而且只是中中,可以提供多D資料參考吓呢 ??

原文章由 doswong 於 07-11-26 11:16 硐表
我聽我兒姪話band1既包括景嶺中學, 慕德中學, 迦密主恩中學(英中)、東華3院呂明才中學(band1尾 & band2頭到)。

所以佢band2成績可能揀呂明才啦.....

係咪「呂潤財」?? Band 2 頭架。

原文章由 winniek 於 07-11-27 14:33 硐表
我好想問吓,宣基中學-- 好多人都話好,但會考成績都一般,而且只是中中,可以提供多D資料參考吓呢 ??

宣基係新校, 呢2年先有會考成績, 我朋友個仔, 今年中文理科, 23分, 有d考22分都入唔番宣基中六。
‹ 上一主題|下一主題