用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 決定明年讀york k1
樓主: ivylee313
go

決定明年讀york k1 [複製鏈接]

原文章由 ivylee313 於 07-11-3 02:42 硐表
終於決定個女讀約克,係因為真希望她可以打好基礎,再加上認識左一位係約克教了十幾年既老師,她幫我打左枝強心針,咁就希望我冇
選擇錯,有冇人都同我一樣決定?一齊分享下!: ...

我大囡今年係York讀U3, 至今都讀得好開心, 所以今年都只會幫細囡報York. 11月24日先Interview, 遲咗報名, 因忙於幫大囡報小學. 真希望妹妹可以入讀同一間幼稚園.

原文章由 ChingChing 於 07-11-13 00:54 硐表

我大囡今年係York讀U3, 至今都讀得好開心, 所以今年都只會幫細囡報York. 11月24日先Interview, 遲咗報名, 因忙於幫大囡報小學. 真希望妹妹可以入讀同一間幼稚園. ...

11月24都仲有得interview?
到時都仲未收晒學生咩?
咁我囝囝係咪即係有希望會收呢?
o個日都係我唔好,同維維著多左衫,間屋又好熱所以佢好燥囉,
老師一同佢講野就兜巴星左個老師一野,
跟住又走來走去坐唔定,老師問佢乜又唔答,老師俾佢貼紙佢一手就掉落地下,到最後連拜拜都唔肯講,你話死未呀,
我諗就梗係c左人啦,如果連咁都收就真係有教無類啦,到時我就要好好咁誇獎下佢地啦,
希望o個位老師睇到呢段留言,我幫維維講聲sorry,
歡迎進入維豬豬愛的小屋
http://www.babyhome.com.tw/bb/349338

聽聞 York 08/09 會有新校舍,是否屬實? 有無人知呢?
講座有無提及?
(我無聽講座呀!)

原文章由 AS1210 於 07-11-13 09:44 硐表
聽聞 York 08/09 會有新校舍,是否屬實? 有無人知呢?
講座有無提及?
(我無聽講座呀!)

係呀, 我老公去聽既, 佢好似都話08 k1會去金巴倫道個新校舍喎, 同埋個校長都話明佢地一定"谷"學生上名校, 佢聽完返來又勁buy個校長喎~ 雖然都有d覺得佢地商業味重左d~同埋有d擔心佢地只係側重Eng, 中文&數學就輕輕帶過...

我又唔覺商業味喎, 係好岩父母口味就真. keke

真係嫁, 唔響 york 谷 都會出去比人谷啦. 我樓下有5間教育中心.

HI~我都決定比小朋友去york讀.我都覺得佢地唔係商業味,學野比錢都叫商業??而且得益既係自己小朋友.今年冇學卷我覺得仲會好d.

想問問大家,你地有冇join預備班? 想問點解05年3月前出世先要join既?

原文章由 moonychan 於 07-11-13 15:12 硐表
我又唔覺商業味喎, 係好岩父母口味就真. keke

真係嫁, 唔響 york 谷 都會出去比人谷啦. 我樓下有5間教育中心.

我剛收到取錄信, 會交留位費, 如果有預備班, 我都會 join, 因為我個仔而家返 nursery 都有時會喊!!

仲有呀, 你地 bb 係咪完全戒晒片喇? 我仔仔未肯出聲講 "急尿" 即係如果唔著片, 咁上下帶佢去廁所係 ok 的, 唔會賴尿. 但希望到3歲會肯講啦......

因為我小朋友都有讀緊nursery而且都幾開心,所以唔同佢報預備班喇,唔知會唔會對編班有影響呢?
同埋想問大家,你地封取錄信有冇寫係am定pm?因為我係報am,佢地冇取錄信冇寫到am/pm..

原文章由 moonychan 於 07-11-13 17:44 硐表
我剛收到取錄信, 會交留位費, 如果有預備班, 我都會 join, 因為我個仔而家返 nursery 都有時會喊!!

仲有呀, 你地 bb 係咪完全戒晒片喇? 我仔仔未肯出聲講 "急尿" 即係如果唔著片, 咁上下帶佢去廁所係 ok 的, 唔會賴 ...

簽名被屏蔽

原文章由 YNBB 於 07-11-13 12:06 硐表

係呀, 我老公去聽既, 佢好似都話08 k1會去金巴倫道個新校舍喎, 同埋個校長都話明佢地一定"谷"學生上名校, 佢聽完返來又勁buy個校長喎~ 雖然都有d覺得佢地商業味重左d~同埋有d擔心佢地只係側重Eng, 中文&數學就輕輕 ...

真係搬新校舍呀,咁....我維維就有希望啦,
有左新校舍咁即係話又多左好多空間啦,又可以容納多d學生,
咁會收多d學生都唔出奇呀,

[ 本文章最後由 維豬豬 於 07-11-13 19:08 編輯 ]
歡迎進入維豬豬愛的小屋
http://www.babyhome.com.tw/bb/349338

寫明 am class 喎, 你睇清楚.

原文章由 小翠BB 於 07-11-13 18:15 硐表
因為我小朋友都有讀緊nursery而且都幾開心,所以唔同佢報預備班喇,唔知會唔會對編班有影響呢?
同埋想問大家,你地封取錄信有冇寫係am定pm?因為我係報am,佢地冇取錄信冇寫到am/pm..

...

hi,小翠BB,好開心大家一齊可以分享一下,我女女係四月出世,
乜york會有預備班讀咩?您肯定?我交錢冇話我知喎?

原文章由 moonychan 於 07-11-13 17:44 硐表

仲有呀, 你地 bb 係咪完全戒晒片喇? 我仔仔未肯出聲講 "急尿" 即係如果唔著片, 咁上下帶佢去廁所係 ok 的, 唔會賴 ...

hi moony,我個女已經識,早上一起身就唔著片,但一訓覺就
要著,如果出街我真係唔知點?出面d洗手間點帶個女坐?試抱
住她去又話唔得,要坐!!仔可能好好多

原文章由 car132 於 07-11-13 21:22 硐表
有冇媽咪俾小朋友返1/08預备班?尼個班好似係俾的大仔返嘅.我個係大仔,我覺得尼個安排幾好.尼的小朋友正試返學時都會編埋同一班嘅 有冇同我一样概媽咪,你哋點睇? ...

係學校話您知有預備班讀?幾錢同點返?我完全唔知有得讀!

原文章由 ChingChing 於 07-11-13 00:54 硐表

我大囡今年係York讀U3, 至今都讀得好開心, 所以今年都只會幫細囡報York. 11月24日先Interview, 遲咗報名, 因忙於幫大囡報小學. 真希望妹妹可以入讀同一間幼稚園. ...

hi ching ching,咁其實您可以話我地知,york既什費,
課外係有乜學,而又幾錢?校服?茶點?儉橋又幾時要報?
每期又要幾錢?書簿等等..你知出年冇學卷我地都想知
真正要比幾錢?係咪k3要讀下午班?萬分感激您既解答

各位媽媽:
我嫌約克校舍同設施太舊,我小朋友在見試嗰日差啲PK,我亦睇到一個小朋友嗰頭跌損咗,雖然我知道會搬新校舍(在2008年),但一日未見個新校舍還是不放心讓我小朋友入讀.

ivylee313 ,

HI~我都好開心大家可以一齊分享呀!
預備班係for 05年3月前出生既小朋友,我打去問過,因為3月後果d小朋友未夠年齡所以冇得返呀!因為我女女係大女所以有得join,不過因為女女都讀開N1,所以唔join lu!

原文章由 ivylee313 於 07-11-14 00:39 硐表
hi,小翠BB,好開心大家一齊可以分享一下,我女女係四月出世,
乜york會有預備班讀咩?您肯定?我交錢冇話我知喎?

我果封中英都冇寫,只得 am/pm咁樣, 不過我今日打左問,係am~ thanks!^^

原文章由 moonychan 於 07-11-13 20:04 硐表
寫明 am class 喎, 你睇清楚.

我仔仔係 8月出世, 唔知可否參加預備班呢, 如果有, 我會 take 呀, 我反而想知點解係大仔有得返預備班, 唔係應該比細仔返咩, 因為佢地要多 d 時間適應.....

我仔仔都係, 起身後唔洗著片, 出街仲要著, 因為怕佢搭車時賴. 同埋而家係秋冬, 賴濕比較煩, d 褲仔比較厚. 所以戒出街片都係等到 next spring 先.

仲有, 我想問, 如果係新校舍 (聽講係金巴倫道) 近唔近 mtr/kcr? 因為 interview 時覺得雖然校園舊, 但返去都係學習, 玩可以留返親子時帶仔仔去其他地方玩, 因為舊校舍很近 mtr/kcr, 可以自己接送.

原文章由 小翠BB 於 07-11-14 11:57 硐表
ivylee313 ,

HI~我都好開心大家可以一齊分享呀!
預備班係for 05年3月前出生既小朋友,我打去問過,因為3月後果d小朋友未夠年齡所以冇得返呀!因為我女女係大女所以有得join,不過因為女女都讀開N1,所以唔join lu!

...

點解大女要讀預備班ge?
乜唔係細仔細女需要讀多d咩?
咁第日開始返學,大仔同細仔ge程度咪差好多下,
歡迎進入維豬豬愛的小屋
‹ 上一主題|下一主題