用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 決定明年讀york k1
go

決定明年讀york k1

終於決定個女讀約克,係因為真希望她可以打好基礎,再加上認識左一位係約克教了十幾年既老師,她幫我打左枝強心針,咁就希望我冇
選擇錯,有冇人都同我一樣決定?一齊分享下!:

雖然未收我個兩個寶寶,但我都幾鍾意約克,所以都希望可以同他囡囡做到同學仔:

HI~我想問大家知唔知york入面另外join果d劍橋試係weekday上堂定係weekwend上?同埋佢有冇外籍老師班主任?

原文章由 beautycandy 於 07-11-3 15:30 硐表
雖然未收我個兩個寶寶,但我都幾鍾意約克,所以都希望可以同他囡囡做到同學仔:

原文章由 ivylee313 於 07-11-3 02:42 硐表
終於決定個女讀約克,係因為真希望她可以打好基礎,再加上認識左一位係約克教了十幾年既老師,她幫我打左枝強心針,咁就希望我冇
選擇錯,有冇人都同我一樣決定?一齊分享下!: ...

Hi,
york has accepted my son for K1 AM class.

我都交左留位費了!! 大家好

我10月27號 in york, 今日都未收到信, 唔知收唔收我仔仔.

樓主, 你識果位老師, 現在仍於 york 教嗎??

我有個friend, 個仔讀 york, 跟手考到宣道小學 (深 & 家長一定要跟), 再比佢考到男拔萃中學, 所以我都覺得 york 對學術要求係唔錯的. 至小會提高孩子的競爭力.

原文章由 ivylee313 於 07-11-3 02:42 硐表
選擇錯,有冇人都同我一樣決定?一齊分享下!: ...

請問打了什麼強心針,請分享

i want to know too

所以我都聽人講. York外表會令人未必係第一選擇(因為有時會有d負面新聞). 但"餡"係得(課程水平).

[ 本文章最後由 wasyinyin 於 07-11-9 14:18 編輯 ]

我很替 york 唔低, 佢 d 負面新聞都係 n 年前啦 (聽有個太太講, york 之所以有見報係當年出生人口激增, york 又進取, 收好多學生, 攪到唔夠課室, 所以要用類似地般 office 的貨櫃改裝成課室來上堂. 所以引來家長不滿) 果位太太說, 當年真係好多細路, 佢個仔都係當年讀 york 的. 佢就唔介意, 結果, 佢仔仔完成 york 3年幼稚園, 考到宣小, 中學就考到男拔, 我覺得都係基礎打得好.

但係, 除左呢單負面新聞, 仲有乜野令 york 成日比人批評呢??

原文章由 wasyinyin 於 07-11-9 14:17 硐表
所以我都聽人講. York外表會令人未必係第一選擇(因為有時會有d負面新聞). 但"餡"係得(課程水平).

如果講超額收生. 其實好似迦x都曾經係. 但唔知點解york會比人感覺特別"商業". 不過無耐之前都有話學校股東分紅問題要打官司之類. 可能咁比人覺得如果以學校來講. 是比較多負面新聞. 所以簡介會時校長都叫家長忘記過去. 努力面前.....

[ 本文章最後由 wasyinyin 於 07-11-9 14:42 編輯 ]

我個人覺得, 一律唔加入政府的學卷制既學校都係 "商業" 的. (唔知我係咪婦孺之見呢)

仲有, 我覺得返學當然係學野啦, 老師就係教智識, 自理 & 品格, 其實係家長既責任, 身教很重要.

何謂我的強心針

hi,我講果位老師當然任教,仲十幾年,所謂強心針!老實講
我IN york,只有一個原因,嘩...九龍塘有學卷仲有名既學
校,但當聽完簡介會話冇學卷,咁貴值得咩?之後我去In X
真,可惜太令我失望兼唔洗錢都唔讀,最慘本來係首選....
之後我返家不停睇關於york既資料,但都冇答案,而且我
仲有五間未In,係我十五十六既時侯,呢位老師出現,原來
她係我媽咪個妹既老朋友,我第一時間叫我呀姨出面,比
我同她傾下,我問左好多好多,但最重要最後她答我,比呢
個錢係值得,出黎既小朋友係好好,課程都好,加上我本身
個人認為打好基礎之後冇咁辛苦,小一派唔到自已想既學
校,都有實力自已去考,所以到最後我決定唔再想,學費應
付到咪算,但真係好多什費,希望女兒讀得開心我又放心

ivy

我都係咁諗, 就算冇學卷, 佢學費都唔算太費. 我仔仔而家讀國際班 n1都 $3200, 仲要乜都學唔到, 返去淨係唱歌跳舞. 我響屋企教仲教得多 (雖然我知 n1 真係冇野學, 但間學校既老師冇經驗, 幫唔到我仔仔合群 & 融入)

我都想快 d 收到 york 的取錄信呀, 但尋日都未有........嗚.

york 無學卷?

moonychan,
N1唔係冇野學架喎,我個囝讀緊救世軍,佢都學左幾個中文字,仲有一些數學概念!我有朋友個囡,讀緊劍明,已經學左好多中英文字,仲有普通話!如果學校冇野學,咁為何要返幼兒園呢!
ivylee313
我都交左york留位費,雖然佢地學費唔算貴,都係$2750,但我聽人講,佢會收好多雜費,咁果度唔知大約要幾多錢呢?

hi,咁您有冇打去問下,聽講話星期五六到會收到,您放心
應該多數收,加上冇左學卷會小好多人讀,我個女冇讀n
1,但我常常同她去參加不同既playgroup,她本身好聰明
她已經識成千個中文字仲好叻博我咀添,但她太過活躍,
冇時停,所以我一定要為她想好多問題,我要選擇一間好
既幼稚園,發揮她既才華,講真呢張白紙就睇下我地點填,
上天比我呢個女咁叻,我一定要她將來做個有用既人,完
成大學畢業才是人生既第一步~~~~~~~~

什費真正幾多點知,但一定唔小,一年都唔同一年呢,
但我知道好多都比家長自已選擇,至於基本野我地本
身都要比,咁大開支唔問我地收點頂?

原文章由 ivylee313 於 07-11-11 01:33 硐表
什費真正幾多點知,但一定唔小,一年都唔同一年呢,
但我知道好多都比家長自已選擇,至於基本野我地本
身都要比,咁大開支唔問我地收點頂?

妳無報kv or 其他選擇,只係考慮york

hi, 我個仔返國際班, 睇佢 d 書, 平時響屋企已經教晒佢, 佢地又冇字 card 派 (local 班有) 個仔返來成日唱歌仔, 佢間學校有手冊報告返學過乜, 但我唔見個仔講, 返而我自己教, 佢學得仲多, 我比佢返, 只係想佢識得同人玩, 事關佢有打人壞行為, 估唔到佢返左學都幫唔到佢, 另外, 我係全職媽, 佢返 am class, 我就用來援充一下, 有小小時間做下野.

我會再觀察下, 如果再冇進展, 或者真係 quit 左先返 pg only.

原文章由 yu_baby 於 07-11-10 16:22 硐表
moonychan,
N1唔係冇野學架喎,我個囝讀緊救世軍,佢都學左幾個中文字,仲有一些數學概念!我有朋友個囡,讀緊劍明,已經學左好多中英文字,仲有普通話!如果學校冇野學,咁為何要返幼兒園呢!
ivylee313
我都交左york留位費 ...