用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 決定明年讀york k1
樓主: ivylee313
go

決定明年讀york k1 [複製鏈接]

今日得閒打左電話問老師,當然係我識得果個,六點打比她仲
係york到未走,咁咪快快脆脆問她出年係咪有新校舍?她竟然
話校長冇同她地講,她都係聽d家長講,就算校長係簡介會裡提
過裝修都係局部整下,所以真係唔知係咪,其實我都幾唔滿意間
學校幾舊,老實講仲幾污穢,真係希望她會做得到

但係我朋友前幾日去交留位費, 問果度個Clerk係咪有新校舍, 佢地又話係既, 係金巴倫道..  

跟住問佢會唔會有得安排參觀,佢話學校無指示話有同可能裝修完都8月即刻開學,叫我朋友下年4月學校再聯絡要交其他費用:校服、書部...時再問。

[ 本文章最後由 pcdogxx 於 07-11-29 15:15 編輯 ]

好似將 YORK 小學改建做 KINDER, 都係睇BK 知的.

但地點離 MTR/KCR 都遠了, 有辣有唔辣.....

原文章由 ivylee313 於 07-11-29 01:05 發表
今日得閒打左電話問老師,當然係我識得果個,六點打比她仲
係york到未走,咁咪快快脆脆問她出年係咪有新校舍?她竟然
話校長冇同她地講,她都係聽d家長講,就算校長係簡介會裡提
過裝修都係局部整下,所以真係唔知係咪,其實 ...

回覆 #106 pcdogxx 的文章

但嗰日我交留位費時, 有個主任確實說校長計劃將所有08年K1轉去新校舍上課, 還說因現時就讀K1的學生(07-08)因享有學卷, 所以她們不會去新校舍, 只 for 出年(08-09)的新生....

我有朋友囝囝讀緊k2. 都唔知有多間校舍這回事. 可能學校覺得只係關於下年新生的事而唔打算公開. 不過老師也不知. 又好似怪了少少.

I heard many parents have good comments on York after their kids studied in this KG. So this encourage me to choose York for my son. But I still have some enquires, hope someone can help. York is famous in Eng, but how about Mandarin? Is there any mandarin Lession? If yes, everyday or once/twice a week?

[ 本文章最後由 ColinMammy 於 07-12-1 19:58 編輯 ]

我新來bk的,見到呢個topic真係開心
想請問:
york 有冇nursery 2歲班呢?
行學卷制嗎?
york的畢業生多數去那間小學呢?

感謝:)

原文章由 子子家 於 07-12-1 20:52 發表
我新來bk的,見到呢個topic真係開心
想請問:
york 有冇nursery 2歲班呢?
行學卷制嗎?
york的畢業生多數去那間小學呢?

感謝:)

hi,您應該睇哂先問

我睇左3頁,但太多了 ,希望有人可以幫忙答下我..唔該晒

原文章由 ivylee313 於 07-12-2 03:37 發表

hi,您應該睇哂先問

原文章由 kuyu0905 於 07-11-19 11:55 發表
Hi, tulip36605 & Sai-Lo,

Very nice to meet you ar!

好開心見到咁多 "荃灣友", 第日多d 聯絡啦...

我都諗緊交通上的安排問題, 您地有無問過邊間公司有提供荃灣到九龍塘的褓姆車服務? 可不可以俾個電話我問下? ...

新嚟報到,我都係住荃灣的.
其實YORK & 方方樂趣國際班都收咗我個仔讀AM, 但有以下考慮:
1. 我都想個仔英文好D, 但聽講YORK 只有30MIN 英文堂, 好似唔係好足夠....方方樂趣全鬼婆教.....
2. 我想果仔可以到九龍塘讀小學 (因荃灣無嘜好嘅小學), YORK 應該比方方容易啲....
3. 搭校車去咁遠讀書, 硬係有啲唔放心....
真係心大心細, 唔知點算好....有冇媽咪可以分享吓....

我都交咗留位...但我想知道YORK 好D還是金巴倫好D呀!!...我唔知點好...

原文章由 moonychan 於 07-11-29 15:21 發表
好似將 YORK 小學改建做 KINDER, 都係睇BK 知的.

但地點離 MTR/KCR 都遠了, 有辣有唔辣.....

如果坐校車就無所謂,

應該唔係由家長揀, 係由學校分配。08K1應全部在新校舍上堂。

原文章由 scmail 於 07-12-11 14:32 發表
我都交咗留位...但我想知道YORK 好D還是金巴倫好D呀!!...我唔知點好...

回覆 #114 wendy_1029 的文章

Hi, wendy,

上次交留位費時, 遇著K1家長觀課, 幸運地老師可以讓我走入課室跟其他家長一起看小朋友的上課流程, 以下是我的觀點...  

1. 我都想個仔英文好D, 但聽講YORK 只有30MIN 英文堂, 好似唔係好足夠....方方樂趣全鬼婆教.....
(觀課時我見到 YORK 的老師有70%是用英語教學的, 只是30%會用中文, 也有幾個外籍老師在上課, 很生動)

2. 我想果仔可以到九龍塘讀小學 (因荃灣無嘜好嘅小學), YORK 應該比方方容易啲....
(YORK 在九龍塘區, 當然入名校的機會也較多較容易, 相對方方在荃灣區內並沒有什麼升學保證)

3. 搭校車去咁遠讀書, 硬係有啲唔放心....
(我都有此擔心, YORK 有外判校車, 荃灣區也有很多小朋友坐校車去九龍塘返學, 相信這是適應的問題)

除了 YORK 之外, 還有報其他幼稚園嗎?

其實我覺得 YORK 的理念幾好, 可以發掘小朋友的潛能, 開展國際視野, 只是學費及雜費真的太貴了, 什麼都是錢 (當然沒付出就沒收穫啦)...

原文章由 kuyu0905 於 07-12-12 10:18 發表
Hi, wendy,

上次交留位費時, 遇著K1家長觀課, 幸運地老師可以讓我走入課室跟其他家長一起看小朋友的上課流程, 以下是我的觀點...  

1. 我都想個仔英文好D, 但聽講YORK 只有30MIN 英文堂, 好似唔係好足夠....方方 ...

thank you for your information.
除咗YORK之外, 無報到其他九龍塘幼稚園, 因太遲先決定比我個仔嚐試NON-荃灣嘅幼稚園.其他幼稚園好似SC, KV 都已經DEAD咗LINE.
我就係擔心外判嘅校巴, 有事YORK就唔會付責...如果70%用英文, 都OK呀。你係咪都決定比你個小朋友讀YORK...
你係咪住荃灣, 知唔知道荃灣最遲幾點上車?
我琴日都己經交咗留位費, 又去過新校舍, 好似比而家細D.

請問是否真的有新校社?因為Interview時個校長都沒有提過這件事,而且我個friend 問過D Staff 都話唔知這件事? 真係奇怪?只係BK 度講.我老公話唔想比阿仔讀因為末見過咁陳舊的學校!

wendy,

您昨天專程去新校舍呀? 環境好嗎?

您可以打這個電話問下: 23384569 (YORK 外判公司), 據聞千色店係~8:05左右有站, 詳情您可以打去問一問, 會比較清楚。

好多荃灣區返九龍塘的學生都會坐校車, 當時我都有擔心過始終是外判公司, 註冊當日問過個主任, 她說荃灣線可以全部是 YORK 的同學, 不用跟其他幼稚園的同學混在一起, 証明應該有很多同學都是住荃灣的。

九龍塘我報了幾間, 之前如果KV唔收的話(KV是我的第一選擇), 我都會讀YORK的, 但現在KV收了, 應該不會讀YORK了, 但若您真的選擇YORK, 也希望您的小朋友讀得開心 (觀課那天我見到K1的小朋友都幾開心, 好投入!)

原文章由 kuyu0905 於 07-12-12 13:56 發表
wendy,

您昨天專程去新校舍呀? 環境好嗎?

您可以打這個電話問下: 23384569 (YORK 外判公司), 據聞千色店係~8:05左右有站, 詳情您可以打去問一問, 會比較清楚。

好多荃灣區返九龍塘的學生都會坐校車, 當時我都有 ...

thank you again for your information
因11號交留位費, 順便去睇吓. 其實真係唔知入便環境點 因關咗門, 但感覺上無現在嘅校園咁大...而外表上比較殘舊, 希望裝修咗會靚D啦....

HI~~
York都已收我仔仔下年度am class,
我住青衣o架! 唔知o黎到有無住青衣
既媽咪小朋友下年會讀York???
我見大家post出來York既i資料都好
詳細, 我亦打左去校車公司問, 我住
個到都係太約8點左右上校車, 但自
己都好擔心校車既問題, 因聽你地講
校車係外判, 如有意外學校係唔負責,
加上新校舍又未落實, 及未有得參觀
都有少少憂慮。
但我就喜歡York英文程度比較好, 將
來升小學競爭力會比較強。

‹ 上一主題|下一主題