用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 決定明年讀york k1
樓主: ivylee313
go

決定明年讀york k1 [複製鏈接]

Hi Kuyu & Tulip,

Totally agreed! That's the frustration if i take my son to 荃浸 K1. My son sleep at very late (around 10:30~ 11:30), so he need afternoon sleep around 2.5 ~ 3hrs.

I have also calculated the extra cost if not taking school bus, it will be as Tulip said around $3,000

Yeah, let's see if we find other source law.

Cheers
Sai-lo

hi荃灣媽咪(s)

我都好怕仔仔讀 york要早起呀,佢而家返將軍澳既nursery8點起床都成日遲到...可能我個仔漏氣....

你地好, 我住大窩口架. 都諗住讀york,
如果係熊貓上車都好喎..  阿女而家返宏福nursery都係熊貓上車.. 時間都係差唔多8點幾, 所以都配合到...

大家請多多指教..

我住將軍澳, 搭 mtr, 車程 35分鐘都ok, 所以8點15分出門口都ok. 希望到時仔仔早 d 訓早 d 起身啦.

我仔仔而家平均10~10:30訓著, 朝早 8點半起床, 有時訓到9點, 如果佢唔知醒, 我索性比佢 absent, 但 k1 就唔可以咁鬆, 真係要早 d adjust 下佢既睡眠時間/習慣先得

原文章由 ivylee313 於 07-11-14 00:55 硐表

hi ching ching,咁其實您可以話我地知,york既什費,
課外係有乜學,而又幾錢?校服?茶點?儉橋又幾時要報?
每期又要幾錢?書簿等等..你知出年冇學卷我地都想知
真正要比幾錢?係咪k3要讀下午班?萬分感激您既解答 ...

Ivylee,
真係冇時間上网, 依家都好夜, 但見你問到, 我祇是略略講吓依家的費用, 並不代表下年, 因據我所知, 下年會加價, 通漲, 哈哈 , 所有學校都加啦.
什費, 第一年一定要買晒, 文具用品啦, 生日會費用, seasonal gifts package, etc. 小朋友收到時好開心嘅, 又唔使自己另外買, 又有每年一本相本, 好有意義, 囡囡成日攞出來, 介紹啲老師, 同學俾我識. 一年都係around $1300;
校服, 冬天大約9百幾, 夏天大約7百幾, 睇你買幾套來替換;
茶點, 一個月2百幾;
書簿同功課, 一年around $1400, 可自己出去買都得;
課外活動, 我就覺得價錢同出邊報相差無幾, 每小時$90~120, 英文有JetSet, Cambridge, etc. 數學有SAT 10, 之後可參加公開考試, 成績唔錯喔.
我覺得俾咁多錢係值得囉, 學校冇, 我都會係出邊讀, 況且有同學仔一起, 佢讀得更開心. 係唔係?
K3係下午班, 囡囡都冇問題, 功課放學後做晒, 朝早9點幾起身食早餐, 玩到11:00食午餐, 12點幾上校車.
聽日要返工, 講住咁多先.

尋晚返去找校車資料,但手上資料問到的並無送York的小朋友,只問到送附近的學校如st catherine,KV
總括來說:
1.  約$850(所以$780算平了)
2.  也是24人的車,一個人跟車
3.  上落車時間沒有差太多
Tulip :-P

nice to meet you too, 大窩口的pcdogxx

尋晚返去找校車資料,但手上資料問到的並無送York的小朋友,只問到送附近的學校如st catherine,KV
總括來說:
1.  約$850(所以$780算平了)
2.  也是24人的車,一個人跟車
3.  上落車時間沒有差太多 ... [/quote]

校車公司電話

:loveliness: 各位心急的媽媽,我仔仔在YORK讀N1,我們是住TKW,我不知道學校是否將校車外判給同一間公司,就只能將我仔仔所乘的校車公司電話告訴大家,請你們再自己去查詢了(23384569).
就我所見到的校車來講,還是比較滿意的,車子很乾淨,嬸嬸和開車的叔叔都好NICE,小朋友一上車嬸嬸就會幫他們繫好安全帶了,到學校和放學的時候都有學校的老師圍住校車,讓小朋友安全的進入校舍。放學的時候,是乘坐校車的小朋友先出來,老師和嬸嬸會拖住小手送到車上,這一點你們可以完全放心。
另外,我們今天被安排到學校觀課了。見到小朋友們都很乖,老師教的也很生動,小朋友們都很投入。原來學校有一個小門,一打開,已經是是一個比較大的公園了,聽説小朋友常常會到那裏運動的。

多謝你的資訊
你仔仔在york讀得開心嗎,有沒有什麼可跟我們分享?

原文章由 乖仔mami 於 07-11-20 16:38 硐表
:loveliness: 各位心急的媽媽,我仔仔在YORK讀N1,我們是住TKW,我不知道學校是否將校車外判給同一間公司,就只能將我仔仔所乘的校車公司電話告訴大家,請你們再自己去查詢了(23384569).
就我所見到的校車來講,還是比較滿意的,車 ...

打開小門, 是一個比較大的公園 ==== 是 york 的公園 定 公共公園? 因為果日去 interview, 佢本身那個操場 (playground)都已經唔算細. 仲有另一個嗎?

原文章由 乖仔mami 於 07-11-20 16:38 硐表
就我所見到的校車來講,還是比較滿意的,車 ...

原文章由 ChingChing 於 07-11-20 01:01 硐表

Ivylee,
真係冇時間上网, 依家都好夜, 但見你問到, 我祇是略略講吓依家的費用, 並不代表下年, 因據我所知, 下年會加價, 通漲, 哈哈 , 所有學校都加啦.
什費, 第一年一定要買晒, 文具用品啦, 生日會費用, s ...

hi ching,非常多謝您既講解,令我對york又更加認識,其實
我越黎越鐘意york,只要可以令到個女讀得咁開心,幾多錢
都值得,我地做呀媽只要個女學識多一樣野就已經開心到死
何況仲要學校比到咁多課外可以學,所以我知我冇選擇錯

應該係公共公園,人不多,返學後,到時會收到通告問家長是否參加公園遊行,初時都有D擔心要過馬路怕D MIss 睇唔住,果日參加家長日見一位Miss走,一開門就係大公園(家長緊係唔開得啦)我就放心晒比小朋友參加遊行啦

原文章由 moonychan 於 07-11-20 18:02 硐表
打開小門, 是一個比較大的公園 ==== 是 york 的公園 定 公共公園? 因為果日去 interview, 佢本身那個操場 (playground)都已經唔算細. 仲有另一個嗎?

e.... 唔知新校舍又近唔近呢個公園呢???

查實係咪全部約道既舊生都會搬去新校舍上堂呢?

到依家我都無聽過有新校舍???

原文章由 moonychan 於 07-11-21 14:45 硐表
e.... 唔知新校舍又近唔近呢個公園呢???

查實係咪全部約道既舊生都會搬去新校舍上堂呢?

Dear All,

問過老師啦, 証實下年所有 K1 新生會全部安排在新校舍 (金巴倫道49號) 上學!

(但唔知幾時完工, 好想去睇下個環境...)

tks kuyu0905

即係佢地多買一個地方做校舍.....??

anyway, 有機會去睇下近唔近 mtr 先....

上中原地圖睇過, 好似唔近 mtr.......有冇人知係咪真係唔近呀?

聽講話係由約克小學變幼稚園, 校舍會比現有的大, 由於新建, 我諗設施都應該會好 d 掛???   有人如果得閒行開, 上來報下料啦~

若按 mtr 的距離, 新校舍明顯比現在的約克道校舍遠了, 您們可能要行耐少少啦, 但對於我們這班坐校車的 "荃灣" 學生來說, 應該影響不大。

原文章由 moonychan 於 07-11-21 16:43 硐表
tks kuyu0905

即係佢地多買一個地方做校舍.....??

anyway, 有機會去睇下近唔近 mtr 先....

york 的教學法好嗎?

ChingChing

york 取錄了小女, 正考慮是否就讀?

我知york鼓勵學生考劍橋等試, 請問york是否十分吹谷? 教學法如何?有啟發性嗎? 

岩岩又捉埋老公睇多次 york 那隻介紹學校既 vcd.

劍橋試start from k2,可以唔報.

我覺得york既課程設計幾有心思,不能說谷吧,佢係進取的.但某程度上,佢都係想孩子有一定既競爭力去考到好小學.

若然小學只考慮大抽獎的話,就不必咁貴讀york了.....
‹ 上一主題|下一主題