用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 應唔應該轉校呢~~
go

應唔應該轉校呢~~ [複製鏈接]

醒目開學勳章

我個仔依家讀緊o個間幼兒園無論環境同老師都好好, 成日都會主動打俾我講佢o係學校o既情況, 學費又平, 雜費又少, 學術都唔錯, 但就係英文唔得~~~ 我諗住俾考直資小學, 如果咁o既水平好難做到, 出去學都幫唔到好多~~~ 究竟我應唔應該轉校呢? 好煩惱~~~
   0    0    0    0

醒目開學勳章

我個大仔o係o個度讀緊k2, 佢依家學緊d英文實在係太淺!  就算佢出去番playgroup都唔係好追得上同年齡o既小朋友, 但平日又冇時間上堂, 都唔知點算~~~ 依家個細仔讀緊n1, 仲有機會轉學校, 但又1516, 好苦惱~~~

醒目開學勳章

我對仔讀緊大坑東~~~

可能因為個細仔o係番n1之前已經上英文playgroup 同遇到個好老師o既關係, 佢依家o係屋企都會用英文同我地講o野(我地兩公婆好少o係屋企講英文). 好似今日, 佢指住個apple同我地講"What colour is it?" 我地答 "It is red" 佢就話 "Yes! Very Good!!" 我肯定呢d係佢上playgroup同睇vcd學番o黎o既. 我每次聽到佢用英文同我地對答都覺得應該做d o野, 但又唔知值唔值得因為咁而轉校..... 好苦惱~~~~~

原文章由 mcheung1 於 07-10-31 14:58 硐表
你讀邊間呀, 樣樣都咁好, 真係好難決定, 但英文唔好, 係唔係差先, 如果考直資小學, 英文不能太差, 出去補要日日補或一星期二至三日先有用, 真係好煩惱!!! ...

如果個小朋友咁鍾意呢間學校, 梗係唔好同佢轉啦!

但假若只係覺得英文唔夠, 可以比佢出佢再補補, e.g. 學phonics, 同佢睇多d story book等等

我都和你一樣, 找幼稚園都會以將來想讀什麼小學作考慮, 所以, 你真的要想清楚自己的期望是什麼!

[ 本文章最後由 chunwai_315 於 07-11-2 07:30 編輯 ]

原文章由 chunwai_315 於 07-11-2 07:26 AM 硐表
如果個小朋友咁鍾意呢間學校, 梗係唔好同佢轉啦!

但假若只係覺得英文唔夠, 可以比佢出佢再補補, e.g. 學phonics, 同佢睇多d story book等等

我都和你一樣, 找幼稚園都會以將來想讀什麼小學作考慮, 所以, 你真的要 ...

我反而甘稔,再好的英文,其他方面無呢度甘好,不如好似其他媽媽甘講:比巨出去學仲好,呢度學費又平,又無咩雜費,既然樣樣都合心水,不要搵黎攪。當然,英文好,更好啦,你大可用平左既學費去搵多幾間合你心水的pg,又比巨上下小組,個個月換形式學英文都仲得,係你辛苦少少,搵資料即,得既。

比我都唔想轉。小朋友返學開心最緊要。至於你話出去學都幫唔到幾多,會唔會係出去學果間playgroup唔適合呢?又或水準唔高?

不如試下去九龍塘Anfield,仲可以兩兄弟一齊上。我都希望下學期可以安排到我的豆b去試下,佢依家在啟思,都係唔教英文的。

原文章由 Geni 於 07-10-31 15:43 硐表
我個大仔o係o個度讀緊k2, 佢依家學緊d英文實在係太淺!  就算佢出去番playgroup都唔係好追得上同年齡o既小朋友, 但平日又冇時間上堂, 都唔知點算~~~ 依家個細仔讀緊n1, 仲有機會轉學校, 但又1516, 好苦惱~~~ ...

醒目開學勳章

多謝你地!! 我會好好考慮o下 :p

NewSnoopy, 你係咪講anfield o既 english chest 呀? 我o岩o岩睇o左, 好似幾好喎!! o岩o岩打o左去學校, 10 Nov 開始報名, 等我試o下先 :p

一動不如一靜, 出到去英文程度高的, 其實都係要自己響屋企教嫁.

不如真係花多 D 時間自己去 TRAIN 對仔啦. 唔洗變咁多.

D細路真係好似棉花咁吸收嫁, 越細越吸得多, 所以你會覺得你細仔會吸收過哥哥.

如果小朋友讀得開心,我覺得唔好轉,因我有近似經驗,當我發現囡囡間幼稚園好似教d英文好淺時,都諗過轉校,不過間學校d老師都幾好,而且問過囡囡佢話好鍾意間學校,所以決定唔轉,不過我幫囡囡報讀2個英文playgroup, 其實有幫助 o家!! 學校個老師都覺得囡囡在英文堂時(由外籍老師教),都好ok o家!!

我非常同意augustgoose講法.....

Kakiuma
多謝您嘅支持

醒目開學勳章 貢獻勳章

我認為不用轉 !
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

Yes, yes, 我係指activity chest。不過先旨聲明,我自己都未報名未上過。
‹ 上一主題|下一主題