用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 崇真取錄左,但係.........
go

崇真取錄左,但係......... [複製鏈接]

如果你係我,會點揀呢?

依家幫阿囡揀幼稚園,出年讀k1.我住元朗區,有三個選擇,唔知點揀好,請大家俾d意見啦,唔該晒!

1) 本區就讀,讀全日班.(但我同老公都係九龍區工作,無工人...擺阿囡係原區讀,放工先接佢,有d唔放心,所謂遠水不能救近火..........)

2) 誇區讀崇真,已經獲取錄. (但要6點幾起身,7點出門口...去到深水埗再搭校車去學校......)

3) 讀美孚區幼稚園,近西鐡/地鐡站. (元朗搭西鐡直達美孚,有姨媽住南昌接放學........我放工再去姨媽度接囡回家)

阿囡依家都係美孚讀緊nursery,感覺都ok,唔會太隔涉,都算方便.但係如果比較呢幾間學校,當然崇真係最好...但心理上覺得唔太方便,我唔可以帶佢返學,要搭校車,而且要好早起身.如果係美孚讀,7點先起身都ok,我又可以送佢返學,姨媽接放學.感覺比較安心..........唉,點揀好呢?
   0    0    0    0

原文章由 雲妮彭 於 07-10-18 10:22 硐表
如果你係我,會點揀呢?

依家幫阿囡揀幼稚園,出年讀k1.我住元朗區,有三個選擇,唔知點揀好,請大家俾d意見啦,唔該晒!

1) 本區就讀,讀全日班.(但我同老公都係九龍區工作,無工人...擺阿囡係原區讀,放工先接佢,有d唔放心, ...

大家好 我是第一次在baby-kingdom同大家交流吓. 請多多指教.

我都係住新界, 係荃灣, 我個囡囡都被崇真取錄咗,我都想知到時個囡要幾多點起身搭校車.

如果你住元朗就的確遠咗D.

幼稚園返學最緊要開心,唔駛去到咁遠,搭校車我會唔放心,要早起,浪費時間,又可能影響小朋友的精神和健康.想清楚.
原文章由 Sammichloema 於 07-10-18 15:31 硐表

大家好 我是第一次在baby-kingdom同大家交流吓. 請多多指教.

我都係住新界, 係荃灣, 我個囡囡都被崇真取錄咗,我都想知到時個囡要幾多點起身搭校車.

如果你住元朗就的確遠咗D. ...

簽名被屏蔽

要6點幾起身就太辛苦喇, 況且你要預小朋友唔願起身扭計, 或者唔想返學唔肯換校服, 得幾個字時間唔知出唔出到門口, 到時大人就會發癲, 破壞親子關系.
除非你小朋友平時都係咁早起身就另計.

no. 3 好似真係對囡囡係最好.

我都未諗定呀!!!! 崇真好多人話好, 我住將軍澳, 見到間學校於大埔道, 我自己接送都覺得唔方便, 所以連報都冇報.......

有時, 真係好難取捨.

我住將軍澳, 我報左 york (但口卑真的不太好), victoria (康山, 但應該好難入讀, 因為本身佢會收返大部份 n班 & playgroup的學生) 另外, 等緊九龍塘宣道 & 創價派表.

st. cat 我都想報, 點知太懶, 原來已經派完晒表. 報唔到.

根德園又想試下, 但個仔比較唔係太守規舉, 怕傳統保守學校唔適合佢.

好頭痛呀.

原文章由 ypoons 於 07-10-19 00:31 硐表
要6點幾起身就太辛苦喇, 況且你要預小朋友唔願起身扭計, 或者唔想返學唔肯換校服, 得幾個字時間唔知出唔出到門口, 到時大人就會發癲, 破壞親子關系.
除非你小朋友平時都係咁早起身就另計. ...

贊成, 我都覺得NO.3 好D! 我都係元朗媽媽

原文章由 moonychan 於 07-10-19 00:43 硐表

我都未諗定呀!!!! 崇真好多人話好, 我住將軍澳, 見到間學校於大埔道, 我自己接送都覺得唔方便, 所以連報都冇報.......

有時, 真係好難取捨.

我住將軍澳, 我報左 york (但口卑真的不 ...

原文章由 moonychan 於 07-10-19 00:43 硐表

有時, 真係好難取捨.

我住將軍澳, 我報左 york (但口卑真的不 ...

創價張form可以係網度download嫁!唔知截止左未tim喎,快d check 下啦!

本人住美孚, 囝囝在區內讀佳寶幼稚園, 現在已讀K2(全日班).  早上八時可回校, 六時放學(如有需要亦可延至六時半放學).  只可惜K1只有半日班.  其實美孚你可以問下宣美幼稚園和佳寶幼稚園, 他們師資不俗 (而且佳寶拿過很多獎項.  他們現招下年度K1學生).  其次八期地利亞, 不過本人覺得他們的學生較頑劣, 而且南非裔人仕較多, 要學好純正而沒有異地口音英文較難.

agree, no. 3 the best.

Tell you my experience. I once picked a Kowloon kindergarten for my kid (now in primary school) some years ago when we lived in KTO. Weeks after the kid started kindergarten, we found that it's troublesome to join the extra-curricular activities at kindergarten, and the kid had to stay 2 hours in school bus every day.

We felt that living far away is no good for the kid's participation of extra-curricular activities and time management (wasting 2 hours per day in travelling). We finally moved to Kowloon within several months, and the kid could join a number of extra curricular activities, and had much time for playing, ie much happier, throughout the kid's kindergarten life.

Hence, time and location are crucial to me. If I can find a comparable kindergarten with better location (saving more time) than 崇真, I personally think I prefer a kindergarten with better location. Moreover, 崇真 seems not to be a kind of "must go" kindergarten. To me, there're a no. of kindergartens better than 崇真 (depending on which factors you're focusing on).

The above are just my personal immature view only, not necessarily correct, nor necessarily fit others' situation/views.

原文章由 zoelovema 於 07-10-19 01:21 硐表
贊成, 我都覺得NO.3 好D! 我都係元朗媽媽

[ 本文章最後由 t421316 於 07-10-22 11:03 編輯 ]

如果真好想讀崇真, 其實係唔係可以叫姨媽早上送小朋友返學 or 送佢上校車, 放學就stay係姨媽度等你晚上接回呢?

咁咪兩全其美囉!

如果姨媽肯接小朋友放學, 冇理由坐校車就唔接掛!

父母有心儀的學校, 一定有他們的原因, 學校收咗小朋友, 理應好開心!

如果父母都要返工, 有個可靠o既人照顧住當然係perfect啦! touchwood 講句, 小朋友唔舒服返唔到學, 都要有人照顧, 父母唔可以下下都請假!

其實你好似都選了第3甘, 不過你睇下仲有無第二個方法, 而佢又可以讀到祟真, 間學校都收左我個女, 希望到時可以見到你啦!

各位!多謝你地既意見喇,你地既諗法其實同我接近.

祟真其實唔係我既心水學校,只係因為太多人推荐,所以我即管報下.
所以我報左下午班,但係取錄信度佢寫編左阿囡上午班,甘我又再check下校車接送時間,勉強都可以夾到,但就要好趕囉......又諗下佢有小學直上,可以作後備......所以有d心郁想讀.....但後來check左,佢攪錯左,下午班先至岩.....但我又諗下,讀下午班,阿囡無時間瞓覺,而阿囡慣左7點左右會起身既,上午時間會浪費左......所以最後決定唔讀喇,放棄祟真個學位喇.......

我有報美孚佳寶同宣美,11月會去interview.兩者之中,我應該prefer佳寶.........我初步諗k1-3會誇區,小學之後再原區讀......

多謝晒甘多位既意見!

見到你問題解決左, 我好開心呀, 因為搵學校真係好煩, 好多野要諗

多謝你呀!真係好頭痛架.我唔知呢個選擇係咪最好,不過唔想太勉強去做一d野....都係岩自己會舒服d囉.大家努力呀!

原文章由 bobo620 於 07-10-22 16:42 硐表
見到你問題解決左, 我好開心呀, 因為搵學校真係好煩, 好多野要諗

崇真入學試

請問各位可唔可以話我知有關崇真面試的內容呀!

4-5個小朋友一組,係一間課室入面玩下玩具,老師輪流問小朋友問題,例如,咩名,問圖案顏色,配對等等......好簡單.

Hi, do you have more comment on 宣美幼稚園和佳寶幼稚園? How is the English class? Is it taught by native every day?

原文章由 MimiCactus 於 07-10-22 10:36 硐表
本人住美孚, 囝囝在區內讀佳寶幼稚園, 現在已讀K2(全日班).  早上八時可回校, 六時放學(如有需要亦可延至六時半放學).  只可惜K1只有半日班.  其實美孚你可以問下宣美幼稚園和佳寶幼稚園, 他們師資不俗 (而且佳寶拿 ...
‹ 上一主題|下一主題