用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 小女今年都係讀k1,我都有些不滿的地方:
go

小女今年都係讀k1,我都有些不滿的地方: [複製鏈接]

1)透明道好底(呢間學校沒有網址)
2)K1沒有旅行&興趣班及其他活動等............
3)我問過老師佢話今年K1班30一班3個老師
4)所有野都沒有時間表(茶點,學習,每日流程......,所以佢學過什麼每日做過什麼都不知???
5)防火演習未知有沒有
   0    0    0    0

其實你以前報名前及考慮比小朋友讀時有無問問讀緊這間學校的家長各方面如何? 會唔會瞭解唔夠? 如果師生比例1:10都唔多. 咁你小朋友鐘唔鐘意返學?

原文章由 stacylo 於 07-10-16 23:46 硐表
2)K1沒有旅行&興趣班及其他活動等............
4)所有野都沒有時間表(茶點,學習,每日流程......,所以佢學過什麼每日做過什麼都不知???
5)防 ...

正所謂"不到黃河心不死"   下一句可能係"一到黃河就想死"

請問係講緊邊間學校??

k1都唔多人啦,k2 50幾人一班添,就係因為咁多人,所以唔會每個媽咪都contact講番小朋友在校情況,最好久唔久去接放學問問

有興趣班都唔好入啦,咁多小朋友教得邊個呀,係出面搵私人果d學好過,我見過佢地做勞作都唔係自己做,全都是老師做的,小朋友只有看,老實講,佢間小學都唔係十分好,我的親友兩個小朋友都係小學讀,咪係一未考試測驗,操場又細,無冷氣,資源又少,,英文又差,一未d書深,oral超差,個小朋友話老師上英文堂唔使佢地讀書,我話英文唔識個字都唔緊要,最緊要你識拼音同唔驚講英文,佢地就唔係啦,未聽過佢地講英文同普通話,語言教授比較差,不過佢地好識谷名氣,好似校際話劇果d,個老師好似shot左咁,成日叫d人去排練,一排排幾個鐘,午飯都唔俾班小朋友食,有家長話以後都唔會參加呢d drama,因為花太多時間去排,我親友話第日唔好比仔仔讀,因為真係唔係咁好,o願去d有泳池多資源d既學校讀好過,我都希望呢間學校有改善,2010新校舍應該會幾好,不過我仔仔唔適合入呢間小學

原文章由 stacylo 於 07-10-16 23:46 硐表
5)防 ...

5)防 ...

我都比間學校蒙蔽咗,見間學校環境好,夠企理,就比個女入去讀.開咗學睇真d先覺得唔好,於是退學.我係綱上抄咗封英文退學信,叫99返學時交比學校書記,個書記望住封信話唔知做咩,叫個班主任出來睇,跟住仲問我99做咩寫英文

想儘早拎番張學卷証書又比間學校留難.
最嚇人係個書記叫我直接同校長講,幫我把電話轉比校長,咁我咪講囉.點知同個校長講唔夠5句佢居然cut我線,EQ咁低咁無耐性都唔知點做校長 真係早走早著.  

原文章由 ppsfung 於 07-10-23 09:54 硐表

我都比間學校蒙蔽咗,見間學校環境好,夠企理,就比個女入去讀.開咗學睇真d先覺得唔好,於是退學.我係綱上抄咗封英文退學信,叫99返學時交比學校書記,個書記望住封信話唔知做咩,叫個班主任出來睇,跟住仲問我99做咩寫英 ...

想問問呢間Kindy直升上自己既primary既chance高唔高...同埋容唔容易適應???

間pirmary將會搬...唔知個塊地將會起mud呢???

原文章由 Dr.Mickey 於 07-10-23 10:23 硐表

想問問呢間Kindy直升上自己既primary既chance高唔高...同埋容唔容易適應???

間pirmary將會搬...唔知個塊地將會起mud呢???

aiya,搭錯線tim
我講緊嗰間激氣學校無小學架喎.

你哋講緊邊間

原文章由 yf 於 07-10-23 11:12 硐表
唉....見你地咁講, 我都心大心細! 出年我要同仔仔報k1喇, 原本呢間都係我既心水學校, 因都叫做有聯繫小學, 而家都唔知點好!

你間心水學校係邊間?
我唔係講你嗰間呀.放心

原文章由 ppsfung 於 07-10-23 11:42 硐表

aiya,搭錯線tim
我講緊嗰間激氣學校無小學架喎.

你哋講緊邊間

I think they're talking about this KG (click here).

May I know which KG you're talking??
~*~*~*~切言實多勝友,天白雲任爾遊。~*~*~*~
        我個小寶寶係2005年1月20日出左世啦!!

聖母無玷聖心幼稚園

其實區內尚有很多選擇, 見到佢地kg 嘅留言, 帶書不帶書都要幫學校找藉口, 帶又幾好唔帶又幾好, 都覺得好煩, 無得問麼.  估咩呢

marten - 那您便要出去同仔仔搵好多補品 ?

原文章由 922yin 於 07-10-23 12:43 硐表

I think they're talking about this KG (click here).

May I know which KG you're talking??

oic.....
我都有幾個friend仔女讀嗰間,其中一個仲讀埋小學....
我聽佢哋講小學勁辛苦,一年考4次試,小一開學2nd week已很多功課.

我講嗰間係慈雲山的屋村幼稚園.我諗唔係住呢區都唔會去讀.

入到幼稚園都未必入到小學,不是必定的,大家的觀念太錯了
你現在還有機會找一間合適又令小朋友快快樂樂的幼稚園的,
如果你的小朋友係活動型,請不要入呢間

原文章由 yf 於 07-10-23 11:12 硐表
唉....見你地咁講, 我都心大心細! 出年我要同仔仔報k1喇, 原本呢間都係我既心水學校, 因都叫做有聯繫小學, 而家都唔知點好!

有好多人入完即走,唔係你第一個

原文章由 ppsfung 於 07-10-23 09:54 硐表

我都比間學校蒙蔽咗,見間學校環境好,夠企理,就比個女入去讀.開咗學睇真d先覺得唔好,於是退學.我係綱上抄咗封英文退學信,叫99返學時交比學校書記,個書記望住封信話唔知做咩,叫個班主任出來睇,跟住仲問我99做咩寫英 ...

原文章由 MARSTEN 於 07-10-23 15:11 硐表
有好多人入完即走,唔係你第一個

唉,我99想我個仔讀聖心呀,因為佢個仔(我老公)都係讀呢間.怇話呢間係名校wor,但我唔係太鐘意呢間,而家又睇到咁多評語,唔知點同99講,佢一定唔信我.............都唔知點算~~

老人家就係咁先入為主架啦,或者你話俾佢聽而家一班太多人,老師好難照顧得全面lor

原文章由 cathy_kin8 於 07-10-23 23:19 硐表

唉,我99想我個仔讀聖心呀,因為佢個仔(我老公)都係讀呢間.怇話呢間係名校wor,但我唔係太鐘意呢間,而家又睇到咁多評語,唔知點同99講,佢一定唔信我.............都唔知點算~~ ...

原文章由 cathy_kin8 於 07-10-23 23:19 硐表

唉,我99想我個仔讀聖心呀,因為佢個仔(我老公)都係讀呢間.怇話呢間係名校wor,但我唔係太鐘意呢間,而家又睇到咁多評語,唔知點同99講,佢一定唔信我.............都唔知點算~~ ...

唔好咁灰心,人人要求唔同,間間學校都有人唔鍾意,學生多自然走的人數多架啦,我住嗰區的普通幼稚園,得幾十人都個個月有人走,又有人入.最緊要你睇番嗰間學校是否適合你小朋友.

我覺得大圍聖心幼稚園都ok呀,有幾個朋友仔女都係度畢業,其中一個仲係都係沙田區長大,佢話呢間算係沙田區最出名的學校,另外有個同事住馬鞍山都比佢個仔讀呢間,話好多住馬鞍山的人都專登過去讀.
聽佢哋形容,功課量都ok呀,同埋佢哋小朋友都返得好開心...不過真係收好多學生....同埋我覺得只要唔好讀番聖心小學,太多功課.

其實讀歷史悠久的傳統學校都有好處,至少佢哋內部機制成熟,教學方法雖然可能較老套,但衰極都有個譜(我哋呢輩都係咁教出來,我哋明白學校會配合到),仲有如果間學校有d名氣,萬一第日派不到理想小學,去考學校會有些優勢.

你心目中有無那間心儀學校?
如果有,你試吓比較2間學校的好壞處,再同你家人一齊分析吓啦.大家都係為咗小朋友好,有事慢慢傾啦.

[quote]原文章由 ppsfung 於 07-10-24 11:55 硐表

我99唔會聽我講野既...佢成日覺得我係細路女,咩都唔識,講咩都係錯~佢自己o岩晒,有時我講d野比佢聽,佢都唔信,之後佢朋友一講佢就信佢,但件事係一樣架wor,仲之係我口中講既佢都唔會點信.....所以有好多野我叫我老公同佢講架jor...heehee...
我都無同佢講我唔鐘意,我只係話好貴,跟住佢就話好既貴d都比佢讀啦,最多自己慳d囉,但係我地收入唔隱定,之後我話2years讀住第2間先..3years先轉過去..就咁就完左呢個話題啦..........

其實我有幾間都鐘意,不過有d太遠,我唔想佢咁細就坐校車,所以我只係選大圍區,我鐘意明愛同愛鄰,但愛鄰已經無位~要等後備,如果明愛唔收我都唔知讀邊間好........你地有咩好提議呀??....n1仲有邊間好呀..........???好煩呀我覺得.......>.<!!

請問您小朋友幾歲 ?  您搵n1 for 2yrs 定 2 8/12 yrs k1
聖心無nursery
您n1(2yrs) 一定要讀全日 ? 如1/2日 可考慮2yrs 讀 (click 下面)
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1142688&extra=page%3D1

k1再考慮, 唔好迫得自己o廿緊要, plan 好左都會有很多因素影響您. 慢慢來啦
大圍 愛心, 孫方中 k1 有全日及半日, 迎合到您嗎 ?
愛鄰有免費playgroup 1.5 yrs 開始 1個月1 堂,您問下 報左叫99 去上, 愛鄰係幼兒園, 會淺d
慢慢來

原文章由 cathy_kin8 於 07-10-24 13:59 硐表
[quote]原文章由 ppsfung 於 07-10-24 11:55 硐表

我99唔會聽我講野既...佢成日覺得我係細路女,咩都唔識,講咩都係錯~佢自己o岩晒,有時我講d野比佢聽,佢都唔 ...
‹ 上一主題|下一主題