用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今天收到信, 祟真小學收了我兒子了, 很開心呀 ...
樓主: Anntang88
go

今天收到信, 祟真小學收了我兒子了, 很開心呀 [複製鏈接]

J1 = international junior 1 (primary)

原文章由 helenjoe 於 07-11-10 12:15 硐表

hi...karismum,

因為明報話係小學.....我要問問聯絡人可以問關於幼稚園部的野先.

Hi helenjoe,

My question is for their international junior section which is equal to primary 1 but in international section.that's why the school fee is $4800 per month and school bus pick up students so early. Really need someone's help to get
an answer from the principle or top management. Hope you can help. Tks.

Karismum

請向學校建議, 將上課時間順延半小時,eg, 8:30 ~ 16:30.       Thanks.

原文章由 haowon168 於 07-11-12 12:36 硐表
請向學校建議, 將上課時間順延半小時,eg, 8:30 ~ 16:30.       Thanks.

好! 無問題, 之前有mami都提出類似這問題. 我會向校長反映的.
vip no. 分享:
menard 85折, 可代買.
isa knox 9折
SebMed美康會員價
Harvey Nichols Beauty Card, Kiyto手袋 85折

原文章由 200012 於 07-11-10 12:21 硐表

你自己有咩問題想問?

hi...200012,

我會同馬媽媽一齊去的.
我的問題跟你地差唔多呀...
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價
Harvey Nichols Beauty Card, Kiyto手袋 85折

原文章由 karismum 於 07-11-11 21:27 硐表

Hi helenjoe,

My question is for their international junior section which is equal to primary 1 but in international section.that's why the school fee is $4800 per month and school bus pick up stud ...

hi karismum,

我地係視學英文部小學, 至於國際班, 我會幫你問校長, 唔知校長答唔答, 明天話你知.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

回覆 #121 karismum 的文章

Karismum

I think I could be able to answer your question.
1. Class size: J4F (26 pupils), P4 (around 38)
2. Int'l class - all subjects are taught by NET while mainstream not.
3. There are 2 class teachers in "J" class, one is native English speaker and the other is native PTH speaker.  The PTH teacher is the assitant teacher who stays whole with the class, she helps all admin works, manage the discipline and assist the group activities, the subject teacher can therefore concentrate on teaching.
4.  There are Japanese and French lessons for "J" class.

Hope this help.

原文章由 helenjoe 於 07-11-12 15:52 硐表

hi...200012,

我會同馬媽媽一齊去的.
我的問題跟你地差唔多呀...

各位,

今早我和馬媽媽一起跟明報教育版記者, 攝影師去崇真視學, 空氣清新, 環境優美, 各人的感覺都好好, 校長亦很隨和友善, 她帶我們去學校周圍參觀, 見下不同年級的幼稚園生, 小學生等, 佢地好活潑好主動呀!!

校長亦有講解她的教育理念, 我們亦深深感受到.

我們亦有看小五班上的"戲劇課", 真的很有趣呀!:D

最後還有跟校長, "戲劇課"老師和一班不同年級的同學交談. (當中還有2位是國際班的小學同學)
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原文章由 haowon168 於 07-11-12 12:36 硐表

已問, 校長話不能, 因為實行了早讀時間, 好似係7:45-8:05am.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原文章由 helenjoe 於 07-11-9 10:54 硐表
hi..yy13,

好! 無問題, 我會幫你問class size問題.

hi..yy13,

已問左校長class size問題, 暫時都係無改人數.
2009年9月會跟政府同步進行小一每減人數, 但可能到時小一的學費會提高.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

hi, helenjoe,

請問class size 係咪即係三十幾人一班?? 小一以上? thanks.

原文章由 helenjoe 於 07-11-14 14:32 硐表

hi..yy13,

已問左校長class size問題, 暫時都係無改人數.
2009年9月會跟政府同步進行小一每減人數, 但可能到時小一的學費會提高.

原文章由 byychan 於 07-11-14 14:40 硐表
hi, helenjoe,

請問class size 係咪即係三十幾人一班?? 小一以上? thanks.

如我無記錯的話, 現小一是30人/班, total 5班.
升小二開以5班減為4班, 即約36-37人/班.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

仲有, 校長話小一9月開學, 頭3個月比佢地有適應期.

仲有校長帶我地差唔多去"運"幼稚園k1-3, 國際班, 小一至小六, d小朋友都好熱情....呀!

亦有見到net english teacher 和net putonghua teacher...添!
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

今天收到信, 祟真小學收了我兒子了, 很開心呀

hi helenjoe
你好似做左祟真代言人, 有冇$$收講笑咋.......
乜明報會出祟真新聞呀, 幾時呀...通知聲 wow

原文章由 helenjoe 於 07-11-14 14:52 硐表
仲有, 校長話小一9月開學, 頭3個月比佢地有適應期.

仲有校長帶我地差唔多去"運"幼稚園k1-3, 國際班, 小一至小六, d小朋友都好熱情....呀!

亦有見到net english teacher 和net putonghua teacher...添! ...
我有一個仔仔, 5/11/02出生

原文章由 carmen_lai 於 07-11-14 17:20 硐表
hi helenjoe
你好似做左祟真代言人, 有冇$$收講笑咋.......
乜明報會出祟真新聞呀, 幾時呀...通知聲 wow

hi...carmen,

知你講笑....咁你決定左未? 等26號出result才決定?
我仔仔和老公都鍾意崇真, 視課後我更加深了解這校了.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

今天收到信, 祟真小學收了我兒子了, 很開心呀

helenjoe

$$就比左啦啦!! 睇下26號點啦啦!!
你知唔知崇真可以去到6點先接放學? 如果 join 左乜班乜班。
咁你決定左味呀?????

原文章由 helenjoe 於 07-11-14 18:42 硐表

hi...carmen,

知你講笑....咁你決定左未? 等26號出result才決定?
我仔仔和老公都鍾意崇真, 視課後我更加深了解這校了.
我有一個仔仔, 5/11/02出生

原文章由 carmen_lai 於 07-11-15 09:17 硐表
helenjoe

你知唔知崇真可以去到6點先接放學? 如果 join 左乜班乜班。

carmen,

經過視學後, 我都幾like 崇真. 而且仔仔和老公都like lee間.

當中訪間有一班小二至小六的同學, 跟我們交談, 佢地話係崇真讀書好開心, 功課一定係多, 但佢地話應付到, 仲可以參與其他校內課外活動添! 我和馬媽媽相信, 小朋友不會講大話的.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原文章由 carmen_lai 於 07-11-15 09:17 硐表
helenjoe

6點接放學? 都知少少, 但內容詳情未知太深入.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

回覆 #1 helenjoe 的文章

唔好意思,有d崇幼的問題下問下各位媽媽,因為崇幼收咗小b,而家有d心大心細,唔知崇幼是否適合。
1. 想問下小學是否會全收幼稚園的小朋友,如果唔升崇小,報考出面的小學機會大嗎(例如sfa).
2. 崇幼的英文ok嗎,普通班的有有國語學,英文同國語佔每日上課時間大約幾多。
3.k1讀普通班的下午班,k2-k3想轉全日班容易嗎?
唔好意思,有好多問題,因為我地好鍾意呢間學校,但佢返學一定要好早座校車,同佢小學至中學都要俾學費,所以考慮中。

原文章由 肥仔媽 於 07-11-15 12:01 硐表
唔好意思,有d崇幼的問題下問下各位媽媽,因為崇幼收咗小b,而家有d心大心細,唔知崇幼是否適合。
1. 想問下小學是否會全收幼稚園的小朋友,如果唔升崇小,報考出面的小學機會大嗎(例如sfa).
2. 崇幼的英文ok嗎,普通班的有有國語 ...

視學中, 我見小學生d 英文和普通語水平幾好!
我地看小三圖書課, 外籍老師問佢地野, 佢地都主動舉手用英文答, 答得都唔錯呀!

校長話好注意"兩文三語"
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

回覆 #12 helenjoe 的文章

其實和早讀沒有直接關系,而是就校車可再去接幼生. 小學生太辛苦了, 尤其在冬天.
‹ 上一主題|下一主題