用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今天收到信, 祟真小學收了我兒子了, 很開心呀 ...
樓主: Anntang88
go

今天收到信, 祟真小學收了我兒子了, 很開心呀 [複製鏈接]

duplicated by BK

[ 本文章最後由 banana-family 於 07-10-24 18:39 編輯 ]

要注意一點, 祟真的小息需要安排學生輪流落操場e.g. 第一節 p1-p3 要留在課室, 第二節到p4-p6 留在課室, 當然去toilet 例外.

不知今年有沒有作出更改.

原文章由 banana-family 於 07-10-24 18:32 硐表
要注意一點, 祟真的小息需要安排學生輪流落操場e.g. 第一節 p1-p3 要留在課室, 第二節到p4-p6 留在課室, 當然去toilet 例外.

不知今年有沒有作出更改.

那次open day, 我地參觀了新裝修的toilet, 好靚好colourful...
vip no. 分享:
menard 85折, 可代買.
isa knox 9折
SebMed美康會員價
Harvey Nichols Beauty Card, Kiyto手袋 85折

好似好多人都話呢間學校唔好?? 佢地收左我個女啦, 留位費都比左.....乜真係咁差咩???我有d驚我搵錯學校比佢

原文章由 kristywhy916 於 07-10-25 23:35 硐表
好似好多人都話呢間學校唔好?? 佢地收左我個女啦, 留位費都比左.....乜真係咁差咩???我有d驚我搵錯學校比佢

一間學校好唔好視乎你在乎咩啦. 我女讀緊崇幼, 聽佢同學仔D 媽咪話佢大女讀P.3 崇小, 每日都係45MINS. 做晒D 功課呀啦.  如果計NET TEACHER 我都覺得崇小係多呀.同埋睇你要咩, 因為好似TSL/ SM 都係英小, 但我老公又唔鍾意呢D 學校, 佢話多差仔, 怕阿女學壞晒, 但多差仔O既語言環境當然好好多啦. 不過我老公都話無好津小收都會寧願讀返崇小.  另外, 崇小操場細, 唔可以全部PRIMARY STUDENT 都落晒去變O左好混亂.

HELENJOE>>TOILET 今年至翻新G/F &  2/F 係幼稚園部,當然會COLOURFUL.
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

請問祟小的主流班和國際班的學費多少呢?

如果讀主流班有無Net teacher教英文?

咁國語又教得如何呢?

Sorry, 咁多問題!

原文章由 kristywhy916 於 07-10-25 23:35 硐表

Hi kristywhy916,

我都有d驚揾錯學校,我記得有一次聽考私小嘅Talk,講員話崇小係行IP 嘅,請問各位知唔知乜野喺 IP 呀. 請指教.

差仔 = 警察子女

何以見得你老公會覺得多警察子女的學校,會令你呀女學壞晒呢 佢地係咪好百厭?、無家教?、定係無心機讀書呢?

咁其實我建議你都唔好揀崇小呀!
據我所知百分之70係公務員,其中30%係警察子女

原文章由 Jennie 於 07-10-26 00:12 硐表

一間學校好唔好視乎你在乎咩啦. 我女讀緊崇幼, 聽佢同學仔D 媽咪話佢大女讀P.3 崇小, 每日都係45MINS. 做晒D 功課呀啦.  如果計NET TEACHER 我都覺得崇小係多呀.同埋睇你要咩, 因為好似TSL/ SM 都係英小, 但我老公 ...

其實我都仲等緊陳守仁出result, 仲有DGS interview,如果個兩間都唔收佢,咁我就唔會再諗其他學校...

Jennie,

我都想知你老公點解會覺得學校多差仔, 怕阿女學壞晒?因小兒已交了留位費,有邊間私校唔多差仔讀嫁? 私校好多都收差仔的,咁你有咩打算

[ 本文章最後由 IanIan 於 07-10-26 10:41 編輯 ]

原文章由 codychan 於 07-10-26 10:03 硐表
差仔 = 警察子女

何以見得你老公會覺得多警察子女的學校,會令你呀女學壞晒呢 佢地係咪好百厭?、無家教?、定係無心機讀書呢?

據我所知百分之70係公務員,其中30%係警察子女 ...

差仔應該係講緊印巴籍人仕...因為英小有好多印巴籍人仕就讀

差仔 唔係 = 警察子女

差仔 = 印巴藉人士

我想認為印巴藉人士壞o的,已構成種族歧視 .

原文章由 codychan 於 07-10-26 10:03 硐表
差仔 = 警察子女

嚇得我,我已幫小兒交了留位費嘛

因為以前d人稱警察子女為差仔,差女的

原文章由 yymom07 於 07-10-26 10:41 硐表
差仔 唔係 = 警察子女

差仔 = 印巴藉人士

我想認為印巴藉人士壞o的,已構成種族歧視 .

[ 本文章最後由 codychan 於 07-10-26 10:51 編輯 ]

原文章由 codychan 於 07-10-26 10:49 硐表
嚇得我,我已幫小兒交了留位費嘛

因為以前d人稱警察子女為差仔,差女的

嚇得我,我怕我個囝會教壞其他小朋友咋

我是10月18日面試的,10月25號收到信,收咗我小朋友讀小一,但封信日期是2007年10月26日

littlekid, helenjoe,

你好!  我都係基督教, 幾中意崇真(不太淺+外籍老師, 又有宗教背景), 所以都交左崇真留位費, 但我想津小多d, 因我有2個仔... 好重皮.

原文章由 littlekid 於 07-10-23 17:41 硐表
我今日都交左留位費﹗

大家都清楚崇真不是最頂尖的學校,直資中學是新校,未見成績,學費亦唔平,這些都是事實.但要說到崇真是間很差的學校,真的不公平.
My sons are in J4 and K3, I seldom talk too much about the school because my view may be too subjective, it is easy to look like I am going to sell this school or going to defend something.
I do not intend to do this.

Not all the kids could enter to those top schools like St.Paul, SFA, DBS, YW etc, it may because they are not as clever as others or more likely not as lucky as others.
Also, some parents do not want to choose those top schools for their kids because of the anticipated pressure and workload.
For those who aims for tops school or don’t not want to give up the central allocation, please go ahead and TT is a nice back up for you.
But it should not simply because of this, TT becomes a bad school.

It was 4 years ago when I found primary school for my elder son.
We were not very successful because he was a small boy (born in December) and we did not have any outstanding family background or connection.
Finally, he was only accepted by TSL and TT and we chose TT at last.

During these years, we got a lot from the school (another long story).
In short, I appreciate very much to the schools’ effort in language and moral development of the students. I think not too many schools could have comparative resources as TT in these areas. My son could speak very good English and Putonghua and sometimes people asked me whether he is from Singapore.

Sorry, I write too long.
Hope all of you could find a very good school for your child and could have the best suited education for them.

byychan

我都係有兩個囝,唔係有津貼都唔會考慮私校,真係好重皮.當讀幼稚園每月比學費囉.

聽到太多人話TT差,又聽到好多人話TT好
就正如當年我仔考幼稚園時,d人同我講創價程度好淺,無乜嘢學。但我信自己的眼光,果然我仔學完嘢後係比較入腦,持久力很強,有別於一d所謂名校,谷完d小朋友,lee刻佢地識,但幾月後呢?

我個人認為選小學時,你自己事前無去做research嗎?(意見要聽,但要分析囉)

相信唔會係人講話好,你就報,人講一句唔好你就放棄學位掛。

咁每人的價值觀念唔同,每間學校都有其長處及短處
你唔好去問下喇沙、拔萃d家長,佢間學校同TT邊間好d,相信答案唔駛講你都知啦?

(咁點jack,每人選的路唔同,既然大家有別,咪各行各路囉~ 選自昨晚黃師傅金句)

差仔 = 警察子女

據我所知百分之70係公務員,其中30%係警察子女 ...

SORRY...我指差仔係印度人呀.
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.
‹ 上一主題|下一主題