用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

精英班

今日等校車有個媽媽問我知唔知今年P.1係咪有分精英班?佢話收到風今年轉有。不過我就覺得冇乜可能,P.1都冇考分班試,又何來精英班?!媽媽們,你知嗎?

我都同意, 小一無成績比較, 怎分?
原文章由 easykids 於 07-9-18 13:21 硐表
今日等校車有個媽媽問我知唔知今年P.1係咪有分精英班?佢話收到風今年轉有。不過我就覺得冇乜可能,P.1都冇考分班試,又何來精英班?!媽媽們,你知嗎? ...

原文章由 ilmom 於 07-9-18 13:55 硐表
我都同意, 小一無成績比較, 怎分?

我暫時都未聽過田千有精英班(一至六年級都冇)。

咁他們怎分班?
原文章由 wcheuk 於 07-9-18 19:25 硐表

好似係抽籤。
原文章由 ilmom 於 07-9-19 11:04 硐表
咁他們怎分班?

原文章由 wcheuk 於 07-9-18 19:25 硐表

我記得係放暑假時打過電話返學校問老師,佢地都係話無分精英班架,我個大仔今年都讀五年班囉,老師話係唔想比太多壓力d小朋友,所以咪唔分精英班囉

應該有分, 可能老師不透露.
如困不分成績, 差異太大, 老師很難教.

原文章由 ilmom 於 07-9-19 17:32 硐表
應該有分, 可能老師不透露.
如困不分成績, 差異太大, 老師很難教.

應該冇分精英班,好似我囡讀小一嗰時,咁啱佢嗰班最叻嗰幾個都係一班,到2年班就開始分開咗,今年重將嗰幾個叻既差唔多分開晒(全級頭一、二、三名都分在去C、D、E班名一個)。

[ 本文章最後由 wcheuk 於 07-9-19 19:06 編輯 ]

Hi, 我是校友的家長。

我女2年前畢業,以前佢係田千的年代係無分精英班的,佢講過俾我聽分班方法是 (同wcheuk講的差不多): 考第 1,2,3,4, 會分別編去 A,B,C,D 班,跟住 5,6,7,8 會重複編入 A,B,C,D 班,如此類推,直到5年班,6年班會係5年班的原班人馬。不知近年有沒有改變。

但我自己則讚成高小開始分精英班 (起碼有1班)。

而季節週而復始,尤如旋轉木馬不停的轉,我們迷失在時間的巨輪中,我們祇能回望,卻不能返回往昔的歲月,惟有在這旋轉遊戲裏不停的轉。
Circle Game - Joni Mitchell

原文章由 cutie_mum 於 07-9-19 21:50 硐表

我女2年前畢業,以前佢係田千的年代係無分精英班的,佢講過俾我聽分班方法是 (同wcheuk講的差不多): 考第 1,2,3,4, 會分別編去 A,B,C,D 班,跟住 5,6,7,8 會重複編入 A,B,C,D 班,如此類推,直 ...

你咁樣講開我又記得當時個老師都係咁樣解釋比我聽架,佢話咁樣會平均d喎,唔知真定假呢

原文章由 cutie_mum 於 07-9-19 21:50 硐表

我女2年前畢業,以前佢係田千的年代係無分精英班的,佢講過俾我聽分班方法是 (同wcheuk講的差不多): 考第 1,2,3,4, 會分別編去 A,B,C,D 班,跟住 5,6,7,8 會重複編入 A,B,C,D 班,如此類推,直 ...

若是這樣分又幾好, 因為會平均些, 不則差的夾埋一班, 自卑感會較大. 你地個年的升中派位情況如何?

原文章由 ilmom 於 07-9-20 10:19 硐表

若是這樣分又幾好, 因為會平均些, 不則差的夾埋一班, 自卑感會較大. 你地個年的升中派位情況如何?

其實學校都無公佈過派位成績,所以未能全面了解,不過大家係其他topics睇到都知道佢既派位係大埔區小學來說大約是中等到啦。

田千是活動型教學模式,唔會催谷小朋友,功課量唔多,佢地先至有愉快學習的環境,咁佢地既成績當然唔及d催谷型既小學,至於邊種模式好d,真係要睇家長既心水。

不過田千就真係好適合我,因為我每晚好遲先放工,無乜時間陪佢學習,所以自從佢讀3年級開始我都無幫佢check功課同溫書,只幫佢默書,其他學習既問題,佢可以自己攪掂,我先至輕鬆d。

而季節週而復始,尤如旋轉木馬不停的轉,我們迷失在時間的巨輪中,我們祇能回望,卻不能返回往昔的歲月,惟有在這旋轉遊戲裏不停的轉。

原文章由 cutie_mum 於 07-9-21 12:01 硐表

其實學校都無公佈過派位成績,所以未能全面了解,不過大家係其他topics睇到都知道佢既派位係大埔區小學來說大約是中等到啦。

田千是活動型教學模式,唔會催谷小朋友,功課量唔多,佢地先至有愉快學習的環境,咁佢地既成績當然 ...

咁你可唔可以講吓,你個囡喺田千既成績好唔好? 而家讀緊邊間中學 ?

佢成績過得去啦,當年派位,佢好好運,派去第一志願的大埔英中,而家讀得幾開心,因為間學校俾好大的自由度d學生。

原文章由 cutie_mum 於 07-9-22 12:29 硐表
佢成績過得去啦,當年派位,佢好好運,派去第一志願的大埔英中,而家讀得幾開心,因為間學校俾好大的自由度d學生。

你個女一定好叻,她考第幾?可否提供?
你有沒有任何在田千讀書的心得?

原文章由 ilmom 於 07-9-22 15:20 硐表

你個女一定好叻,她考第幾?可否提供?
你有沒有任何在田千讀書的心得?

其實佢唔係叻架,通常全級考十幾。

讀書的心得就唔敢講,因我都跟唔足佢讀書d野,不過我見佢放學回家通常食飯前就做完功課,跟住溫下當日教的書,如有不明白的地方我就教下佢,另外我知佢經常搵老師傾下計。有時間就做下自己買的補充練習,到考試時就溫書及作業。

至於課外活動,田千就真係好多,我就隨佢鍾意參加,不過係 p.6的時候,都要留d時間讀下書,有時太多老師叫佢參加活動/學校服務,我會幫佢推咁一d。

你個女都好生性.
以前我個仔幼稚園時反而可以在我放工前做完功課,但現在小一,他不會看手冊和題目,要我回家才可以教他做.
你小朋友有沒有這樣的問題?
田千的老師都好嗎?新入去,都不知怎樣.