用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德怡幼稚園part 3
樓主: 臣媽
go

德怡幼稚園part 3 [複製鏈接]

..食品方便就由以下單位負責:-

臣媽: , 牛丸, 魚旦,
路山拿: 汽水飲品, 蕃薯同埋超市買的野, 玉米餅, 春卷, 炒飯, 沙律
蘇蘇 + 梓鈴媽: BBQ 食品..
豬八, 雞亦, 牛八, 腸仔, 海鮮

還有沒有補充?
http://hk.myblog.yahoo.com/darwin-elywn

Hi Iusanna,

Many thanks for your advice, full day class seems too long for him, but he really need to learn Chinese, hard to make decision.  

Cheers,
Karen

原文章由 lusanna 於 07-9-18 18:33 硐表
Hi Karen,

There is Chinese lesson for full day international class, they teach Chinese as main stream class during afternoon, u may think about it.

Actually, u can also teach him Chinese by yours ...

全日班其實都有好多好處咖, 所有餐都係計算住營養, 起碼要有一杯奶, 半隻旦, 半個水果, 午餐一定有菜有肉有湯, 呢D 都係規定o既, 晏晝一定要休息, 放學返屋企即刻沖涼換睡衣就連便服錢都慳好多嘞
GOD is our refuge and strength, an ever-present help in trouble. [Psalms 46:1]

哈哈哈..你比我投票我一定舉脚贊成全日班, 因為我兩個仔都係全日班, 不過係主流班.

有時栢軒返黎講吃了什麼午餐都真係幾豐富的, 真是有菜有肉有湯, 就算有時預著細佬唔鐘意食的南瓜, 老師就點都要佢吃, 最多讓他慢慢吃.

不過臣媽, 你又誇張 d 喎...放學返屋企即刻沖涼換睡衣....

至於出街衫就真係唔洗多, 因為星期六都返埋學, 放學就好似跟左學校時間表咁, 訓覺...起身..落街踏下單車走個圏, 又返屋企.  所以一個星期只係得星期日要買著出街衫.

原文章由 臣媽 於 07-9-19 11:36 硐表
全日班其實都有好多好處咖, 所有餐都係計算住營養, 起碼要有一杯奶, 半隻旦, 半個水果, 午餐一定有菜有肉有湯, 呢D 都係規定o既, 晏晝一定要休息, 放學返屋企即刻沖涼換睡衣就連便服錢都慳好多嘞 ...
http://hk.myblog.yahoo.com/darwin-elywn

hi Karen,

想了解你對時間長的問題是什麼呢? 小朋友一個留在學校整好像很慘, 很可憐還是會覺他們辛苦呢??

我倆個小朋友是主流班的全日生, 連星期六都有返半天 (國際班的全日班在星期六不用上課), 其實他們都很喜歡學校, 就算現在搭校車, 大仔都跟我說想唔搭校車, 想奶奶去接, 因為奶奶會過了 5 點後才去接, 那他們又可以留在校內久一點.  所以不覺返全日班會好像很慘.

至於辛苦, 他們 12 點半後排洗就午睡, 跟著 2:30 起床, 上課/活動/茶點.. 4:15 可以放學, 小朋友有午睡, 休息過又有茶點填下肚, 又有課堂和活動, 時間很快過, 其實都唔會太辛苦的.

不過你反而是要想想小朋友是否適應到, 好像 lusanna 的小朋友都試過全日班, 但就因訓覺不是太適應, 所以便轉回半天班. (至於是不是主要原因, 就要 lusanna 補答 )

原文章由 KarenKwan 於 07-9-19 11:16 硐表
Hi Iusanna,

Many thanks for your advice, full day class seems too long for him, but he really need to learn Chinese, hard to make decision.  

Cheers,
Karen

[ 本文章最後由 蘇蘇 於 07-9-19 14:23 編輯 ]

Thanks for your advise to let me know more about full day class, my case is i have my mother-in-law and maid to take care him, so seems half day class will be enough.  i just thinking if all 4 years in international class and find some Chinese course outside, will it work??

owen話今天學校茶點食蛋糕(咖啡色+黃色)同埋飲橙汁, 無蛋食..
照計柏熙和owen同班食的應該一樣架….

今周是9月份第4個星期, 我想應該是雙周

原文章由 蘇蘇 於 07-9-19 08:51 硐表
不是呀...栢軒和栢熙都跟我說他們平時都有通粉吃的(不是昨天, 因為昨天沒有問他們), 不過有時會不會食物互掉就不知了..如..星期三的跟星期四掉轉.

其實在個 LIST 裡邊, 每一樣都有聽栢軒提及過, 因為我間唔中都問他 ...

小朋友對異性絕對有吸引力的, 我仔每次不同班最好的朋友全都是女仔
你細仔都幾好啊, 認為阿哥是最好的朋友, 難得!

星期六的約會..系喎得梓鈴一個女仔, 一定搶手啦! 班男仔會否大打出手?

原文章由 蘇蘇 於 07-9-19 08:34 硐表
我都覺得小朋友真係會有點異性相吸的, 話說栢軒在 LK 第一次參加同學仔邀請的生日會, 你地都知佢樹熊的, 又是不肯出去玩, 殊不知有個女同學仔遲了很多來, 一見到人家來就含羞"答答"咁和眼睛突然發光..哈哈哈 ~~

以 ...

臣媽唔該晒你的安排, 都好周到, Thank you!
但係會否太多嘢食了!

超級市場嘢是否包括紙///fork
, 仲有無?
汽水方面你地鍾意飲些甚麼?

原文章由 臣媽 於 07-9-18 21:17 硐表
路山拿

唔洗咁頭痕, 等臣媽幫你諗啦, 我地分頭整咪得攞

我會帶菜, 牛丸,魚旦, 面(咁多細路, 煮d 面都幾好), 咁我會帶d工具(錫紙盆)來煮面, 唔洗担心, 我仲有8 隻燒烤义&一個格仔夾, 可以一次過燒四件豬八或者十幾 ...

原文章由 蘇蘇 於 07-9-19 13:25 硐表
哈哈哈..你比我投票我一定舉脚贊成全日班, 因為我兩個仔都係全日班, 不過係主流班.

有時栢軒返黎講吃了什麼午餐都真係幾豐富的, 真是有菜有肉有湯, 就算有時預著細佬唔鐘意食的南瓜, 老師就點都要佢吃, 最多讓他慢 ...

邊有誇張啫? 我個茉莉細個時都係讀全日嘛, 咁又真係放學返到企就沖涼食飯瞓覺啦, 果時我係唔帶佢去踩單車ge
GOD is our refuge and strength, an ever-present help in trouble. [Psalms 46:1]

但係會否太多嘢食了!>>>>食物量可以少d ga ma  

超級市場嘢是否包括紙/杯/碟/膠fork和匙, 仲有無?>>>>honey, 炭精洗唔洗買呀?

汽水方面你地鍾意飲些甚麼?>>>>我中意無糖汽水

星期六的約會..系喎得梓鈴一個女仔, 一定搶手啦! 班男仔會否大打出手?

...

唓....臣臣手上大把貨, 留番d 時間去同d 男仔玩仲好, 所以奧雲,栢軒&栢熙咪仲更加唔得閒

原文章由 lusanna 於 07-9-19 15:27 硐表
owen話今天學校茶點食蛋糕(咖啡色+黃色)同埋飲橙汁, 無蛋食..

臣臣話今日食火腿通粉同埋飲橙汁, 好明顯佢係玩

但栢軒昨天跟我說有旦食既 細佬就話無野食

原文章由 lusanna 於 07-9-19 15:27 硐表

根據以往經驗..係

栢軒追住梓鈴, 但梓鈴追住栢熙, 但栢熙又好怕羞...多數追住媽咪...哈哈哈~~~

原文章由 lusanna 於 07-9-19 16:04 硐表
小朋友對異性絕對有吸引力的, 我仔每次不同班最好的朋友全都是女仔
你細仔都幾好啊, 認為阿哥是最好的朋友, 難得!

...

lusanna,

唔洗預我地汽水, 因為對汽水一向麻麻地...可唔可以要鴻褔堂 / 乜乜堂那些呀? 因為唔鐘意飲甜野, 千萬個唔該晒!!!!

原文章由 lusanna 於 07-9-19 16:17 硐表
臣媽唔該晒你的安排, 都好周到, Thank you!
但係會否太多嘢食了!

超級市場嘢是否包括紙/杯/碟/膠fork和
匙, 仲有無?
汽水方面你地鍾意飲些甚麼?

到時會唔會要梓鈴追住番 d 男仔呢

原文章由 臣媽 於 07-9-19 18:12 硐表

唓....臣臣手上大把貨, 留番d 時間去同d 男仔玩仲好, 所以奧雲,栢軒&栢熙咪仲更加唔得閒

人人食既都唔同, 唔同食早餐 buffet 我昨天叫了靚仔輝問梓鈴..又睇下佢既回覆係食 d 乜先!!

原文章由 臣媽 於 07-9-19 18:14 硐表
臣臣話今日食火腿通粉同埋飲橙汁, 好明顯佢係玩我   

原文章由 蘇蘇 於 07-9-20 08:39 硐表
人人食既都唔同, 唔同食早餐 buffet 我昨天叫了靚仔輝問梓鈴..又睇下佢既回覆係食 d 乜先!!

照餐單呢, 今日係食三文治&鍊奶, 不過臣臣就話今日食咗煎旦同埋飲好立克, 我再問佢又話食煎旦三文治,飲橙汁喎, 再問多兩問, 佢乜都話唔知:tongue: :tongue: :tongue:

但係會否太多嘢食了!>>>>食物量可以少d ga ma

>>>>>>>>Yes Madam!

超級市場嘢是否包括紙/杯/碟/膠fork和匙, 仲有無?>>>>honey, 炭精洗唔洗買呀?
>>>>>>>>>>>咁炭要不要買? 如要需買幾包(因我很少會燒烤不知道用量)

汽水方面你地鍾意飲些甚麼?>>>>我中意無糖汽水
>>>>>>>>>蘇蘇想飲鴻福堂類的飲品, 那買無糖的涼茶 ok?
‹ 上一主題|下一主題